• PODSUMOWANIE RAPORTU Autor: ~brakpopytu [37.248.156.*]
    w 1,5 miesiaca sprzedali 70 000 sztuk, ale przy cenie 150zł. w 45 dni

ile sprzedalo się dodatkowo przez ostatni miesiąc (pazdziernik+ hallowen)? kolejne 30 dni ? jezlei w 1,5 miesiaca sprzedali 70 000 kopi to w 2,5 miesiaca od premiery kręcimy się w okolicach 100 000 -110 000 sztuk + promo na hallowen

po hallowen obniżą cenę o 30-40% i sprzedaz diametralnie się zwiekszy 

jest jasno napisane

Zarząd CreativeForge Games S. A. z siedzibą w Warszawie („Spółka”, „Emitent”) informuje, iż na podstawie posiadanych przez Zarząd danych i według stanu na dzień 30.09.2018 r. gra Phantom Doctrine („Gra”), która miała premierę w dniu 14.08.2018 r. sprzedała się w ilości ponad 70 tys. kopii we wszystkich kanałach dystrybucji (PC, PlayStation 4, Xbox One). 

Koszt wytworzenia Gry wyniósł ok. 7,3 mln zł. Wedle szacunków Zarządu Gra osiągnie rentowność w przypadku przekroczenia 215 tys. szt. sprzedanych kopii na wszystkich platformach.

Zarząd na podstawie doświadczeń z poprzedniej produkcji Spółki (tj. gry Hard West) ocenia, że Phantom Doctrine będzie stabilnie sprzedawać się w okresie do 3 lat od daty wydania, a największe peaki sprzedażowe będą miały miejsce podczas promocji. 

Jednocześnie Zarząd informuje, że według stanu na dzień 31.10.2018 r. tzw. lista oczekujących na zakup Gry w sklepie STEAM tj. „STEAM WISHLIST” przekracza liczbę 220 tys. graczy.

Obecnie trwa promocja Gry tzw. Halloween Sale, a planowana jest jeszcze ekspozycja Gry podczas kolejnych promocji do końca 2018 r. 

dodatkowo Phantom Doctrine będzie na NINTENDO
    Zawarcie umowy z UF GAMES S.A. na port i wydanie gry Phantom Doctrine na Nintendo Switch , i tam będzie dodatkowa sprzedaż

srednio bez nintendo miesięcznie bez promocji sprzedaje się miedzy 40 000 a 45 000 sztuk

w rok mozemy tutaj miec sprzedane 500 tys kopi , wyczekali trigona , wysypal się teraz czas inwestowac :)

mi te informacje w zupełności wystarczą :)
  • Re: PODSUMOWANIE RAPORTU Autor: ~dracos [83.7.91.*]
    to strzał w kolano bo jestem na papierze... Ale 70 k sprzedane w najlepszym okresie a 215 k jest potrzebne do BEP w PELNEJ CENIE... bedzie ta produkcja niestety zwracac dlugie miesiace i taka jest prawda
  • Re: PODSUMOWANIE RAPORTU Autor: ~ziom [86.176.47.*]
    no co ty jest świetnie przeciez

chłopaki juz szampany otwierają.......<przechyla kolejny kieliszek denaturatu>
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.7.91.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: yhm [79.185.219.*]
    Widzę, że trafiłem w szacunki. W Excelu według moich założeń na 30.09 mam 70 382 sztuk, tj.:
    61 380 - steam/GOG
    6 752 - PS4
    2 251 - Xbox
    Ciekawe, czy podobnie udało mi się rozłożyć stosunek na poszczególne platformy. Mimo to sam zakładałem sprzedaż na koniec października na ponad 100tys, niestety nie ma szans.

W skrócie: słabo, bardzo słabo, a szkoda.

Pozdrawiam naganiaczy, którzy pisali 100tys w dniu premiery, a 300tys w kwartał i 500tys w rok haha.

