AT - luźne uwagi (adresaci = zaciekli przeciwnicy AT na spółkach z newconnect )
Przed piątkowa sesją napisałem:
Re: Uśredniać już? Autor:
ziz [188.147.98.*] 2018-08-24 08:27
[... ] Jak nie pogłębi wczorajszego dna i będą notowania na plusie to można dobierać.(Z AT wynika, że schodzenie dziś poniżej 26,8 daje sygnał negatywny - sprzedaży).
- minimum dzienne było 27,- brak sygnału sprzedaży!
Po słabym jeszcze otwarciu sesji dodałem:
Autor:
ziz [188.147.98.*] 2018-08-24 10:28
[...] Zasada ochrony kapitału własnego jest podstawowa -lepiej nie zarobić gdy ryzyko jest duże i sytuacja nie jest klarowna...
ale zrzucanie się skończyło.. ...czy też przerwa w trendzie spadkowym?
Obstawiam, że Trigon nie jest już zagrożeniem - pustak na tym papierze - ostatnio sypał Polwax -komunikat wczoraj na ESPI
Jeśli przy słabych dziś wig-ach i końcówce tygodnia nie zejdzie poniżej 26,50 -26,80 ( AT) w cenach zamknięcia fix to jest nadzieja na koniec spadków [...]
Reasumując przy cenie 27,77 - 27,84 wstępny sygnał kupna z systemu i mój "programik" zaczął ostrożnie dobierać papier..
Co do odpowiedzi na tytułowe pytanie wątku: Uśredniać już? odpowiem:
Inwestując w makulaturę z bananowej w horyzontach zarówno KT jak i LT ja NIGDY nie uśredniam w dół.
Teraz tez dobieram drożej niż mam średnią zakupów.
Jedynym - często stosowanym wyjątkiem jest uśrednienie w dół na jakiejś "rozbujanej w te i we wte szmacie" podczas gry DT z absolutnym zamykaniem pozycji podczas 1. sesji (timing/scalping )-ale do tego mam zupełnie inne oprogramowanie..