Komunikat KNF ws. skierowania zawiadomienia o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa w związku z publikacją artykułu „Afera GetBack zaczyna rozlewać się po całym rynku. Altus i Trigon utracą licencję”
W dniu 5 września 2018 r. Business Insider Polska opublikował na stronie internetowej https://businessinsider.com.pl artykuł pt. „Afera GetBack zaczyna rozlewać się po całym rynku. Altus i Trigon utracą licencję”. Artykuł ten w sposób jednoznaczny poinformował opinię publiczną o decyzji Komisji Nadzoru Finansowego w zakresie odebrania licencji firmom Altus TFI SA oraz Trigon TFI SA na zarządzanie funduszami alternatywnymi. Informacja o rzekomej decyzji KNF o odebraniu licencji była nieprawdziwa i negatywna w swym wydźwięku dla Trigon TFI SA i emitenta giełdowego tj. Altus TFI SA, którego akcje są notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie SA.
I jeszcze to trafiło po sesji więc na 100% wracamy na poziomy 3.XX :D http://forsal.pl/artykuly/1258977,knf-pomoze-getbackowi-negocjowac-z-bankami.html
To jest mega news. Nie chcę nawet myśleć co się będzie działo w poniedziałek ,wtorek ,środę, itd...Wykres max sam mówi na jakim poziomie powinny być te akcje. Jezu takie cuda z kursem to się w pale nie mieści...
Czyli że już mogę uważać się za milionera. Realna wycena według mnie to obecnie min. 8 pln, , a gdy sytuacja się uspokoi , to powrót na 10-14. Ktoś nieżle zarobił na fake'u/panice.
i po tym czasie zaczęli sypać i jak tu nie wierzyć plotkom które kto wie mogą się sprawdzić a wtedy wodospad .Być może ostatni wzrost słuzy do wyjścia z akcji tak przeważnie bywa .a nawiasem mówiąc NN to kiepski inwestor co chwilę podaje komunikaty że wychodzi z akcji na samych dołkach .Patrz Getin Getback teraz Altus Biedni przyszli emeryci z tego towarzystwa
Mechanizm jest prosty jak budowa cepa - gdy jest złe info = spadek notowań ; gdy złe info jest dementowane = wzrost notowań. Jeśli ktoś twierdzi że jest inaczej, to jest żałosnym trollem, który płacze, pomstuje, krew go zalewa że sprzedał akcje.
Pewnie NN wysypywało.
Mnie bardziej interesuje kto to zebrał?
Oraz czy ewentualne odszkodowanie zostanie przeznaczone na dywidendę lub skup akcji własnych.
Altus będzie domagał się 300mln z tego co dobrze pamiętam.
5 września kurs spadł do 2,91 na zakonczenie sesji. Powody były związane z aferą Getback, która przełożyła się na Altusa, w dużej mierze był to "owczy pęd"/panika ,która oczywiście ma uzasadnienie, ale jak każda panika jest zwykle mocno przesadzona, rozdmuchiwana i zwykle ulega potem odreagowaniu. Kto wie ilu poważnych inwestorów dostało tą informację wypuszczoną przez Business Insider'a i na jak długo przed 5 września .Myślę z dużym prawdopodobieństwem że ci z Business Insidera na kilka dni przed 5 września nosili się z zamiarem opublikowania swojego fejku i być może sprzedali tą informację znacznie przed 5 września, na przykład 31 sierpnia.
Dnia 2018-09-14 o godz. 21:12 ~elek napisał(a): > 5 września kurs spadł do 2,91 na zakonczenie sesji. Powody były związane z aferą Getback, która przełożyła się na Altusa, w dużej mierze był to "owczy pęd"/panika ,która oczywiście ma uzasadnienie, ale jak każda panika jest zwykle mocno przesadzona, rozdmuchiwana i zwykle ulega potem odreagowaniu. Kto wie ilu poważnych inwestorów dostało tą informację wypuszczoną przez Business Insider'a i na jak długo przed 5 września .Myślę z dużym prawdopodobieństwem że ci z Business Insidera na kilka dni przed 5 września nosili się z zamiarem opublikowania swojego fejku i być może sprzedali tą informację znacznie przed 5 września, na przykład 31 sierpnia.
Właściwie to Trigon w oficjalnym komentarzu do tego artykułu sam napisał że plotki o odebraniu licencji krążą po rynku już od "kilku tygodni". Sam tekst BI sprawił że plotka dotarła z sell-side do drobnicy i spadki przyśpieszyły..