• Wpływ dywidendy Autor: ~stalowy [31.182.4.*]
    Uczucie bardzo miłe jak się otrzymuje dywidendę w wysokości kilka razy wyższej niż odsetki od lokat ;)

Z wyceną akcji już trochę gorzej ale może doczekam się jakiegoś większego ruchu i wzrostu obrotów.
  • Re: Wpływ dywidendy Autor: ~stalowy [31.182.4.*]
    a tak przy okazji, zarząd mógłby uchwalić jakiś skup akcji własnych. Alts ma akcji jeszcze dużo ponad 1 mln sztuk.
  • Re: Wpływ dywidendy Autor: ~Paul [87.101.35.*]
    Tak miło coś zobaczyć z tej spółki po tylu latach przerwy. Ciekawe czy to jednorazowa sprawa przed sprzedażą spółki czy będzie powtarzalna. Przydałaby się jakaś polityka dywidendowa, ale to już pewnie określi nowy właściciel
  • Re: Wpływ dywidendy Autor: ~maxi [94.75.65.*]
    Za rok znowu mamy dywidendę, ja spokojnie sobie siedze i czekam. Pozdrawiam wszystkich co wzięli dywidende
  • Re: Wpływ dywidendy Autor: ~Silver [89.66.11.*]
    Nie sądzę, żeby Orzełek wytrwał kolejny rok na giełdzie. Raczej będzie wezwanie i zdjęcie z giełdy. Tym bardziej jest to prawdopodobne, bo nadarza się okazja odebrać cały pakiet od Altusa.
    To jeszcze lepiej jak będzie wezwanie, album też trochę wziął dywidendy.
    Ja obstawiam skuteczność wezwania w granicach 18-20 PLN, 30% premii do wartości ksiegowej.
  • Re: Wpływ dywidendy Autor: ~stalowy [37.47.7.*]
    18-20 ?
    Piękny poziom ale raczej mało realny. Jeżeli ktoś faktycznie interesuje się Orłem to czas na wezwanie jest obecnie najlepszy. Cena niska więc wezwanie po 14PLN będzie już atrakcyjne.
    Oczywiście nie mam nic przeciwko cenie 18-20 PLN
  • Re: Wpływ dywidendy Autor: ~orel [81.190.233.*]
    Też myślę, że 14 zł jest jak najbardziej realne. Moim zdaniem do końca roku pożegnamy spółkę z giełdy, a jeśli nie to czas gra na naszą korzyść. Zapowiada się znowu z 20 mln zysku, więc dywidenda na poziomie 10% za rok jest do wzięcia.
    pamietajcie ze przy wezwaniu zawsze trzeba brac pod uwage czy zaoferowana cena bedzie skuteczna.
    czy wzywajacy przekroczy 90% w akcjonariacie i moze oglosic wykup przymusowy przy cenie wezwania.
    Osobiscie uważam ze ciezko bedzie wzywajacemu po cenie 14 PLN przekroczyc prog 90% w akcjonariacie, wiec musi zaoferowac cene w wyższym przedziale.
    pozdrawiam
  • Re: Wpływ dywidendy Autor: ~stalowy [37.47.7.*]
    Wzywający musi dogadać się z PZU bez ich zgody nie będzie wezwania. Altus odda akcje nawet po 10 PLN bo jest w potrzebie. PZU nie musi oddawać więc może dyktować warunki cenowe. Mają 12% więc nie zostaną zmuszeni do sprzedaży.

PS. Ja czekam na 14 PLN ale przy wezwaniu będę liczył na trochę więcej. Tak ze 2 PLN więcej
  • Re: Wpływ dywidendy Autor: ~orel [81.190.229.*]
    Myślę, że wynik negocjacji z PZU jest warunkiem wezwania na 66 albo 100 %.
    Wczoraj i dziś obroty jakby się robiły większe - może ktoś coś zbiera powoli pod info...
  • Re: Wpływ dywidendy Autor: ~stalowy [37.47.38.*]
    Na razie jest uśrednianie ceny w dół. Średnia 100-sesyjna to 12,65 PLN więc każdy dzień w okolicach 10-11 ciągnie w dół.
    Na tą chwilę wezwanie po 14 PLN to ponad 10% wyżej od minimalnej ceny wezwania.

Zbieranie akcji raczej mało prawdopodobne. Wolumeny po kilka tys. sztuk to raczej drobnica a nie inwestor ;)
  • Re: Wpływ dywidendy Autor: ~Neo [178.42.22.*]
    Nie dzielcie skóry na niedźwiedziu. Na razie dostali niewiążące oferty, więc to jeszcze nic nie znaczy. Chociaż moment na zakupy jest chyba idealny. Metale spadają, więc wyceny spółek też.
  • Re: Wpływ dywidendy Autor: ~real [83.15.11.*]
    Wszystko zależy jaka jest średnia cena wejścia PZU w spółkę i czy policzą dywidendę jako zwrot z inwestycji. Nie liczyłbym na zbytnią hojność wzywającego. Ostatnio było chyba po 8,65. Śmiechu warte
  • Re: Wpływ dywidendy Autor: ~orel [81.190.214.*]
    Wtedy kto inny wzywał i inne były wyniki.
  • Re: Wpływ dywidendy Autor: ~orel [81.190.214.*]
    Wtedy kto inny wzywał i inne były wyniki i co najważniejsze - nikt, podkreślam NIKT - nie odpowiedział na wezwanie.
  • Re: Wpływ dywidendy Autor: ~noniron [91.231.101.*]
    Tak ostatnie wezwanie to była kpina z akcjonariuszy. Wartość księgowa to minimum żeby to mogło się udać a nawet wyżej do przymusowego wykupu
  • Re: Wpływ dywidendy Autor: ~Silver [89.66.11.*]
    W razie wezwania na 100 % akcji wszystko będzie w rękach OFE PZU Złota Jesień. Quercus i Altus prawdopodobnie oddadzą swoje pakiety po jakiejkolwiek cenie, bo mają nóż na gardle z uwagi na umorzenia jednostek. Jestem w stanie sobie wyobrazić jeszcze wezwanie na 66% akcji, gdzie swój pakiet sprzedaje tylko NEF, Quercus i Altus. Może być jeszcze kilka innych mniej prawdopodobnych scenariuszy. W każdym bądź razie na dzisiaj C/Z = 8,00 C/Wk = 0,71 za zdrową spółkę, czyli teoretycznie tanio. Co do ewentualnej ceny, to rzadko się zdarza, żeby wezwania poniżej wartości księgowej kończyły się powodzeniem. Nie mówiąc o tym, że tutaj powinna być jeszcze premia za przejęcie kontroli nad spółką.
  • Re: Wpływ dywidendy Autor: ~Paul [87.101.35.*]
    Znowu Ali pakiety puszcza ?
  • Re: Wpływ dywidendy Autor: ~orel [81.190.228.*]
    Moim zdaniem to przepakietowanie przed wezwaniem.
[x]
ORZBIALY -2,56% 38,00 2026-05-25 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.