stał się zbiorem wielu niemerytorycznych wypowiedzi. Szkoda,bo jest to jedna z niewielu spółek na GPW o profesjonalnie prowadzonym biznesie. No ale cóż, jest to nieosiągalny poziom dla wielu "groszowych" dyskutantów. Szkoda ...
a jak to ma się do nieprofesjonalnie przekazywanych informacji kandydata, który chcę przejąć ten biznes? gdzie reakcja i kiedy ona nastąpi profesjonalnych menadżerów, którzy zapowiadali arbitraż? przesuwanie terminu i komunikaty w rynek powodujące kilkudzisięcioprocentowe wahania to właściciel, który po przejęciu zapewni rozwój biznesu. jako akcjonariusz powinieneś chyba oczekiwać bardziej zdecydowanych działań a nie ciągłego odwlekania w czasie. budują kopalnie, szukają finansowania, dogadani są z odbiorcami węgla? chyba to są konkretne pytania na których odpowiedzi nie masz.... Jeśli się mylę to uzasadnij :)
Trwają rozmowy. Rozważane są róże scenariusze. Obowiązuje klauzula poufności.Tyle wiemy z komunikatów spółki. JSW potwierdza zainteresowanie pokładami węgla będącymi w dyspozycji PDZ. Trwają eksperckie analizy zasobów oraz prawne. A więc sam fakt prowadzenia rozmów potwierdza MOCNE prawa spółki PDZ do bogatych złóż węgla. Szacunkowe oceny omawianego biznesu kształtowały się ( z różnych źródeł około 1 mld) ... Teraz teraz trzeba to wszystko sprawdzić, dokładnie policzyć oraz co ważniejsze doprecyzować formułę współpracy lub sprzedaży całego biznesu. Na przyjęte rozwiązanie muszą wyrazić zgodę obie strony. To zasadnicze powody braku nowych komunikatów PDZ. Ps. Nic złego się nie stanie, gdy każda ze stron pójdzie własną drogą bez uzyskania konsensusu, bowiem wtedy PDZ samodzielnie poprowadzi swoje sprawy.
Demokracja ma to do siebie że prawo głosu ma i inteligent i wieśniak z widłami. Doskonałe pokazany to choćby wybory z 2015 roku, kiedy patologia i nieudacznicy wybrali PIS do Sejmu i na fotel prezydenta. I tak jak większość Polaków wybrała darmową (ekstra 500+) kasę jako zbawienie ich kłopotów (tylko że dzieci kiedyś DOROSNĄ i wyjadą z Polski) tak i tu na tym forum też "większość" ma rację. ...... Wiem, to nie forum wyborcze ale tylko tłumaczę analogię
W ogóle widać, że PDZ to inna liga jeśli chodzi o model zarządzania. Jest umowa o klauzuli poufności i to jest święte. JSW natomiast puszcza jakieś bąki, podsyła Reutersowi lipne informacje. Nie zdziwie się jeśli się okaże, że obecny szum to tylko przedwyborczo-polityczna rozgrywka kilku osób zamieszanych w sprawę. Rozwiązanie natomiast może iść zupełnie innym torem i jest odleglejsze niż się to teraz wydaje.
Dokładnie takie mam same zdanie. Ps. Mali zbierają i oddają na podbitkach A ktoś to ciągle zbiera i zbiera. Kiedyś pięknego dnia to się skończy i co wtedy... kto będzie miał akcję?
Dnia 2018-09-21 o godz. 10:24 ~Znawca_trolli napisał(a): > Wprowadzić możliwość wybierania tylko między Platformą Ograbicielską, a Nowośmieszną i ,,patologia'' zostanie w domu na wyborach.
znawcatroli a sam troluje :)) kolego Gamedev , a skąd Ty wiesz ,że te lipne infa pochodzą od JSW , przecież Reuters pisze że wiadomość pochodzi od anonimowego źródła . pomyśl , czy JSW opłaca się puszczać infa które powodują wzrost wartości spółki ? czy to raczej PDZ ma interes żeby przed ewent. przejęciem/wykupem cena była jak najwyższa
Giełdowa cena akcji nie ma nic wspólnego z wartością aktywów tej spółki. Cena akcji na giełdzie to wypadkowa chęci posiadania i rezygnacji z papierów spółki, która dopiero buduje swój potencjał. ... Gdy odpowiedź na pytanie o cenę spółki była tak prosta jak zwykłe mnożenie ilości i ceny akcji nad ustaleniem jej REALNEJ wartości nie pracowałoby kilkudziesięciu ekspertów. ...
Dnia 2018-09-21 o godz. 12:02 ~Krzysztof10002 napisał(a): > Giełdowa cena akcji nie ma nic wspólnego z wartością aktywów tej spółki. Cena akcji na giełdzie to wypadkowa chęci posiadania i rezygnacji z papierów spółki, która dopiero buduje swój potencjał. ... Gdy odpowiedź na pytanie o cenę spółki była tak prosta jak zwykłe mnożenie ilości i ceny akcji nad ustaleniem jej REALNEJ wartości nie pracowałoby kilkudziesięciu ekspertów. ...
