Raport powinien być wtorek-środa. Zobaczymy. Mnie bardziej ciekawi ile nam zarobili .I tak nie sprzedam bo miesięcznie zarabiają tyle co rocznie na najlepszej lokacie w banku. Ja sobie wymieniam miesiecznie 2-3 k euro z dywidendy za ubiegły rok i kupuje małymi pakiecikami po 150 -200 sztuk. Najlepiej jakby kurs zbili jeszcze bardziej a euro do góry na 4.5 zł jak w 2015 r:) Na nord pool bardzo mocny trend wzrostowy cen energii .Z jednej strony słabo bo lepiej zarabiają na spadkowym (część energii sprzedają do przodu), z drugiej świetnie bo za 1rok i 10 m-cy przechodzą na ceny rynkowe energii i zielonych certyfikatów w elektrowni wiatrowej. W sierpniu ceny w dni powszednie są już ponad 60 euro za mwh , a jeszcze w ubiegłym roku średnia była 35 euro. W 2017 elektownia zarobiła ponad 2.2 mln euro, moze była dywidenda z 1 mln euro do mamuśki jak za 2015.Zawsze to 5 eurocentów na akcje było więcej .
Dnia 2018-08-29 o godz. 16:21 ~Alkomat napisał(a): > 31.08 po 17.15??? > > Zjazd jakby stracili na rynku terminowym Energii?? >
Wyniki już jutro, będzie wiadomo. Dystrybucja i import energii (Litwa tak jak Włochy produkuje mniej prądu niż konsumuje) to najbardziej pewne i zyskowne części koncernów energetycznych. W IRL jest jeszcze produkcja z wiatru która daje ok.5 mln euro rocznie przy znikomych kosztach. Teraz odliczają koszty amortyzacji koncesji i odsetki od kredytu, ale za 1rok i 10 m-cy już tych kosztów nie będzie .Pewnie spadną przychody ale jak ceny rynkowe energii na Litwie (ostatnio ponad 60 euro za mwh) i ceny zielonych certyfikatów nie spadną to niekoniecznie. W 2kw ratowali nasz system energetyczny razem z Niemcami,pewnie nie za darmo. W lipcu tez prąd przez łącznik LIT-POL płynął w naszą stronę bo konsumpcja energii w Polsce była ok.3 % większa niż produkcja. Ja liczę na dobre wyniki.
licze na odwrocenie trendu na akcjach, zwiekszenie przychodu i zysky r/r. Akcje sa niewiarygodnie tanie jako pochodna niepewnosci politycznej i slabosci branzy na gpw, ale realnie to powinny one byc powyzej 30zl