• O ile można zbić kurs 1 akcją? Autor: ~Greg [94.254.136.*]
    Ten sam schemat od jakiegoś czasu. Zbijanie kursu kilkoma akcjami.
  • Re: O ile można zbić kurs 1 akcją? Autor: ~Realista [5.60.120.*]
    Teorie spiskowe, sądząc po liczbie komentarzy, jak widać nie mają wzięcia.
    Radzę raczej czytać liczby i wnioskować. Jak reszta inwestorów.
    TO cała tajemnica "zbijania".

Firma przeinwestowała z braku pokory i pychy. Jeśliby konkurencją i rynek nie istnieli. . I teraz za to płaci.

Ale za rok-dwa, no góra trzy pewnie wróci na 50. Także spokojnie. Będzie dobrze.
  • Re: O ile można zbić kurs 1 akcją? Autor: ~Greg [94.254.131.*]
    Przeinwestowała budując fabrykę płyty, unizależniając się od firm zewnętrznych?
  • Re: O ile można zbić kurs 1 akcją? Autor: ~Tak [5.60.120.*]
    Dokładnie tak! Po prostu ich na taką inwestycję nie było stać. Jeszcze nie w tym momencie. Czy to słuszne biznesowo czy nie - z finansami nie ma nic wspólnego.
    A stać ich na kupowanie płyty po zawyżonych cenach?
  • Re: O ile można zbić kurs 1 akcją? Autor: ~FORT [31.0.84.*]
    Greg nie dyskutuj z ignorantem. Kupuj na spadkach i cierpliwie czekaj na wyniki III q. Nie wykluczam, że złośliwe wpisy pochodzą od konkurencji, którą szlag trafia, że Forte wyrwało się że zmowy milczenia zagranicznych, nieuczciwych cwaniaków.
  • Re: O ile można zbić kurs 1 akcją? Autor: ~Dora [178.235.204.*]
    Dokładnie tak. A trolli trzeba ignorować bo pojawiają się wszędzie, a w szczególności tych co nie rozumieją strategii biznesu Forte i uważają że płacenie za płytę z dużą marżą konkurencji jest lepsze niż pordukcja własnej i bycie niezależnym.
  • Re: O ile można zbić kurs 1 akcją? Autor: ~dami [5.184.200.*]
    Tylko bez euforii na punkcie fabryki płyty ponieważ kolega tak nie wyraził się do końca precyzyjnie bo chodzi o miejsce i przede wszystkim czas tej inwestycji Jeśli okaże się że spadający popyt na meble nie był wynikiem wysokich temperatur i ten regres utrzyma się lub Długotrwale pogłębi /oby nie choć gros analityków zachodnich oczekuje kryzysu a meble nie należą do dóbr pierwszej potrzeby/ to wówczas na zasadzie faktów dokonanych kolega tak miał rację mimo że inwestycja była teoretycznie racjonalna. Od tych ludzi co tam siedzą na czele i biorą ciężkie pieniądze należy wymagać aby ich wyobraźnia obejmowała rozmaite scenariusze rynkowe, tym bardziej, że sinusoida jest znana od lat, tak więc zobaczymy..
    Zachoni kryzys to u nas dobrobyt. Obecnie meble są na tyle nietrwałe, że trzeba je wymieniać dość często.
  • Re: O ile można zbić kurs 1 akcją? Autor: ~Zawisza [89.66.11.*]
    Dnia 2018-09-24 o godz. 10:20 ~Greg napisał(a):
    > Zachoni kryzys to u nas dobrobyt. Obecnie meble są na tyle nietrwałe, że trzeba je wymieniać dość często.

