GH zgodnie z komunikatem sprzedalo sie w 48dni w liczbie 100tys kopii. Przy cenie 70zl daje to 7mln przychodow (do podzialu).
PD sprzedalo sie w 40dni w liczbie 70tys. Co przy cenie 125zl daje przychody 9mln.
Wishlista chyba na plus dla PD, peak graczy rowniez, fakt ze PD to nir EA tez powinno uspokajac inwestorow i dzialac na korzysc.
Na niekorzysc CFG jest dlug do PLW, ale w wycenie dlug odejmujemy od Enterprice Value wiec de facto na kapitalizacje to wplywa w niewielkim stopniu (jest nizsza o wartosc dlugu, czyli o kilka milionow).
Jest wiec dosc porownywalnie, tymczasem kapitalizacje spolek sie rozjechaly totalnie (35mln vs 95mln), nie mowiac juz o atmosferze vzy artykułach w gazetach gdzie jedny odniesli "sukces" a drudzy "porazake".
Giełda dyskontuje przyszłość, która w CRJ zapowiada się bardzo dobrze - premiera pełnej wersji, konsole, tryb multi. W CFG wszystko jest już znane, zarówno sprzedaż obecną jak i prognoza przyszłej. Teraz ostatnia konsola została wprowadzona, raczej bez większego wpływu. Pozostaje czekanie na nowy tytuł. Przy obecnej sprzedaży nawet nie wiem czy jest sens ponosić koszty wydawania DLC do PD. Stąd jak dla mnie wyceny tych spółek są uzasadnione.
Ale tanie akcje na małych wolumenach beda. Jak myślisz na jakie poziomy wywioza nas dobrze zrobione trailery nowej gry, alfa gameplay itd. 17? 20? Muszę strategię sobie ułożyć. Niestety trochę okazji mi przechodzi koło nosa...