Prezes w ciągu roku kupil prawie 1 mln akcji z srednia grubo powyżej 2 zl, ponadto w raporcie za 2017 rok twierdzil ze w 2018 roku skończy się walka na marze oraz ze chcą wrocic do swoich średnich marz czyli 5-6 %, ostani kwartal pokazali rekordowe 450 mln przychodu (30 % więcej kw/kw), zakladajac ta dynamikę mamy 1,8 mld zl przychodu 5% marzy to jest 90 mln zl zysku , wycena na dziś elemental to 250 mln zl c/z wychodzi 3, dla wariantu na teraz jest 3% rentowności , czyli 50-60 ml zl zysku rocznie, po wstępnych wynikach za 2 kw 11 mln zl zysku widać ze wszystko zmierza w tym kierunku. Wycena ELEMENTALU na dziś po 1,5 zl 250 mln zl to wg mni jakies nieporozumienie, na dzisiaj handel jest na 1/8 przychodów , wk na 0,5, c/z 6 w wariancie bez poprawy marz , oraz wariant z poprawa realna na 5 % to c/z 3.
Oczywiście daję Ci łapkę w górę, wszystko co piszesz jest prawdą, a teraz 2 spostrzeżenia pół żartem pół serio.
1) Jestem szczęśliwym posiadaczem także Stalproduktu, kiedyś byłem Impexmetala - na forum podobnie jak u nas wszyscy widzą wzrosty, niską wycenę, atrakcyjne wskaźniki i to wszystko jest prawdą - tylko jeden problem nikt nie chce tego kupować i kurs albo stoi albo spada.
2) Nie ukrywam że martwi mnie prezes bo jeśli tak będzie zarządzał firmą jak inwestuje to boję się o przyszłość
altus z Norwegami zrobili zamieszanie na kursie, fakty sa takie ze spolka wyceniana jest teraz na c/z =5 i wk 0,5 z malym zadluzeniem i dobrymi perspektywami, nawet zakupy prezesa po 1,7 zl za 500 tys zl nic nie zdzialaly.
Gdyby nie okres zamknięty to prezes pewnie by dokopywał ,generalnie duży szacunek dla prezesa ze kupuje z rynku , dzisiaj to rzadkość , łatwiej drukować .