Mam nadzieję, że w prospekcie następnego IPO kolejnej córeczki PlayWay w ryzykach opisze przypadek CFG - czylinu -60% w dwa tygodnie i brak jakiejkolwiek komunikach z drobnymi akcjonariuszami - oby opisali to ku przestrodze, a jak nie, pewnie znajdzie się kilka wkurzonych osób chętnych by o tym przypomnieć. PLY ma taki model, że kolejne IPO zapewne pojawią się w przyszłości - czy będą chętni by nabyć te akcje w ramach emisji po tym, jak taktowani są drobni w CFG?
Brak informacji o sprzedaży też jest interpretowany przez rynek jako informacja - PlayWay przyzwyczaił do raportów, to się powinien własnej praktyki trzymać. Nie wierzę, że GSE ukrywa informacje o sprzedaży na steam przed CFG i PLY, przecież z tego hajsu spłacane są pożyczki - muszą posiadać informacje w tym zakresie, a brak info o sprzedaży na konsolach moim zdaniem nie jest argumentem.
Poza trollami na tym forum ludzie umieją liczyć i widać, że sprzedaż PD jest conajmniej dobra, a z pewnością nie uzasadnia spadku rzędu 60% od premiery. Kapitalizacja CFG na poziomie 68 mln PLN to jakiś żart i wszyscy o tym wiemy.
Jedno z lepszych IPO na gamedev: z 12zł na 55zł. Czekam na kolejne IPO od PlayWay, przy CFG nie spodziewałem się aż takiego sukcesu w możliwości realizacji zysku. Co prawda taki kurs sami nakręcili akcjonariusze, więc mogą być sobie winni, ale w końcu doszło do bardziej rzeczywistej wyceny spółki. W skrócie wszystko jest na swoim miejscu, nie wiem skąd ten hejt na CFG i PlayWay. Na raporty przyjdzie czas, jacyś forumowi akcjonariusze nie będą spółce dyktować warunków (których sama nie deklarowała) co do przekazywania raportów sprzedażowych.
Mam nadzieję, że Movie Games już niedługo, po sukcesach CFG i Ultimate Games aż będzie ciężko nie zastanowić się również nad Movie Games.
nie rozumiesz mojego wpisu i nie znasz historii CFG - akcje tej spółki faktycznie sprzedawano grubasom po 11 zł w ramach SUBSKRYPCJI PRYWATNEJ. na NC te akcje były jednak notowane w pierwszym dniu na poziomie 32 zł - nie zawsze PLY będzie miał ten komfort, że znajdzie inwestorów w ramach emisji prywatnej - jeśli będą chcieli skorzystać z IPO, drobnica powinna mieć zaufanie, że spółka zapewni odpowiednie wsparcie informacyjne
nie bardzo rozumiem czego ty wymagasz, komunikacja? no może, faktycznie mogliby coś powiedzieć, tu się zgodzę, ale co ma kurs do rzeczy? gwarancji zarobku żądasz? gwarancji że gra będzie hitem?
Ktoś te akcje kupował, i ktoś nadmuchał balonik - i bardzo dobrze, kurs zszedł do sensownego poziomu. Zbyt wielkie oczekiwania do gry. Kupujący za każdym razem liczą na kolejnego wiedźmina, i to jest podstawowy błąd. Całą akcja z CFG będzie dla wielu osób kubłem zimnej wody - I BARDZO DOBRZE!
Nie każda gra musi być megahitem światowym, żeby zarabiać. Dokąd rynek tego nie pojmie i nie zacznie bardziej racjonalnie wyceniać spółki, dotąd będą takie żale.
A w tym momencie mamy histeryczną reakcję jeśli wydana gra nie okupuje tygodniami 1 strony steama - i zaraz lecą wszyscy PKC.
