• Które TFI wychodzi? Autor: ~leon [89.230.18.*]
    Jak w temacie, ma ktoś jakieś przypuszczenia?
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~ires [188.146.130.*]
    to nie TFI, nie te obroty. Po prostu brak popytu.
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Prawdomówny [90.200.173.*]
    To żadne TFI, zwyczajnie znajdują się ludzie któży chcą sprzedać akcje spółki która będzie miała powyżej 10-11 zł zysku na akcję za śmieszne 87 zł. Gdyby popyt był większy taka sytuacja nie miała by miejsca. Należy uzbroić się w cierpliwość i kupować akcje po okazyjnej cenie bo nie widzę żadnych powodów dla których wyniki za 2018 rok miały by być fatalne.
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Avox [89.231.104.*]
    IMHO Nie ma popytu bo nie ma kapitału na rynku i stąd takie kuriozalne sytuacje.
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: prof_wiatr [178.42.101.*]
    Zaczyna być dobry czas na dokupowanie, cena atrakcyjna, nic się nie dzieje normalna zagrywka jak co roku.
    Pamietam w ubiegłym roku przed dywidena kurs spadł do 81, by potem poleciec na 111, spółka dla doświadczonych inwestorów.

• Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~derk [83.10.110.*]
    kurs akcji ( w ciągu roku zerowa stopa zwrotu na akcjach ) pokazuje przyszłość więc wyniki zapowiadają się na coraz gorsze , ktoś chyba wie lepiej . Skoro kurs jest podobno tak atrakcyjny dlaczego członkowie zarządu i ich rodziny mając takie dane nie kupują takich tanich akcji ?
  • Re: wyniki Autor: prof_wiatr [178.42.101.*]
    Proponuje przeczytac wyniki za I półrocze 2018 i zadać sobie trud porównując z I półroczem 2017.
    A nie pleść bzdur.
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~coo [37.47.168.*]
    aha, to znaczy że jak wyniki nie rosną (a rosną, ale abstrahując), to firma jest warta 0 (no bo przecież zyski spadajo!!111 oneone)
    Wskaźnikowo jest super, firma jest dywidendowa,
    sprzedają bo spada, spada bo sprzedają,
    nic więcej
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: harap1 [195.136.40.*]
    Wyraźnie komuś zależy na uwaleniu kursu przy stosunkowo niewielkich obrotach.
    Jak po prawej zbierze się większa ilość akcji, to nastąpi szybki skup na odpowiednio ustawionym poziomie...
    Dobra rada, nie sprzedawać, dobierać po taniości i akumulować, będzie dobrze!
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Avox [5.173.136.*]
    Jedyne zagrożenie to ewentualne spowolnienie gospodarcze ale myślę że to już w cenie. Sprzedaje imho jakiś fundusz bo potrzebuje kasy na umorzenia a na PCR ma zysk.
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Sławek [89.42.160.*]
    Witam!
    To wiadomo że to Altus na siłę wywala po każdej cenie. Na rynku też nagonka na ceny energii i koszt certyfikatów
    i nikt na razie nie bierze. Ale niedługo wyniki 8.11 wg mnie będą super pewnie ze 60 mln i 100% r/r ( a waszym zdaniem?).
    Więc czas na spadki już nie za długi pewnie 2 tygodnie.
    Pozdrawiam
    NIe mam już za co dobierać ;(
    Wyniki za 3Q nie będą może rewelacyjne (jak zwykle za ten okres), ale wynik roczny jest nie zagrożony i znowu będzie rekordowy, co gwarantuje wysoką dywidendę na poziomie ok. 11 zł.

• Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Kris [31.1.122.*]
    Wyniki za 3Q będą lepsze co najmniej 100% lepsze r/r
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Avox [89.231.104.*]
    Niestety dalej presja podażowa ...
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Grzes [178.42.22.*]
    Altus TFU na dzień 30 czerwca miało 19549 akcji. Duza czesc musiało sprzedać (umozenia\0  pozostalo naprawdę niewiele .

• Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Avox [195.191.162.*]
    Zobaczymy ile jeszcze zostało. Cdn
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~olek [185.58.49.*]
    jakby wyniki miały być dobre to kurs szedłby w górę a nie na dno , widocznie rynek coraz gorzej ocenia przyszłość spółki .
    Takie Kęty blisko rekordowy kurs a Altus też miał akcje , kurs rainbow pokazał kto miał racje, tam też wieszczyli dobre wyniki .
    sam mam parę akcji i trzymam z nadzieją że się mylę w ocenach tej spółki , zobaczymy za miesiąc po wynikach.
    choc przynać trzeba że również wiele spółek spada w reakcji na 70 % wzrost cen energii na przyszły rok ( takie hutnictwo chyba praktycznie zbankrutuje ) takie czasy dojnej zmiany prawie jak w Korei Płn
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Avox [5.173.184.*]
    Podaż dalej jest ale nie sprzedają tak agresywnie jak wcześniej - do zdjęcia oferty po prawej stronie cdn
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~leon [89.230.16.*]
    Dziś znowu jakiś fundusz wywala, po tej cenie to już pewnie bez zysku. Potrzebują kasu na umożenia to wywalają. Te 205 szt na S  ani drgnęlo, nawet jak kupiłem 72 szt za oszczedności ze skarboki
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Prawdomówny [90.200.167.*]
    Po tych obrotach i cenie widać wyraźnie że to fundusz sprzedaje. kilka miesięcy temu to nie było dla mnie tak oczywiste. Pytanie zasadnicze brzmi po jakiej najniższej cenie można od takiego desperata kupić akcje i ile mu ich jeszcze zostało.
    Chociaż może się wydawać, że obecna cena jest bardzo niska, to jeżeli ktoś kupił akcje PCR przed debiutem w 2014, lub niedługo później, w cenie ok. 33 -40 zł., to obecna cena daje ponad 100 % zysku!
    Jeżeli fundusze są zmuszone do sprzedaży akcji, to logiczne jest, iż w pierwszej kolejności wybiorą te, których upłynnienie spowoduje możliwie małe straty, a to w sytuacji jw. może doprowadzić do dalszego obniżenia ceny akcji PCR...
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~YaPaE [185.135.2.*]
    ale czemu takie mysli ze kupil w 2014... Bardzo watpie ze ci co wtedy kupili nic jeszcze nie obrocili i maja ta sama cene zakupu
    Dnia 2019-01-06 o godz. 00:25 ~YaPaE napisał(a):
    > ale czemu takie mysli ze kupil w 2014... Bardzo watpie ze ci co wtedy kupili nic jeszcze nie obrocili i maja ta sama cene zakupu

Fundusze inwestują raczej długoterminowo, więc jeżeli kupiły akcje w ramach emisji, lub nawet 2 lata po debiucie, to dalej są na sporym plusie i mogą sprzedawać z zyskiem, przy obecnym kursie.
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Leon [89.230.17.*]
    Pewne jest że jakiś fundusz wywala ale kto te akcje kupuje bo ewidentnie widać że cena 80 to raczej minimalna. Czyżby wszystkie akcje w piątek kupili drobni tacy jak my za pieniądze ze skarbonki? Ja jestem cierpliwy i cały czas dobieram, mam nadzieję że zjedzie jeszcze niżej np. do 70zł przed publikacją wyników.
    Dnia 2019-01-06 o godz. 11:01 ~Leon napisał(a):
    > Pewne jest że jakiś fundusz wywala ale kto te akcje kupuje bo ewidentnie widać że cena 80 to raczej minimalna. Czyżby wszystkie akcje w piątek kupili drobni tacy jak my za pieniądze ze skarbonki? Ja jestem cierpliwy i cały czas dobieram, mam nadzieję że zjedzie jeszcze niżej np. do 70zł przed publikacją wyników.

Tych wywalanych akcji nie jest w sumie tak dużo, ale kilka, czy kilkanaście tysięcy pozwoliło w ciągu ostatnich kilku miesięcy na zbicie kursu o ponad 20%. Kupującymi są raczej drobni, chociaż była jedna nietypowo dla tej Spółki duża transakcja z dn. 20.08.2018, w której ktoś kupił 200 tys. akcji po 100 zł.
    Sądzę, że jeżeli nie będzie żadnej super negatywnej informacji, dotyczącej tej Spółki, to cena akcji nie powinna już spadać, chyba że ktoś będzie bardzo zdesperowany i zmuszony do sprzedaży po każdej cenie, jak to było na BAH w sierpniu 2018.
    Super dobre wyniki za 2018r. powinny raczej wybić kurs powyżej dotychczasowych maksimów, w perspektywie 2- 3 miesięcy!

• Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Leon [5.173.241.*]
    Co do kupowania przez drobnych to nie jestem do końca przekonany po dzisiejszej sesji. Te 2500 szt. było ustawione i tak poszło drobni tylko skubnęli resztki. Coś się zaczyna dziać. Jutro jak spadnie to po 80 dobiore.
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Leon [94.254.240.*]
    Obserwując co się dzieje to na miejscy głównego właściciela zrobiłbym skup akcji po cenie średniej i wtedy fundusze by się obudziły.
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Pkpk [31.0.45.*]
    A moze to wlasnie glowny wlasciciel steruje kursem, zeby moc zrobic wezwanie na niskim pulapie? Aktualny kurs nie ma nic wspolnego z wartoscia godziwa. Trzeba zamknac oczy, odbierac dywidendy i ewentualnie dobierac akcji przy tak dobrych wskaznikach finansowych.
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Leon [94.254.208.*]
    Wydaje mi się że będzie wezwanie po ogłoszeniu wyników. Bardzo komuś zależy na utrzymaniu obecnej ceny.
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Radek [83.6.122.*]
    - wezwanie jest mało prawdopodobne
    - TFI nie posiadaja znaczącej ilości akcji spolki, niektóre skracaja pozycje  na skutek problemów z umorzeniem przez depozytariuszy
    --   spolka nie powinna mieć dużych problemów z pozyskaniem kapitału na dalsze inwestycje  i na biezaca dzialalnosc
    czekamy na wyniki za ub r i propozycje wyplaty dywidendy - co może zdecydować o podwyżce wyceny
    pzdr
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~RADEK [79.185.147.*]
    OFE PZU miał  w 2017 r 4,16 % kapitału zas na koniec 2018 r  4,3 % kapitału
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: prof_wiatr [178.42.107.*]
    Dywidenda za 2018 będzie wysoka, ja zakładam że miedzy 9-11zł.
    I teoretycznie wszystko jest OK.
    Natomiast zwróćcie uwagę na fakt, że spółka po wypłacie dywidendy za 2017r, zaczęła spadac, i poziomu po odcieciu dywidendy w praktyce nie odrobiła, a my zapłacilismy 19% podatku.
    Więc nie jest tak różowo.
    I jeszcze jedna łyżka dziegciu, w 2016 kupowałem Rokitę po ok 40zł, więc twierdzenia o oporze na 80zł są moim zdaniem bezzasadne.
    Tyle.

• Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Sebix [212.91.12.*]
    Info o zakupie 500 akcji przez osobe zwiazana blisko z zarzadem uwazam ze jest pozytywne:) (cos sie szykuje!!!)
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Pkpk [31.0.66.*]
    Peklo 81! Wypstrykali sie?
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~bossman [194.213.1.*]
    Dnia 2019-01-18 o godz. 10:21 ~Sebix napisał(a):
    > Info o zakupie 500 akcji przez osobe zwiazana blisko z zarzadem uwazam ze jest pozytywne:) (cos sie szykuje!!!)

To już drugi taki zakup w ostatnim czasie, dokonany przez członka RN, który jest praktycznie jedynym większościowym akcjonariuszem tej spółki. Prawdopodobnie kupuje on te akcje jako prezent , stanowiący lokatę na przyszłość dla trojga niepełnoletnich wnuków.
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~ABBA [188.147.101.*]
    Preussner jeszcze długo wnuków mieć nie będzie, jego dzieciaki (trojaczki) mają bodajże po osiem lat.
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~obserwator [213.156.99.*]
    Dnia 2019-01-18 o godz. 10:21 ~Sebix napisał(a):
    > Info o zakupie 500 akcji przez osobe zwiazana blisko z zarzadem uwazam ze jest pozytywne:) (cos sie szykuje!!!)

Czemu ma się coś szykować???
    Jak miałbym szfagra zarządzającego taką firmą, i na kolacji by mi powiedział, działamy inwestujemy, są niezłe perspektywy...
    A jakbym wiedział, że małżonka mądrze wybrała...to zwyczajnie kupuje te akcje i tyle, bo lepsze niż kokata.

Czy tutaj ma się coś dziać???? robią swoje i tyle.
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Leon [89.230.18.*]
    Na stronie biznes radar uaktualnili wykaz akcjonariatu na koniec 2018 i wynika że OFE PZU ZŁOTA JESIEŃ zwiększył zaangażowanie o 35000 szt Kto wie ile kupili w styczniu??? :-)
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: prof_wiatr [83.6.11.*]
    na poziomie 80 było przewalanie, teraz na 88 jest podobnie, ci którzy mieli żelazne j...a, przytulili 10% zysku.
    co dalej?
    Zależy od otoczenia. To wbrew pozorom trudna spółka. Aby zarabiać należy być bardzo precyzyjnym, lub kupić i na lata zapomnieć o niej.
    Lub o GPW.
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Leon [89.230.16.*]
    Norges Bank (Government of Norway) posiada 2.72 % tj.540 009 szt. akcji PCR Rokita na dzień 31.12.2018 jeszcze kilka dni temu nie było tej informacji na biznes radarze.
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Kris [31.0.80.*]
    Osobiście nie pamiętam czy dany podmiot był już w akcjonariacie, ale widzę że free float spadł w ostatnim czasie z ok 8 do 4.69%
    W wolnym obrocie pozostało już poniżej miliona akcji. na dzień dzisiejszy jedyne co pozostaje to tylko czekać na gwałtowne wybicie w górę.
  • Re: Które TFI wychodzi? Autor: ~Leon [89.230.16.*]
    Nie było, 18.02 robiłem printscr i dziś sprawdzałem
  • Re:kris Autor: prof_wiatr [178.42.103.*]
    Spokojnie, jeszcze można mieszac papierem, z małym ryzykiem.
    Nawet 0,5mln wystarczy.....................
    Jeszcze zobaczysz cuda na tym walorze.
  • Re:kris Autor: ~autor [31.11.129.*]
    na początku bessy zawsze są głupie wytłumaczenia.
[x]
PCCROKITA 0,15% 69,00 2025-10-31 09:10:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.