Dnia 2018-09-09 o godz. 12:17 ~Ks napisał(a):
> Zacząłem się zastanawiać nad energetyką "bo podobno tanio", ale jak zerknąłem na ten wykres, to mi się odechciało... Perspektywy w związku z tym chyba nie najlepsze? Sztucznie generowane koszty w postaci uprawnień do emisji CO2 tylko rosną i rosną...
>
> CO2 European Emission Allowances
>
>
![]()
Cena uprawnień nie raz już rosła i spadała.
W 2011 r. wynosiła ponad 16 euro i spadła poniżej 5 euro w 2012 r.
To jest bardziej problem dla całej gospodarki U.E. niż energetyki od której rozwój gospodarczy zależy a sprzedaż energii i jej dystrybucji energetyka ma zapewnioną nawet podczas recesji. EBIDTA Tauron to w około 77% dystrybucja której wyniki nie zależą w znaczący sposób od cen uprawnień do emisji bo dystrybucja nie potrzebuje takich uprawnień.
Obecnie widać dużą bańkę spekulacyjną na cenach uprawnień do emisji ale trzeba spojrzeć na wykres od 2009 r.
Myślę, że bańka pęknie nie później niż po publikacji danych o emisji w 2018 r. ale powinna wcześniej bo w znacznym stopniu została napompowana tegorocznymi propozycjami KE zaostrzenia polityki CO2 a obecnie wiadomo, że propozycje nie zostaną zrealizowane.
Ponadto Tauron zmniejszy emisję CO2 na kw/g po oddaniu do użytku dużych inwestycji w 2019 r. (już w 2018 r. nieco zmniejszył zmniejszając produkcję energii z najmniej sprawnych bloków).
https://markets.businessinsider.com/commodities/co2-emissionsrechte