na podstawie osiągnięć HARD WEST szacuję, że PD sprzedało się już w min. 80 000 kopii . Z czego wnioskuję ? - HARD WEST na dzisiaj to 2388 komentarzy (ocena na steam 78%), steam podaje przedział sprzedaży 200 000 - 500 000. przyjmuję (ostrożnie) do symulacji, że ilość kopii to 250 000 co daje 250 000 / 2388 = 104 sztuk na jeden komentarz. Przekładając to na Phantom Doctrine otrzymujemy 104 x 767 (aktualna ilość komentarzy - przy ocenie 70%). To daje - 79 768. Nie licząc sprzedaży na gog.com mamy 80 000 przy ostrożnym liczeniu. za nami jest 6 dni sprzedaży co daje wynik dzienny 13 333. Moim zdaniem w tym tygodniu będzie komunikat o tym, że gra się zwróciła i zaczyna zarabiać na plus. Biorąc pod uwagę, że gra nie jest dla każdego to bardzo duży sukces. I jeszcze jedna ciekawostka w porównaniu HARD WEST max peak 874, a phantom doctrine 2658. To pokazuje siłę gry i to, że w ciągu roku, dwóch będziemy mieli sprzedaż w przedziale 500 000 - 1 000 000. Może ten moment nastąpi wcześniej, czego nie wykluczam, ale jedno jest pewne. CFG zrobiło solidną grę, co da im olbrzymią liczbę nowych użytkowników, a to będzie trampolina przy kolejnej grze.
Rozumie ze te szacunki biora po uwage tylko steam?
Wiec trzeba dodac to co sie sprzedaje na innych portalach i konsole.
Z niecierpliwoscia czekamy na wyniki...
Dzięki za wyliczanki. Ja bym dodał jeszcze ze HW jest już dojrzała gra która ma najlepsze czasy za sobą. Mają więc komentarze również na poziomie "dojrzałym". PD jest grą na dorobku, nawet gdyby skończyć jej sprzedaż dzisiaj, to do 1000 komentarzy dobijemy bez problemu.
i jeszcze dodać należy sprzedaż na PS4... na metacritic ocena również 74% - tu sprzedaż trudno oszacować, ale 80 000 w sumie PC (steam+gog) + ps4 jest bardzo realne.
Robilem pewne szacunki na badzie grupy i wishlist przed premiera i wychodzilo mi ze pierwszy tydzien na steam da wynik pomiedzy 75k-85k. To bylo przed wpadka z CH i R tlumaczeniem i LOS.
błyskawiczna reakcja na zgłaszane błędy dała efekt. Ja uważam, że część graczy mogła się wstrzymać z zakupem obserwując kiedy pojawią się pierwsze patche. Widząc jak pracuje studio jestem pewien, że zaczęli kupować grę i będziemy mieli do czynienia z drugą falą kupujących.
Dnia 2018-08-21 o godz. 08:27 ~hmmm napisał(a): > Robilem pewne szacunki na badzie grupy i wishlist przed premiera i wychodzilo mi ze pierwszy tydzien na steam da wynik pomiedzy 75k-85k. To bylo przed wpadka z CH i R tlumaczeniem i LOS. > > > > Zobaczymy czy sie wtrzeli w rzeczywistosc.
Ja szacuję bardzo ostrożnie na 73k -76k za pierwszy tydzień, jeśli będzie choć o sztukę mniej niż 73k (tylko steam) posypię głowę popiołem!
To co piszesz to są kompletne bzdury. Na podstawie tego co pokazuje steam i dodając konsolle można szacować na dzisiaj max 35k kopii, a z każdym dniem grających ubywa. W calym roku jak osiągnie 100-150k to będzie max i dobrze o tym wiesz.
Te twoje szacunki to marzenia ściętej głowy, tak samo jak marzenia o 50 zl , glupoty o liczebności gruby, procenty i inne iniestitotne szczegóły odwracajace uwagę od porażki PD
A nie wydaje Ci sie ze poczekaja do wynikow zeby sprzedac jak bedzie hype na te akcje?
Wyniki zapowiadaja sie bardzo ciekawie wiec poco uwalac kurs jak mozna za pare tygodni prawdopodobnie opchac za kilka zlotych wiecej i to kazde ilosci...?
Fundusz się nie patrzy. Musi wywalić to wywala. Zobacz ile funduszy wychodzi na historycznych minimach zaliczając wtope. Tutaj mają zysk (podobno obejmowali akcje za 10zl). Obecny kurs dla nich jest miodzio, jeszcze premie zgarna
czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem ? jeżeli powołuję się na FAKTY z HARD WEST to pomyśl trochę - no chyba, że jesteś z gimbazy to nie mam pytań. FAKTY FAKTY FAKTY - czyli historia sprzedaży HARD WEST i nie może być inaczej.