Czy ty jesteś akcjonariuszem PLY i naprawdę nic nie wiesz o premierze PD? problemem kursu jest to, że Trigon umoczony w GetBack zafundował nam krwawą łaźnię ta gra jest udana i dobrze się sprzedaje - przed dwa tygodnie 1-2 strona bestsellerów steam, przez długi czas top1 bestsellerów GOG, obecnie 3-4 GOG, 850 komentarzy na steam z czego 71% pozytywna, wysoka cena nawet w promocji - gra prawdopdobnnie mogła już zwrócić koszty produkcji... kurs jest niski bo nie ma popytu, a nie ma popytu bo nikt nie wie o tym, jak się gra sprzedała - co widać po waszych wpisach...
Ale jak sam napisałeś, ja jestem akcjonariuszem PLW - co mnie obchodzi Trigon i jego sypanie?
Świadczy to jedynie o akcjonariuszach CFG - że dali się wciągnąć w grę Trigona, który nie jest w ciemię bity, i widział, że kurs jest ZA WYSOKO. I zrobili Wam krwawą łaźnię, jak sam napisałeś. Ale napiszę jeszcze raz - sami sobie nadmuchaliście CFG.
Ja zdaję sobie sprawę, z tego że PD jest dokładnie takie jakie miało być, i gdybym tylko nie był zapakowany pod korek w PLW to bardzo możliwe, że w dniu dzisiejszym bym zakupił CFG.
Ale nie po wcześniejszych cenach. Bo one były dla mnie ZA WYSOKIE i niczym nie usprawiedliwione.
Nadal absolutnie nie rozumiem Twojej logiki i pretensji do PLW.
Nie wiem czemu takie żale jak świetna promocja właśnie jest. A Ci co wtopili, włacznie ze mną tylko czekają, co widać po obrocie. Ja dokupiłem właśnie, bo nie wierzę, żeby już dużo spadło. CFG czeka na dane z XBoxa i żeby pokazać jakaś sensowną sumę, bo jak teraz pokażą 100 tys, to kurs nawet nie drgnie. A jak pokażą za tydzień 200 tys to będziemy mieli spowrotem 60% w górę :) Po takich spadkach muszą pokazać sensowną liczbę sprzedanych gier. Ja ich rozumiem.
Właśnie znam historię CFG, ponieważ od początku jestem mocno zainteresowany spółką. Bez znaczenia, czy to była oferta publiczna, czy prywatna, a więc bez znaczenia od jakiego poziomu kursu ktoś w spółce się pojawił, to kurs od ceny z IPO 12zł rósł i rósł. Skok z 12zł na 32zł w dniu debiutu już każdemu powinien zapalić żaróweczkę, czy to trochę nie przesada. Jednak nie, na forum ludzie w nirwanie wieścili sprzedaż na poziomie 500tys i mega hit. Z każdą złotówką w górę kurs mnie zniechęcał do inwestycji i w zasadzie do dzisiaj nie jestem do niej przekonany.
Co do debiutów spółek zależnych PlayWay to jakoś w ogóle się o to nie martwię, nie wszystkie potencjalnie mi odpowiadają, ale chętni i tak się znajdą patrząc na koniunkturę tej branży (dopóki CDR nie pierd...nie).
Jeszcze raz zaznaczam, to nie jest PlayWay, który jest wydawcą, czasami też deweloperem i to od niego zależy kiedy mu pasuje taki raport podać. CFG jest uzależniona od wielu czynników, aby móc taki raport przedsawić - listę powodów już pisałem na CFG. Co mają na Facebooku napisać "jesteśmy zadowoleni ze sprzedaży Phantom Doctrine". Mało profesjonalne, nawet jakby było źle to i tak by tak napisano. Lepiej poczekać aż spółka dostanie wszystkie stosowne dane i wtedy podzieli się raportem sprzedaży.
Co do poziomu kursu nie tylko ja mam takie zdanie jak widać w tym temacie i innych wątkach, że widocznie kurs został sprowadzony do bardziej rzeczywistego poziomu i o tym, że tak uważam na forum CFG też pisałem wielokrotnie. Jasne, że Trigon namieszał i zwalił kurs zbyt gwałtownie, ale fakt że po kilku dniach uspokojenia nie było w zasadzie prób odbudowy kapitalizacji, to może być też kolejny argument za tym, że widocznie została urealniona do obecnej sytuacji i wiedzy a raczej szacowania co do sprzedaży PD.