Czyli rozumiem ,że gdyby nastąpiło np. wezwanie , to cena tu nie gra żadnej roli . To coś nowego .
Wezwanie może być po każdej cenie. Jednak by było ono skuteczne musi spełnić oczekiwania potencjalnych sprzedających. Inaczej nie ma ono żadnego sensu, bowiem żaden właściciel nie sprzeda SWOJEGO biznesu po zaniżonej wartości. Przykład: państwo chciało kupić w ten sposób akcje Polenergii i Kulczykowie pozostawili wezwanie bez odpowiedzi. Teraz słusznie Pani Dominika chce wykupić akcje po wyższej cenie i wycofać spółkę z GPW. ...
wszystko się zgadza ,ale mówię o syt. hipotetycznej np. rząd dogaduje się z Morganami , torzą nowy podmiot ,Morgan wnosi akcję aportem , może z kimś jeszcze i wspólnie mogą już wezwanie zrobić . A nie wiemy czy JSW nie ma podprogowo papieru .
Kolego aqwert zauważ, że gdy tylko kurs zaczyna lecieć w górę PDZ zaznacza, że wszystko jest na wstępnym etapie. Gdyby zależało im teraz na cenie akcji po prostu siedzieliby cicho. JSW natomiast jako reprezentant strony rządowej ma polityczne uzasadnienie robić szum wokół tematu przed wyborami. Stąd moja teoria, acz nie wiedza jak trafnie zauważyłeś.
no i jak pisałem to była tylko spek. podbitka , bo i info było z D , ile razy można ogłaszać że JSW chce przejąć PDZ , przecież to już było znane od dawna , ciekawe na ile się cofnie
Na tyle na ile sie skonczyla sesja w AUS. Czyli dzis zamkniecie 1,33-1,34.
A co do Twojej wypowiedzi, JSW nie ma mozliwosci aby siedzialo podpgorowo. Wylistowanych TOP 20 shareholdersow ma 88% akcji. Zostaje 12% akcji na trzy rynki (zakladajac ze te 88% swoich nie rusza). Ja sam mam i znam osoby ktore maja niezle pakiety. Chyba, ze Orion sobie z Krzyskiem w monopoly wydrukuja i pieniadze i akcje, to moze podprogowo beda siedziec :)))
Dnia 2018-09-21 o godz. 14:06 ~Tylko_obserwuje napisał(a): > Na tyle na ile sie skonczyla sesja w AUS. Czyli dzis zamkniecie 1,33-1,34. > > A co do Twojej wypowiedzi, JSW nie ma mozliwosci aby siedzialo podpgorowo. Wylistowanych TOP 20 shareholdersow ma 88% akcji. Zostaje 12% akcji na trzy rynki (zakladajac ze te 88% swoich nie rusza). Ja sam mam i znam osoby ktore maja niezle pakiety. Chyba, ze Orion sobie z Krzyskiem w monopoly wydrukuja i pieniadze i akcje, to moze podprogowo beda siedziec :)))
wczoraj wieszczyłeś że 1,25 to zakup drogi, tak wiem jak chcesz kupić tylko 1k to możesz sobie kółka robić ale kup sobie dziś 40k i nie podbij przy tym kursu. Kurs z podbitki osunął się, ale tak miało być, zbieranie trwa.
Dnia 2018-09-21 o godz. 14:13 ~kk napisał(a): > wczoraj wieszczyłeś że 1,25 to zakup drogi, tak wiem jak chcesz kupić tylko 1k to możesz sobie kółka robić ale kup sobie dziś 40k i nie podbij przy tym kursu. Kurs z podbitki osunął się, ale tak miało być, zbieranie trwa.
jeszcze będziesz miał 1,25 a nawet niżej , a co do AU to oni ido za GPW a nie odwrotnie
Dnia 2018-09-21 o godz. 15:32 ~bywalec napisał(a): > ale dziś zabawa ze zleceniami :) > 13,3,2,7,8 i chyba zaraz zabawa się skończy > > to kiedy te Twoje 1,25, bo musze być gotowy !
Ten temat powinien zasadniczo rozwiązać problemy pozwoleń na budowę nowej kopalni Jan Karski. Sądzę, że w tej sytuacji na budowę Dęblińska nie będziemy musieli długo czekać.
Masz rację Jolu. Temat stale zwiększającego się importu rosyjskiego węgla za rządów PiS jest co najmniej dziwny. Natomiast na razie w mediach tematem tabu jest "urzędnicza niekompetencja" i wręcz arogancja władzy w zakresie wstrzymywania budowy nowych kopalń. Takie nieudolne lub celowe działanie władzy musi się skończyć górniczymi protestami na ulicach stolicy oraz przegraną obozu rządzącego w nadchodzących wyborach samorządowych. Obecny "marazm" musi bulwersować każdego myślącego człowieka. .... A miało być inaczej ...