mam w IAI zapakowane 100% kapitału na IKE i połowę na normalnym rachunku, ale średnio się cieszę z zysku liczyłem na długoterminową (emerytalną) inwestycję
przypuszczam, że właściciele postawili na szybszy rozwój z funduszem i mają opcję odkupu akcji, mam nadzieję że tak się stanie tak by to im fundusz za jakieś 5 lat odsprzedał akcje, a nie jakiejś zagranicznej firmie softwarowej
bo rozwój polskiej firmy to rozwój Polski
jedna uwaga rozwój organiczny, choć wolniejszy, też ma swoje plusy a ten rozwój w wypadki IAI był ekspresowy wpuszczenie do firmy inwestora finansowego jeszcze bardziej przyśpieszy rozwój ale niesie też zagrożenia; mam nadzieję, że to dla właścicieli i samej firmy będzie dobra decyzja
Pewnie, że szkoda. Wszyscy się cieszą i dziękują Panu Prezesowi, bo zarobili 30%. Ale nikt nie dostrzega oczywistego faktu, że ta spółka w przyszłym roku będzie warta w przedziale 50-100 zł za akcje. Jestem ciekaw w co ci wszyscy, którzy się cieszą że zarobili zainwestują zarobione pieniądze? Bo drugiej takiej spółki po prostu nie ma.
Zgadzam się. Też miałem tu nadzieję na sporo większy zarobek w perspektywie 5-10 lat, także szkoda, że Panowie podjęli taką decyzję. Tym bardziej, że - jak już kolega o nicku AMATOR zauważył - drugiej takiej spółki nie sposób znaleźć na naszych parkietach. Sam się zastanawiam w co włożyć te pieniądze, które zostaną po wykupie. 100% tego, co miałem zainwestowane w akcje, miałem w IAI. Nie potrafię i nie zamierzam spekulować, więc chyba zostaje wycofać całość z giełdy. Być może za jakiś czas pojawi się spółka, która pod względem rentowności, prowadzenia relacji z inwestorami mniejszościowymi, traktowania pracowników itp. dorówna IAI.
A za zarobek, mimo niedosytu, Panu Pawłowi oraz Sebastianowi muszę podziękować. Przywróciliście mi wiarę w uczciwość w polskim biznesie, trzymajcie się ciepło ;)
@rtomala jeśli znalazłeś taką spółkę to daj znać. Ja niestety skanując GPW i NC po kilku zaledwie wskaźnikach, z mojego punktu widzenia ważnych przy długoterminowej inwestycji: 1. Dywidenda 2. Raporty miesięczne 3. Dynamika zysku i przychodów min. 20% r/r 4. Trend wzrostowy
Primamoda? Sprawdziłem sobie właśnie. Przychody w trendzie spadkowym, zyski niepewne, roczna stopa zwrotu z akcji -47%, brak dywidendy, brak miesięcznych raportów... To raczej przykład spółki w którą bym w życiu nie zainwestował złotówki :D