• Cel na ten rok jest prosty... Autor: ~Leśny_Dziad [193.106.230.*]
    400 mln obrotu i 40mln netto, więc wszystko na dobrej drodze.

UWAGI:

* przede wszystkim pokaźny progres zysku operacyjnego.
    * progres w każdym segmencie i na każdym kierunku exportu (zwłaszcza Węgry).

Należy zwrócić uwagę na koszty bo też urosły ale zawierają odpis na rezerwę - odsetki które były naliczone do zapłaconego już zobowiązania.

Więc rady dla zarzadu: ciąć koszty (zwłaszcza "pozostałe"), poklepać handlowców bo robią dobrą robotę i dobry prawnik by wydarł nasze 30 mln z US (jestem raczej spokojny o pomyślność tego).

Co do kursu, no to ja nie widzę pola do spekulowanego spadku, jest na historycznym wsparciu i nie ma szans na normalne równanie obecnej Grupy do firmy która debiutowała przy obecnym kursie. Z resztą jak chcecie to sprzedajcie, może trzeba przewietrzyć towarzystwo.

DARZ BÓR!

• Re: Cel na ten rok jest prosty... Autor: ~MAGIK [37.47.16.*]
    Obiecałem progres w przychodach to masz :) na zysk netto nie mam wplywu:(
  • Re: Cel na ten rok jest prosty... Autor: ~aleks [31.130.96.*]
    2q był wzrost USD z 3,4 do 3,75; lipiec i sierpień sytuacja jest w miarę stabilna na parze USD/PLN , zobaczymy co pokaże wrzesień.
    3q powinien być już powyżej 10 mln zysku netto.  czyli po trzech kw. powinno być 30 mln netto.
  • Re: Cel na ten rok jest prosty... Autor: ~az [79.186.100.*]
    Proponuje bez ryzyka dac kase do banku na 2% przynajmniej NIE SPADNIE !!!
  • Re: Cel na ten rok jest prosty... Autor: ~mini24 [31.178.135.*]
    Dolar w 3q nadal jest wysoko, ale cena miedzi z ok 7k w 2q spadła o 1k do 6k w 3q. to daje pole do oszczędności. Prezes mówiła, że droga miedz winduje koszty. tona miedzy licząc 3,75 x 7000 = 26.250 zł (2q2018) 3,70 x 6000 = 22.200 zł. tu jest spadek o 15%. pozostałe surowce wykazują podobne spadki do miedzi. Dobrze by było żeby w wynikach za 3q było to zauważalne. Przy takich parametrach > 10 mln zysku netto za 3q powinno być obowiązkiem. za cały rok przychody ok 395mln i zysk na poziomie zeszłorocznym (39mln, nie licząć rezerwy). jak tak by było spółka będzie mogła wypłacić dywidendę w wysokości 1,5 zł. jak ktoś ma średnią 13-15 zł, to mamy 10%. o kontroli fiskusa trzeba poki co zapomnieć. podatek zapłacony, było mineło. trzeba czekać na to co powie sąd, bo raczej tam się skończy. czytałem artykuł gdzie było napisane, że wiele spółek wygrało, bo US źle interpretują przepisy. więc jeśli tu tak będzie to tylko wartość dodana. jak nie to było minęło. 40 mln zysku na koniec roku przy aktualnej kapitalizacji daje c/z = 7. śmieszne. mimo zapłaty podatku wypłaty dywidendy spłka nie ma problemów z płynnościa, osiąga dobre przychody, Ktoś kto zna się na dokumentach finansowych zauważy też że bilans wygląda dobrze, nie wchodząc w szczegóły. Reasumując kiedyś sentyment do giełdy powinien sie zmienić, jak nie to żyjemy z dywidendy. w przyszłym roku mają wejść pracownicze programy emerytalne, więc może kasy na GPW będzie więcej. zobaczymy. Mam nadzieje, że wytrawni gracze po analizie sprawozdań już teraz dokupią uznając taką wycenę jako okazję. powodzenia wszystkim bez wyjątku na pokładzie ferro:)
  • Re: Cel na ten rok jest prosty... Autor: ~aleks [31.130.96.*]
    Już dziś widać że są chętni na kupno.

Jeśli chodzi o USD to najgorsze dla spółki jest wzrost kursu. To że on jest wysoko ale nie rośnie tak bardzo nie szkodzi.
    Natomiast w te 40 mln netto nie wierzę w tym roku. Dolar musiałby spaść o 20% w stosunku do walut CEE a to jest nierealne w tej chwili. 4q zawsze jest słaby więc 4-5 mln zysku będzie bardzo dobrze.
    34 -35mln zysku w tym roku jest realne. 40 mln w następnym jak dalej będzie dobra koniunktura a wszystko na razie na to wskazuje.
    Rumunie rośnie w tempie dwucyfrowym. Czechy i Słowacja po 10%. Perspektywa jest fajna.
  • Re: Cel na ten rok jest prosty... Autor: ~mini24 [31.178.135.*]
    Patrząc na to co sie dzieje w budowlance, spadek cen surowców, do tego wczoraj NBP ogłosił że stopy procentowe też raczej bez zmian do końca 2019 więć koszt kredytow powinien sprzyjać zakupowi mieszkań. To wszystko jest jakimś tam sygnałem. Myślę że te 35mln o których pisał kolega w tym roku będzie pewne. Mamy jeszcze dywidendę za 3 tygodnie. 35 gr zawsze coś, zwłaszcza jak ktoś kupuje lub dokupuje na tych poziomach. Pamiętajmy że w przyszłym roku dywidenda powinna wrócić do poziomów powyżej 1zł.
[x]
FERRO -2,13% 32,10 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.