@brakpopytu człowieku opanuj się, jesteś największym naganiaczem jaki tutaj był. Wymyślasz totalne bzdury. Jakim cudem sprzedaje się miesięcznie 40-45tys sztuk? Skok procentowy na steam na wrzesień to 12,5% nowych komentarzy, a w październiku to już 3,7% więcej nowych komentarzy. Gra się w ogóle nie sprzedaje, czego dowodem jest ilość komentarzy jaka się pojawia na steam każdego dnia, czyt. od 1 do 3...

Patrząc na to, że do końca września sprzedała się w ilości 70tys sztuk, to na koniec października zakładając sprzedaż na poziomie 10% więcej (w co nie wierzę, wątpię, że jest 5%, ale niech będzie że promocja wyciąga) to masz 77tys sztuk na wszystkie platformy...

Niestety, ale nikt w to już nie gra - ostatnie dni to średnio 180-200 graczy, a promocja zrobiła skok na 250...

Jak sprzedali 70tys przy cenie 150zł, jak jakieś ponad 70% zakupów poszło na przecenie premierowej? Kolejne twoje wymysły. Patrząc na to, że gra zwróci się po przekroczeniu 215tys to wychodzi na to, że z wydawcą dzielą się zyskiem 50/50 - słabo. Faktycznie odliczając podatki, prowizja steam, koszty silnika, a potem podział z wydawcą 50/50 z zysku może być jakieś 35zł od sztuki (oczywiście w zależności od platformy więcej lub mniej). Także tyle masz swojego 150zł...

Dziękuję, pozamiatane. Pewnie panikarze wysypią, hakowi powiedzą, że mają dość i może jeszcze spadnie (choć niekoniecznie, bo słaba sprzedaż może być już w cenie). Później konsolidacja do ważnego info, a spekulacyjnie może będzie jakieś tymczasowe wybicie. Jak przekroczy 20zł to cuda się na kursie pojawią, a forum zamilknie - zostaną naganiacze.

Teraz jeszcze bardziej mnie ciekawi raport Q3.

• Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~ziom [86.176.47.*]
    yhm jeśli chodzi o zysk ze sztuki to jeśli podzielimy ich 7.3mln na 215k sztuk (podali ze tyle potrzeba aby gra była rentowna) to nam wychodzi 34 zł od sztuki %-) śmiechom nie było końca nie wiem o co chodzi z tym wydawcą to jakieś nieporozumienie w ogóle
    No tak, o tym pisałem. Stąd założyłem 50/50 dzielnie się zyskiem z wydawcą, a więc po odjęciu kosztów wychodzi jakieś 70zł, a po podziale z wydawcą 35zł. Oczywiście zależy od platformy.
    To czego do dziś nie rozumiem to tego po co im było to GSE. PlayWay by nie udźwignął?
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~ooo [195.191.163.*]
    Dnia 2018-11-01 o godz. 00:52 yhm napisał(a):
    > To czego do dziś nie rozumiem to tego po co im było to GSE. PlayWay by nie udźwignął?

Nie chcieli Playwaya, tylko ich kasę. Wg nich to przaśny wydawca. Jak widać ta arogancja miała krótkie nóżki.
    Co znaczy,że oceny z ostatniego miesiąca to 86% pozytywów skoro jest ich 30 wobec ponad 1200 ogółem? Przypomina mi się komunikat z "przychodami brutto" innej spółki....
    Współczynnik społeczność wishlista wynosi tu x 5. Ciekawe.

• Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: yhm [107.167.108.*]
    Tak współczynnik ciekawy, a nawet pocieszajacy. Może oznaczać spore zainteresowanie grą a jednocześnie pokazywać że gra w ocenie graczy jest cały czas za droga. Co zresztą to samo powiedział mój kumpel, który ma ją na wishliscie kiedy zapytałem dlaczego od razu nie kupił.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: yhm [107.167.108.*]
    A tak w ogóle to pięknie dobrany dzień na podanie takiego raportu, tylko znicz postawić haha.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Ahahaha [5.173.136.*]
    Playway wrzucał materiały z PD przed premierą, przaśna publika symulatorów się nie interesowała. Playway żadnej dużej gry nie udźwignie, najwyżej niektóre gry same staną się duże.
[x]
CFG 4,19% 1,74 2026-05-04 16:48:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.