To co ile wymieniasz ? Masz meble forte domu :)?
  • Re: O ile można zbić kurs 1 akcją? Autor: ~Greg [5.184.4.*]
    Po 5 latach wymieniłem u córy w pokoju. Meble są ładne, ale jeśli chodzi o trwałość, to poprzednie były porządniejsze. Firma forte.
    Nawiasem, porównując z innymi firmami forte wcale nie jest takie złe. Najgorsze meble, to IKEA.
  • Re: O ile można zbić kurs 1 akcją? Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Sorry, że włączam się w Waszą dyskusję, ale chyba nie oczekujesz, że na blacie mebli ktoś wypala logo FORTE. Cała masa mebli np, w Agata Meble to są meble FORTE. Wiele osób nawet nie wie, że je ma. Ja mam. A kupujemy w Polsce chociaż do standardu życia w "kryzysie" Szwajcarii nam jeszcze daleko. Przykład. Średni stan zapasów gotówkowych obywatela Polski, jako kraju sukcesu i wysokiego PKB - 10.000 zł. Średni stan u Szwajcara - w przeliczeniu na złotówki prawie 180.000 złotych. Stan naszych inwestycji w aktywa np. papiery wartościowe i akcje - około 28.000 zł - stan u Szwajcara - kilkaset tysięcy Euro. U Niemców i Austriaków podobnie
    Dlatego przekonuje mnie argument, że nie kupowali, bo w sklepie nie czuli się komfortowo z powodu braku klimatyzacji. My pewnie w upale byśmy przenieśli te meble na grzbiecie. I tyle w temacie kryzysu ich zblazowanego społeczeństwa.
  • Re: O ile można zbić kurs 1 akcją? Autor: ~dami [5.184.200.*]
    Natomiast miejsce to znaczy lokalizacja fabryki nikt nie wnosi zastrzeżeń
    Przepraszam nie rozumiem, co masz na myśli z tym miejscem, lokalizacją???
  • Re: O ile można zbić kurs 1 akcją? Autor: ~dami [46.134.115.*]
    PPP,Nie ma za co przepraszać, po prostu zamiast pisać tyle znaków pytajnych, w tym czasie zerknij uważniej, jeśli łaska na to co napisałem wyżej i wszystko Ci się wyjaśni.
    @dami, faktycznie nie ma za co przepraszać. Pytałem, bo właśnie przeczytałem Twój wpis i nie chciało mi się wierzyć, że mogłeś coś takiego stworzyć i wolałem dopytać.
    1. Fabrykę płyty wiórowej, surowej stawia się możliwie najbliżej źródła surowca. I Suwałki są doskonałą lokalizacją PN Polska + Białoruś + Litwa, tym bardziej, że zlokalizowano ją w SSSE - preferencje i brak protestów.
    2. Fabrykę mebli stawia się też zawsze blisko surowca w postaci płyty wiórowej, aby nie brać jej z drugiego końca Polski czy nawet zagranicy. Co więcej, TERAZ wszystkie fabryki Forte są blisko własnego surowca.
    3. Meble gotowe eksportuje się nawet bardzo daleko, bo zwłaszcza po włączeniu własnej płyty wiórowej w FORTE mają na tyle bezpieczny zapas marży, by transport produktu finalnego choćby do Szwajcarii czy 2 x dalej nie zmieniał konkurencyjności cenowej.
    Cena czyni cuda. Popatrz na CCC i kupuj akcje FORTE.
    Jak widać, dzisiaj ktoś jednym pociągnięciem kupił 25.000 szt akcji FORTE. Myślę, że nie byłeś to Ty, ani nikt kto myśli jak Ty?

• Re: O ile można zbić kurs 1 akcją? Autor: ~dami [46.134.69.*]
    PPP,no widzisz, gdybyś poszedł za moją radą i uważnie przeczytał to co napisałem zwłaszcza w drugim poście to zaoszczędziłbyś na energii argumentowania ,wiedząc ,że akurat w kwestii lokalizacji fabryki jestem tego samego zdania co i Ty.I chyba tyle w tym temacie.
  • Re: O ile można zbić kurs 1 akcją? Autor: ~ToMike [77.115.74.*]
    Miałem podać te same argumenty co PPP ale mnie wyprzedził :). Że swej strony dodam jeszcze że bliskość Białorusi to wręcz dostęp do nieograniczonego w miarę taniego surowca dla fabryki płyty oraz większą możliwość na zatrudnienie pracowników z tego kraju przy niedobrze na rynku pracy. Po wybudowaniu Via Baltica nie będzie też dużego problemu z transportem towaru. Widzę że w tym temacie się zgadzamy wszyscy. Pozdrawiam
[x]
FORTE 1,11% 27,30 2025-10-07 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.