Wklejam to co pisałem na CFG odnośnie raportu sprzedaży, w końcu dużo osób z PlayWay strasznie przeżywa to co dzieje się na CFG.
"Ale płaczecie. Wszystko już było wyjaśniane i nawet spółka bardzo uprzejmie odpisywała na maile jak wygląda sprawa, a wy daje swoje...
W skrócie: - spółka nie ma obowiązku na zawołanie akcjonariuszy informować o sprzedaży swoich tytułów (szczególnie że różnie takie dane sprzedażowe są marketingowo odbierane w branży gamedev) - spółka zapewne w kwestii otrzymywania danych sprzedażowych jest uzależniona od wydawcy - spółka nie podawała harmonogramów ani tego jak takie raporty będę prezentowane (z podziałem na platformę itp.) - spółka nie informowała o min. progach po przekroczeniu, których "zobowiązana" jest do udzielenia takich informacji - spółka sprzedaje swój tytuł na kilku platformach (Steam, GOG, PS, Xbox) w związku z czym jest uzależniona od tego jak szybko takie dane na danej platformie "spływają", a na każdej wygląda to inaczej, można doszukać się informacji że czasami są to nawet tygodnie opóźnień - spółka premierę swojego tytułu na platformie Xbox miała z opóźnieniem przez co również ten czynnik może powodować opóźnienie - spółka na pewno poda taki raport w najbardziej dogodnym terminowo i wizerunkowo czasie (i w pełni ją rozumiem) - itd itd itd."
Gościu nie potrafi wytrzymać ciśnienia i płacze po forach. Wpakowałeś w CFG wszystkie oszczędności? Powinieneś liczyć się z tym, że na giełdzie można stracić, a na newconnect bardzo szybko. To jest niebezpieczna gra.
Yhm jesteś pewien że nie ma obowiązku informować i może to robić kiedy im się chce, tak jak piszesz?
Jesteś pewien, że nie mają te informacje dla PLY znaczenia, chociaż wartość ich akcji w CFG zmalała o prawie 40 mln PLN?
Jesteś pewien, że ni emają te informacje dla PLY znaczenia, biorąc pod uwagę pożyczkę w wysokości 8 mln PLN, którą PLY razem z innymi akcjonariuszami udzielil CFG celem pokrycia kosztów produkcji PD?
Jesteś pewien, że nie mają znaczenia wyniki sprzedaży, chociaż połowę zysku z PD idzie na poczet spłaty pożyczki?
Nie napisałem, że nie mają obowiązku informować. Napisałem że nie muszą tego robić na zawołanie i pod dyktando jakiegoś mało istotnego forum. Spółka zapewne ma w tym zakresie swoją politykę/procedury i niech jej się trzyma, a nie wpisów na forum. Informacje o sprzedaży gier są również ważne z biznesowo-marketingowego znaczenia, więc warto tutaj zachować opanowanie. Pozwólmy działać spółce.
Piszecie tak jakbym ja nie był zainteresowany tymi danymi, oczywiście że jestem, jednak nie są potrzebne do tego emocje.
Na prawdę wierzysz w to, że prezes PlayWay nie ma pojęcia jak wygląda sprzedaż PD? ;)
"Na prawdę wierzysz w to, że prezes PlayWay nie ma pojęcia jak wygląda sprzedaż PD? ;)"
Ty się mnie o to pytasz??? To ja mógłbym wyprowadzić na podstawie Twoich wpisów wniosek, że Ty tak sądzisz.
Moim zdaniem - oczywiście wie, a skoro wie, PLY powinien powiedzieć w każdej sytuacji, gdy poziom sprzedaży ma znaczenie z punktu widzenia wyniku spółki.
