W grach wydanych na ps4 w ciągu 30 dni 12 pozycja https://store.playstation.com/en-us/grid/STORE-MSF77008-TOPGAMES/1?gameContentType=games&platform=ps4&releaseDate=last_30_days
a biorąc pod uwage wszystkie gry 61 https://store.playstation.com/en-us/grid/STORE-MSF77008-TOPGAMES/3?gameContentType=games&platform=ps4
Wow super. Ktoś wspominal że na konsole sprzedaje się więcej gier ogólnie niż na PC. Sprawdziłem i Wiedźmin w pierwszym roku sprzedał się na konsole w 70%, tylko 30% to PC.
Czy więc to możliwe, ze takie 28 miejsce jest równoznaczne ze sprzedażą w sztukach co być w top5 Steam?
Sam kupiłem na PS4 i bawię się zacnie. Szczególnie że xcom mnie zmęczył tym długim loadingiem. Brakuje takich gier z syndromem drugiej tury na konsole. Ps. zara Xbox wejdzie a noty są wysokie .
Już na 2 stronie https://store.playstation.com/en-us/grid/STORE-MSF77008-TOPGAMES/2?gameContentType=games&platform=ps4 Cieżko stwierdzić MH sprzedał 10 mln sztuk z czego tylko 1,7mln na pc reszta to konsole zobaczymy wszystko w oficjalnym komunikacie.
Tez gdzies czytalem,ze konsole to teraz najwiekszy % rynku gier poza grami na telefony,android.Ale bierzemy pod uwage tylko PC,Konsole i Xboxa, ktory tez stanowi jakis procent rynku.Rosnie rynek konsol na switcha.Trzeba by troche temat zglebic.
Tak największy rynek to konsole tylko słowo klucz to pudełka które zupełnie inaczej niż na PC stanowią większa część tortu sprzedaży.
Jeżeli CFG poda dostępne dane z PC czyli Steam i GOG to z PS4 możemy/powinniśmy doliczyć max przedział 20-25%
Dnia 2018-08-23 o godz. 06:00 ~orzel74 napisał(a): > Tak największy rynek to konsole tylko słowo klucz to pudełka które zupełnie inaczej niż na PC stanowią większa część tortu sprzedaży. > > Jeżeli CFG poda dostępne dane z PC czyli Steam i GOG to z PS4 możemy/powinniśmy doliczyć max przedział 20-25%
sprzedaż na PS4 idzie elektronicznie, żadnych pudełek ludzie już nie kupują, chyba że komuś się gierka na tyle spodoba że chce mieć taką wersję kolekcjonerską dla siebie tylko, a nie z ps store
Kompletna bzdura. Na PS4 najbardziej kwitnie handel pudełkami, ponieważ istnieje rynek gier używanych. Pudełko można odsprzedać lub wymienić na inny tytuł, w przeciwieństwie do produkcji na PC.
Czytaj i zamilcz trolu. Szczegolnie split kasy dla gier wydanych cyfrowo i fizycznie. W 2016 roku było to 80/20% dla pudełek. Przez dwa lata mogło trochę sie zmienic na rzecz digitala lecz dalej pudełka to główny zarobek.
Dnia 2018-08-23 o godz. 09:24 ~DobryWieczor napisał(a): > https://www.neosite.pl/news/58546/cyfrowa-dystrybucja-rosnie-w-sile-i-zwiastuje-smierc-nosnikow-fizycznych.html > > Czytaj i zamilcz trolu. Szczegolnie split kasy dla gier wydanych cyfrowo i fizycznie. W 2016 roku było to 80/20% dla pudełek. Przez dwa lata mogło trochę sie zmienic na rzecz digitala lecz dalej pudełka to główny zarobek.
tego mi brakowało na poparcie mojej tezy, jak pisałem wcześniej, coraz trudniej o dobrego trolla, gatunek na wymarciu
Dnia 2018-08-23 o godz. 06:00 ~orzel74 napisał(a): > Tak największy rynek to konsole tylko słowo klucz to pudełka które zupełnie inaczej niż na PC stanowią większa część tortu sprzedaży. > > Jeżeli CFG poda dostępne dane z PC czyli Steam i GOG to z PS4 możemy/powinniśmy doliczyć max przedział 20-25%
Sprawdziłem u źródła w raporcie finansowym sony podali że 43% sprzedaży gier za 1q 2018 odpowiada playstation store
Na konsolach wynik jest najwazniejszy a nie na steamie, tym bardziej ,że na PC gra jest sprzedawana jeszcze na gogu i humble więc kupujacy rozchodzą sie na rózne serwisy. HF jest praktycznie tylko na sreamie dlatego tak to ładnie wyglada ale na gogu juz nie sprzedaje się HF, więc każdy zainteresowany musi kupic na steamie a PD moze kupic w innych miejscach.
Co z tego jak kupują w innych miejscach jak gra na PC jest hostowana tylko na dwóch platformach - steam i GOG. Gdziekolwiek nie kupisz w necie i tak ląduje na steam (po za bezpośrednim zakupem na GOG) i tam masz wyznacznik tego jak gracze którzy ją kupli ją postrzegają i jak ją recenzują. Konsole w przypadku tej gry to moim zdaniem mniejszość, ale to tylko moje zdanie. Niestety rozkładu sprzedaży z podziałem na platformy raczej nie zobaczymy, tylko sumę sprzedanych sztuk.