Mialbym akcje dobrej spolki na historycznych minimach, a tak wisze na haku na bananowej i czekam az urosnie 80% zeby wyjsc na zero. Gra tymczasem gdzies zginela w odmetach globalu, juz nawet nie sprawdzam, a spolka ma to w powazaniu i nawet sie nie odezwie.
Ty jesteś inwestorem, czy straganiarzem? Inwestujesz, czy handlujesz akcjami? Przed wejście na giełdę takie pytania trzeba sobie postawić, żeby potem nie płakać na forum.
Bez przesady yhm, okazja czyni straganiarzem...
Jakby sie okazalo dwa tygodnie temu ze PD jest mega sukcesem i kurs akcji poszybowal na 150 zl to z duzym prawdopodobienstwem tez bys sie okazal straganiarzem.
A tak kurs zanurkowal i wszyscy jestesmy inwestorami dlugoterminowymi...
Po czarnym piątku sektora gamedev na bananowej żale wylewają się na forach wielu spółek... ...jeśli Wam pomoże to ulżyjcie sobie.. .. i możecie śmiało zaliczyć mnie do straganiarzy : zazwyczaj w portfelu mam od 7 do 11 spółek, i z żadną ślubu wierności nie brałem więc nie zamierzam z jakąś utonąć. W tabelach okienek obserwacyjnych mam 10 x więcej papierów niż na rachunkach i jeśli trzeba to dosyć szybko podejmuję o zmianie w portfelu. Akurat CFG nie jest u mnie na liście do odstrzału, miłego weekendu życzę wszystkim "kotom miau, miau, miałem kupić to lub tamto..."
Jest takie mądre chińskie powiedzenie: Jak chcesz okraść bank to się zastanów czy jesteś gotowy odsiedzieć wyrok gdyby cię złapali :) Ja tam nie panikuje. Czekam. Choćby na to żeby odbiło na tyle żeby wyjsc na zero albo z małą stratą. Pozdrawiam.
Dnia 2018-08-31 o godz. 15:16 yhm napisał(a): > Ty jesteś inwestorem, czy straganiarzem? Inwestujesz, czy handlujesz akcjami? Przed wejście na giełdę takie pytania trzeba sobie postawić, żeby potem nie płakać na forum.
to ty sie zapytaj czy inwestjesz w akcje czy SIE z nimi ŻENISZ.
bo z tej gadki wynika że traktujesz sprawe bardziej emocjonalnie niz zdroworozsądkowo,a w inwestowaniu to nie emocja ale rozsadek powinien byc na 1 miejscu zupełnie odwrotnie jest w przypadku związków z laskami.
Dnia 2018-09-01 o godz. 13:33 ~normik napisał(a): > Oj z tymi związkami to bym polemizował czy aby emocje powinny być na pierwszym miejscu :p
zdroworozsądkowy uklad jesli chodzi o związek moze go przedłuzać i powodowac ze jest poukladany itp, ale jednak w moim odczuciu w związach powinno byc to COŚ te emo ta podjara itp itd. Inaczej człowiek sporo traci z Życia.
Dnia 2018-09-01 o godz. 08:05 ~normik napisał(a): > Jest takie mądre chińskie powiedzenie: Jak chcesz okraść bank to się zastanów czy jesteś gotowy odsiedzieć wyrok gdyby cię złapali :) Dobre bo chińskie :) W Europie czy USraelu mawia się; jeśli profesjonalnie, nawet idealnie okradniesz bank - może się trafić, że pójdziesz siedzieć; jeśli profesjonalnie okradasz klientów na rzecz instytucji finansowej, robisz to bezbłędnie - oszukujesz ich sprzedając kit - może się trafić, że awansujesz nawet na dyrektora czy prezesa..