ja mysle , ze to widmo kiszenia akcji przez kolejne 5 lat moze odstraszac.
Skup zaplanowany do 2023, wiec w miedzyczasie moze wiele sie wydarzyc.
Przerabiane to bylo na innych walorach i bardzo czesto konczy sie stagnacja na lata.
Na poczatku wsztscy maja nadzieje ,ze bedzie wezwanie z premia np. 20% a okazuje sie , ze firma zleca skup papierow zewnetrznemu podmiotowi, ktory sukcesywnie zbiera papier z rynku. - po 200 , 300 szt.
Nie winduje to kursu a zniecierpliwieni zawsze sie znajda.
Obym sie mylil , bo nie mam zamiaru sprzedawac ponizej 20 zl.
wlasnie dlatego , ze pojawiaja sie konkretne zyski , firma uruchamia skup.
To logiczne , ze chce ograniczyc ilosc akcji.
Logiczne tez jest , ze nie chce przeplacac.
Wiele czynnikow wskazuje , ze hossy na gieldach dlugo nie zobaczymy. To pozwoli firmie podbierac akcje ponizej wk przez okres marazmu badz spadkow na gieldach.
A za 5 lat moze sie okazac , ze akcji w obrocie jest 5 mln a do podzialu zysk rzedu 20mln.... Mysle , ze wlasnie takie myslenie przyswiecalo przy podejmowaniu decyzji o skupie.
Ja Dekore traktuje jako dlugoterminowa inwestycje i do sprzedazy akcji skloni mnie tylko cena powyzej 20zl.
Okres hossy trwa, tylko nie na polskiej giełdzie. To chyba każdy może sprawdzić podstawowymi wykresami. Jeśli chodzi o Decore to tym razem myślę że może firmę być stać na solidną dywidendę i skup. Nie widzę przeciwwskazań. Co sądzisz kolego?
a co do ceny, to zastosowanie wyższych cen skupu mogłoby podnieść status i postrzeganie firmy i jej atrakcyjności w śród przeciętniaków. W końcu nie wszystkie spółki chcą zejść z polskiej giełdy która jak wcześniej napisałem jest nędzą. Tu miło by było ponownie zobaczyć 2 przed 0. Myślę że takie rozwiązanie mogło by spokojnie zostać zastosowane, bez większych problemów s-ki i dla dobra akcjonariatu którym są również właściciele. Co sądzisz?
Panowie, wystarczyło pojechać na walne i byście wiedzieli co nieco.
Będzie skup i to szybko bo główny akcjonariusz chce koniecznie wykupić akcje od OFE. Obawia się on że po nacjonalizacji OFE politycy przejęliby zarządzanie firmą. Cena skupu będzie wysoką aby OFE ją zaakceptowały, wnioski o kredyty na skup już złożone więc kwestia miesiąca i mamy hossę na Decorze.
Można zakładać że cena skupu będzie 14-15zł ale to tylko moje przypuszczenia.
OFE niestety akceptują niskie ceny wykupów (Colian, Pamapol) i oddają wartościowe spółki z realnym majątkiem nawet poniżej wartości księgowej. Myślę, że to temat na kolejną komisję śledczą za jakiś czas. Zwłaszcza jak dla PPK zostaną same wydmuszki i getback-i.