Karkosik ma 65,16% akcji i od dłuższego czasu zwiększa swoje zaangażowanie. Widzę dwie możliwości, czyli albo zatrzyma się na poziomie 65,99% albo najdalej w przyszłym roku będzie musiał ogłosić wezwanie na sprzedaż akcji. Kwestia przy jakim kursie to zrobi. Obecnie w rękach drobnych akcjonariuszy jest tylko około 25% akcji. Zdjął zlecenia ochronne więc kurs może niestety jeszcze spaść co jako akcjonariuszowi nie byłoby mi oczywiście na rękę.
Wezwanie będzie ale nie przy takim wysokim kursie. Poza tym, spółka umorzy skupione akcje i skup będzie dalej prowadzony. Oczywiście duże pakiety będą kupowane od Romana za odpowiednią cenę a jakieś drobiazgi z rynku.
Dywidendy też nie będzie bo przecież program skupu jest tak duży, że przecież nikomu na niej nie zależy
A może po prostu po przekroczeniu 66% ,sprzeda firmę w całości Amerykanom i niech oni się martwią resztą wykupu i wycofaniem firmy z giełdy -przecież ten Pan zbliża się do 70 lat ,czas na emeryturę.Póki jest koniunktura na rynku nabierze kupę kasy , może być więcej za 66 % niż za 90 % za dwa lata - jak to mówią nie bądż chamie chytry......
Piszesz o Romanie. Czy on kiedykolwiek sprzedał jakaś spółkę ?
Co niby kupią Amerykanie ? Chcieli kupić HAK to Roman chciał wymusić pakiet z Automotiv.
Przez najbliższe 2 lata nie ma co liczyć na dobra sprzedaż aktywów. Jest górka koniunkturalna więc za chwilę spółki przemysłowe będą raportowały coraz gorsze wyniki.
Przed akcjonariuszami IPX kolejny gorzki okres. Jedni przeczekają a inni sprzedadzą ze stratą. Na nitowanie powyżej 4 PLN przyjdzie czekać do wezwania. Wcześniej raczej nie ma na to szans.
Dnia 2018-10-31 o godz. 18:00 ~flcn napisał(a): > Piszesz o Romanie. Czy on kiedykolwiek sprzedał jakaś spółkę ? > > Co niby kupią Amerykanie ? Chcieli kupić HAK to Roman chciał wymusić pakiet z Automotiv. > > Przez najbliższe 2 lata nie ma co liczyć na dobra sprzedaż aktywów. Jest górka koniunkturalna więc za chwilę spółki przemysłowe będą raportowały coraz gorsze wyniki. > > Przed akcjonariuszami IPX kolejny gorzki okres. Jedni przeczekają a inni sprzedadzą ze stratą. Na nitowanie powyżej 4 PLN przyjdzie czekać do wezwania. Wcześniej raczej nie ma na to szans.
Karkosik już jakiś czas temu mówił o wycofaniu spółek z giełdy, być może nawet w tym roku choć jest to bardzo mało prawdopodobne.
Tutaj jest kolejka górska, ale najprawdopodobniej rzeczywiście nie zobaczymy czwórki z przodu przed wezwaniem. W obecnej sytuacji zastanawiam się nad podwojeniem mojego pakietu, ale to raczej przy kursie poniżej trzech złotych za akcję.
Z notowaniami IPX jest różnie. Skoro Roman gra na spadki to nikt mu się nie przeciwstawi. Mógłby wejść jakiś fundusz ale chętnych nie ma.
Za jakiś czas inwestycja w akcje IPX faktycznie będzie atrakcyjna bo nie sądzę, żeby wezwanie było poniżej 4 PLN ale to Roman ustali za ile będzie chciał kupić.
Niestety ale kierunek jest obrany i sznsy na zmienę trendu nie widzę. Żałuje bo tez się zagapiłem. Sprzedałem dużą cześć posiadanych akcji wiosną i miałem zamiar wysprzedać resztę jesienią ale spadek z 4 na 3 z groszami nie zaskoczył więc pewnie przyjdzie czekać dłużej na wyjście.
Na szczęście przejście na inne akcje było bardzo opłacalne