Peak 2194 a oprócz peaku cieszy jeszcze ilość godzin w grze którą spędzili gracze :) jeżeli gra jest bardzo dobra to można grać kilkanaście godzin bo gra po prostu wciąga . Cały czas uważam że to buduje super bazę lojalnych graczy na długie lata dla cfg :) link do statystyk : https://steamdb.info/app/559100/graphs/
Ojoj. Jeszcze trochę. Latamy po 2 stronie to masz od 1k do 2k chyba dziennie. Choć jak u ruskich gra kosztuje 8 dołków z czymś to przecież sprzedać musi się dużo więcej żeby być wysoko.
Po co im to sprzedawać za takie pieniadze? Kompurter tez maja za 8usd? Przeciez to musi byc pozadna machina zeby dzwignac ta gre. Raczej na biednego nie trafilo...
Dnia 2018-08-27 o godz. 08:53 ~Asad napisał(a): > Po co im to sprzedawać za takie pieniadze? Kompurter tez maja za 8usd? Przeciez to musi byc pozadna machina zeby dzwignac ta gre. Raczej na biednego nie trafilo...
Raczej nie.. .. ale jak im wystawisz ponad 10 USD to tylko pirackie kopie będą kupować - taka już nacja tych Hunów! Wypasione kompy też mają z czarnego rynku, he,he
Biorąc pod uwagę koszty produkcji (łącznie 7,6 mln PLN na bilansie w SF za h1) to przy średniej cenie 125 PLN gra powinna się zwrócić przy ok. 110 k kopii. Mówię o kwotach netto po odliczeniu VAT i fee dystrybutorów (steam, gog itp.). Jeżeli faktycznie jesteśmy około tej liczby to gra powinna już na siebie zarabiać. Wszystko jednak zależy od przyszłej sprzedaży w tym planowanych promocji. Według mnie spółka powinna długoterminowo na tytule wygenerowac pozytywny wynik. Pewnie nie taki jak każdy oczekiwał. Większość liczyła na wzrost o 100-200%, albo więcej :) . Niemniej powinni wyjśc na swoje co przy jednak dużej konkurencji nie jest takie proste. Jeśli chodzi o wyniki za Q3 to jeżeli zaskoczą to raczej pozytywnie. Ja nie spodziewam się informacji, które mogą spowodowac duży wzrost. Liczę właśnie na sprzedaż w przysłości. Myślę, że promocja 30-40% mogłaby zachecić sporo ludzi do zakupu. Ogólnie trzymam kciuki za spółkę i obserwuje co z nowymi grami. Według mnie mają potencjał. Zachowują sie bardzo fair wobec graczy, a to sie liczy. Jeżeli wyciągną wnioski z doświadczenia zdobytego przy premierze. Przydałby sie jakiś DLC :)
Nie wydaje mi sie zeby 110k sprzedanych kopii wystarczylo na zwrot kosztow gry.
Tak jak wspomniales jest duzo kosztow i prowizji ktore pojawiaja sie po drodze (steam, silnik, wydawca, podatki) CFG moze dostaje z kopii12-13 $. A w krajach ameryki polodnowej czy w Azjii srednio cena jest 50-60% nizsza.
Mysle ze 180-190k moze byc ta liczba ale takiego wyniku raczej nie zobaczymy w nadchodzacym raporcie.
Ja za wynik bardzo dobry w 3Q uznam wszystko powyzej 130k sprzedanych kopii.
Jak bedzie nizej tej liczby to nieznaczy ze pojawia sie spadki na walorze bo jest jeszcze kilka innych informacji, ktore moga sie pojawic w najblizszym czasie.
1. Nowa Gra,
2. Nowy prezes.
3. dodatki do PD
4. wyniki promocji na steam w 4q
etc.
Bo 100k to dla mnie dobry wynik jak na nieudaną premierę z wtopa lokalizacyjna strzelaniem przez ściany. Liczę że będzie się lepiej sprzedawać w przyszłości przez co najmniej 2 lata. Dodatkowo ja już niedługo będę na plusie, jeśli spadnie dokupie bo cena nadal atrakcyjna.
@Yhm za bardzo na serio sie przejmujesz, przecież Ci ciągle wmawiam ze koniec spadków, jak nie uwierzysz to nadal będą. 10 zł niestety tez mozliwe. Przecież to wszystko co tu się dzieje to szopka? Pozdrawiam nie martw się dzisiejszym spadkiem ja już przywyklem...i już niedługo i będę na plusie. Taka k.. czarodziejs-ka mantra umoczonego.
Akurat ja nie mam czym się przejmować, bo tak na prawdę dopiero kupuję. Nie miałem zamiaru, ale kurs co raz bardziej kusi. Szkoda, że tylko małe paczki, bo kapitał zablokowany już gdzieś indziej. Zobaczymy.