Cieszę się, że napisałeś o wewnętrznych procedurych, których powinna się trzymać spółka. Może w takim razie powiesz, jak w tym konktekście rozumieć następujący raport:
"Popremierowy raport sprzedażowy dot. gry Agony
Podstawa prawna
Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.
Treść raportu:
Zarząd PLAYWAY S.A. z siedzibą w Warszawie („Spółka”) informuje, że gra Agony („Gra”), która miała swoją premierę na platformie STEAM w dniu 29.05.2018 r. dotarła na 1 pozycję w tzw. Steam Global Sale.
Spółka nie dysponuje pełnymi danymi sprzedaży Gry - znana jest jedynie suma sprzedaży przez pierwsze 72 godziny na portalu Steam, oraz aktywacji kluczy detalicznych wersji PC. Ilość ta przekroczyła 34,000 sztuk.
Spółka nie dysponuje danymi o sprzedaży: - wersji pudełkowych PC, które nie zostały aktywowane jeszcze w systemie Steam; - wersji pudełkowej na konsole Xbox 1; - wersji digital na konsole Xbox 1; - wersji pudełkowej na konsole PlayStation 4; - wersji digital na konsole PlayStation 4."
Kto jest wydawcą Phantom Doctrine, PlayWay czy Good Shepherd Entertainment? Z kim spółka CFG podpisała umowę? Kto reguluje procedury/politykę odnośnie raportów sprzedażowych, PlayWay czy CFG/GSE? PlayWay wyłożył kasę na stworzenie gry, GSE wyłożyło kasę na marketing i dystrybucję, więc chyba logiczne kto trzyma łapę nad takimi danymi. PlayWay może takie dane podać, ale jako następstwo podania tych danych przez CFG, raczej wątpię że odwrotnie.
Kajtek, rozumiem Twoje rozgoryczenie, ale na chłodno:
1) PLW nic nie poda, bo jest zwykłym inwestorem pasywnym w CFG i NIE SĄ WYDAWCĄ gry. Przez analogię ja - również akcjonariusz CFG - też chcę mieć to info szybciej niż inni. Tak to nie działa.
2) Pożyczkę to CFG zaczęło spłacać już kilka miesięcy temu (vide raport o sprzedaży HW i zmniejszeniu kwoty pozyskanej od PLW).
3) GSE rzeczywiście mógłby wzorem PLW podać "raport otwarcia". Tylko komu? Swoim akcjonariuszom i CFG. Tylko czy stosuje on takie praktyki / czy są wymagane, nie wiem. Trzeba zapytać Holendrów.
I clue Twojej wypowiedzi "Poza trollami na tym forum ludzie umieją liczyć i widać, że sprzedaż PD jest conajmniej dobra, a z pewnością nie uzasadnia spadku rzędu 60% od premiery. Kapitalizacja CFG na poziomie 68 mln PLN to jakiś żart i wszyscy o tym wiemy". Tu należy "podziękować" Trigonowi i wszystkim w gorącej wodzie kąpanym za ten zjazd. Przecież gdyby gros Inwestorów nie rzucało PKC'ami (w obie strony) to sytuacja wyglądałaby normalniej.
Pytanie jest inne: czy na podst. wiedzy (PD na przełomie 1/2 strony Globali), własnych prognozach i market capu CFG uważasz spółkę za niedowartościowaną? Jak tak, to ... uśrednij i po prostu poczekaj. Moim zdaniem CFG nas pozytywnie zaskoczy. Sam zresztą dokupiłem. Pozdrawiam.
IPO już było 1mln akcji po 2zł, myslę ze debiut za dwa tygodnie. Wystartuje od 6zł mało akcji i 2lata zamrożone. Wszystkich akcji tylko 5ml to kapitalizacja 10ml bardzo mala.
Proszę bardzo, kolejny rok efektów mistrzowskiego rozegrania prezesa https://www.fxmag.pl/artykul/spolka-creativeforge-games-dokonane-zmiany-zalozen-dane-finansowe-oraz-wyniki