Altus ma tu 21% - to jakaś masakra. Jeśli to prawda, że klienci wycofują kasę z funduszu, to pewnie w pierwszej kolejności sprzedaje on płynne spółki - licząc, że sprawa się uspokoi. Natomiast jeśli zacznie się panika to będzie wywalać wszystko jak leci. Relpol w tym momencie to tykająca bomba.
Dnia 2018-09-03 o godz. 22:54 ~Euklides napisał(a): > Altus ma tu 21% - to jakaś masakra. Jeśli to prawda, że klienci wycofują kasę z funduszu, to pewnie w pierwszej kolejności sprzedaje on płynne spółki - licząc, że sprawa się uspokoi. Natomiast jeśli zacznie się panika to będzie wywalać wszystko jak leci. Relpol w tym momencie to tykająca bomba.
spółki o tak małej płynności jak relpol sprzedaje się pakietami poza rynkiem
Niekoniecznie. Widziałem już na GPW różne wodospady "bez przyczyny". Później okazywało się, że fundusz postanowił opróżnić worek z akcji. Zresztą mamy obecnie przedsmak tego co może czekać Relpol na Orle białym i Oponeo. Wraz z dynamicznym spadkiem, wzrasta płynność i obroty. Chętnych na spadającego noża po 5 zł z pewnością nie zabraknie. Pozwoli to nieco ulżyć balastu sprzedającemu.
Zresztą zobaczymy. Może kłopoty Altusa się rozejdą po kościach, a nawet jeśli będzie zmuszony sprzedawać, to rzeczywiście zrobi to transakcją pakietową bez wpływu na kurs akcji Relpolu. Czas pokaże. W każdym razie jest pewne ryzyko.
Patrząc dziś na portfel Altusa: Eurotel -0,80% ATM GRUPA -5,18% Kruszwica -1,67% BSC -5,45% Elektrotim -5,72% Krynica -5,31% Stąporków -17,68%
itd., itd.
Jeszcze ktoś się łudzi, że Relpol nie zjedzie?
Jeśli nawet Altus nie sprzedaje (nie ma póki co komunikatów) to w panice ludzie sami opuszczą cenę Relpolu :( i pozostałych spółek z Altusem w akcjonariacie. Psychologia tłumu niestety.
W przyszłym roku dywidenda z 15-20% ceny kursu jak nic jeszcze ze 2-3 lata i akcje zostana mi za free. Mam czas poczekam spółkla stabilna, rok do roku coraz lepsze wyniki. W końcu ktos to zauważy a altus opchnie poza seją bo inaczej się nie da.