• Sprzedaż Pfantom S Autor: ~orzel74 [31.0.127.*]
    Nie jest to estymacja - wyłącznie skala porównawcza.
    PlayWay - FarmManager18 pozycje na Steam vs PD zdecydowanie gorsze
    Raport po 48h z dnia 08.04.18 sprzedanych kopii ponad 20k
    https://m.bankier.pl/wiadomosc/PLAYWAY-S-A-Popremierowy-raport-sprzedazowy-dot-gry-Farm-Manager-2018-7582126.html
    911 Operator - pozycje pierwsze 3 dni zbliżone/podobne vs PD czyli top 15 z czego PD wylądował pierwszego i drugiego dnia w top 5, natomiast 911 nie był w top 3 nawet przez chwilę.
    Raport z 3 dni to 26k sprzedanych kopii
    https://m.bankier.pl/wiadomosc/PLAYWAY-S-A-Popremierowy-raport-sprzedazowy-dotyczacy-gry-911-Operator-7501635.html
    Dwa przykłady z których jeden 911 miał na start pozytywne opinie, FM po kilku godzinach spadek poniżej 70%.
    Pozycje na Steam z mojej tabeli porownawczej zdecydowanie na korzyść Phantom Doctrine. Przykłady gier od dawnego Jutsu i Cleversan NIE BYŁY W SPRZEDAŻY NA GOG.
    Grupy po premierach rosły zdecydowanie wolniej i % i liczbowo.
    I nie trukać że grupa/społeczność pod kątem wzrostu po premierze jest mało istotna.
  • Re: Sprzedaż Pfantom S Autor: ~pd [91.240.132.*]
    Pisałem kilka dni temu, że grupa na steam przebije ww3 i tak się dziś stało. Ludzie nie zdają sobie sprawy z potecjału tej gry. Po patchu sprzedaż skoczy co najmniej dwukrotnie.
  • Re: Sprzedaż Pfantom S Autor: ~Saper [94.254.255.*]
    w pełni popieram przedmówców - moim zdaniem ta gra jest wymagająca, i na pewno nie jest grą dla gimbazy. Dlatego sprzedaż będzie przyrastała stopniowo, systematycznie w dłuższym okresie czasu. Po średniej ilości godzin grania widać, że gracze spędzają sporo czasu, a to dobrze wróży. Gra będzie miała lojalną społeczność co dla CFG będzie procentować w przyszłości. I jeszcze raz powtarzam - zachowanie developerów jest MEGA - przyjmują feedback od graczy i reagują. Mimo, że kupowałem po 42 zł akcje to dalej je mam bo wierzę w tę grę i zespół. Oczywiście na korekcie dobrałem pakiet. 
  • Re: Sprzedaż Pfantom S Autor: ~qwerty [109.196.85.*]
    Ranking bestsellerow na steamie bierze pod uwage cene gry wiec aby porownac te gry powinienes wziąć to po uwagę. Jeśli pozycja PD byłą taka sama jak 911 operator to liczbę kopii musi podzielic przez 3, bo o tyle tansza byla 911 operator.
  • Re: Sprzedaż Pfantom S Autor: ~bankrut [178.235.147.*]
    coś chyba nie teges panie kolego? Czyli w ciągu 3 dni się sprzedało 8k, a do dziś to skromne zaniżone 20k?

Buhaha
    no i przelicznik do komentarzy do tego na poziomie <35 :D

Dobry ubaw
  • Re: Sprzedaż Pfantom S Autor: ~orzel74 [31.0.127.*]
    qwerty oczywiście że cena za grę ma znaczenie. Czy widziałeś abym napisał ilość sprzedanych sztuk PD na podstawie przykładów - NIE.
    Chyba już 90% inwestujacych w gamedev wie że Valve pozycjonuje nie od sztuki a od wartości wpływu$
    1) Raporty FM18 i 911 to 3 dni
    2) Wyższe pozycję zajmuje PD w analogicznym okresie ww gier
    3) Celowo pomijam CMS18 który zajmował trochę lepsze pozycję natomiast na początku notował gigantycznie dużo zwrotów
    4) Ale może warto qwerty odnieść się do pkt 3 i przypomnieć sobie raport CMS tym bardziej ze okres premiery zbliżony był/jest do PD. Natomiast tam był zdecydowanie inny wyższy peak graczy. No to dzielmy raport przez 2 i zobaczy ile to symulator sprzedał kopii w 3 dni odejmijmy dodatkowo z 10/15% .bo przecież końcówka lipca to lepszy czas na premierę niż połowa sierpnia:)
    zgadza się, ale nie można sobie wziąć podzielić przez 3 bo cena tyle mniejsza.
    Jest tam wiele zmiennych, tak jak napisałeś. Tj. jak długo gra się utrzymywała na danej pozycji itp. itd., a takich dokładnych danych raczej nikt nie posiada. Z tego co qwerty napisał, na podstawie komentarzy mielibyśmy wspólczynnik na poziomie 35
    Zresztą o czym tu dyskutować. O różnicy cen vs pozycje jak PD był x czasu w przedsprzedaży na GOG i potem na tej samej platformie był 5 dni na top popular nr 1. Czy GOG miał wpływ na to ze część klientów kupowała z polskiej platformy mając dodatkowo 5% nazwijmy to od youtubera?
    witam kolegę bankrut, a pozycjonowanie FM18, 911 i CMS18 do pierwszych 10 dni POSIADAM ja:)
  • Re: Sprzedaż Pfantom S Autor: ~Asad [79.185.74.*]
    Qwerty, jeżeli tak jest to słuszna uwaga. A z jakiego okresu prezentowane jest to miejsce? Za dany dzień/godzinę? Średnia z z ostatnich 24h krocząco? Zawsze mnie to ciekawiło. Jest gdzieś metoda opisana jaką oni to liczą?
[x]
CFG 0,00% 1,75 2026-04-27 13:13:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.