• DLACZEGO PRIMETECH NIE SPRZEDA PBSZ. Autor: ~adam [89.64.3.*]
    1.JSW w komunikacie podaje że chce aby PBSZ pracowało wyłącznie na potrzeby grupy JSW 2. Teraz PBSZ pracuje również na potrzeby TAURON WYDOBYCIE i KGHM 3.Aby transakcja mogła dojść do skutku muszą na nią wyrazić zgodę: UOKIK, TAURON WYDOBYCIE i KGHM. Ja uważam że TAURON WYDOBYCIE I KGHM takiej zgody nie wyrażą.Ja uważam że nie wyrazi też zgody na transakcję UOKIK ze względu na weto ministra energii. Procedura pozyskiwania zgód ma trwać do połowy pażdziernika.
  • Re: DLACZEGO PRIMETECH NIE SPRZEDA PBSZ. Autor: ~adam [89.64.3.*]
    W tej chwili akcje skupuje ktoś kto już wie że PBSZ nie zostanie sprzedane
  • Re: DLACZEGO PRIMETECH NIE SPRZEDA PBSZ. Autor: ~dgl44 [83.26.231.*]
    na potrzeby KGHM-u pracuje osobny oddział PBSz,co by się nie wydarzyło będzie pracować.(kto by nie kupił )
    JSW wydala komunikat że PBSZ będzie pracować wyłącznie na potrzeby grupy JSW.
  • Re: DLACZEGO PRIMETECH NIE SPRZEDA PBSZ. Autor: ~luke [31.178.149.*]
    Coś sobie przeinaczyłeś...

"PBSz ma dziś w portfelu dwa duże kontrakty: szyb Grzegorz i duży pakiet zadań w KGHM. To byłaby spółka rozwijana pod względem liczby osób i realizacji zadań zewnętrznych i wewnętrznych, ale koncentrowalibyśmy się na zadaniach wewnętrznych" - powiedział w czwartek dziennikarzom prezes JSW Daniel Ozon.

Szukam słowa "wyłącznie" i nie widzę.
    jest specjalny odział "LUBIN"który pracuje wyłącznie dla KGHM i nikt tego nie zmieni chba że KGHM zrezygnuje .
    ponoć oddział bardzo dochodowy
    Tauron i KGHM nie muszą się na nic zgadzać.

- transakcja uzależniona jest od spełnienia szeregu warunków, w tym: zgody UOKiK na koncentrację, zwolnienia obciążeń na majątku PBSz i na przedmiocie transakcji wynikających z umowy restrukturyzacyjnej z dnia 1 grudnia 2016 roku, której stronami są, między innymi: Sprzedający, PBSz oraz wierzyciele finansowi, w tym Bank Pekao S.A. i Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski S.A., zawarcia satysfakcjonujących porozumień ze związkami zawodowymi PBSz i dwoma największymi kontrahentami PBSz (tj. Tauron Wydobycie SA oraz KGHM Polska Miedź SA) w celu potwierdzenia stanu realizacji kontraktów, a także zgody obligatariuszy JSW oraz uzyskania zgód korporacyjnych.

Z Tauron i KGHM będą rozmawiać w celu potwierdzenia tego, że kontrakty są faktycznie w takim stanie w jakim Kopex je przedstawił w trakcie due dilligence. Kontrakty obowiązują nawet po przejęciu, a jeśli myślisz, że JSW chce je wypowiadać, to chyba Ozon musiałby upaść na głowę, żeby takie cyrki odwalać.
  • Re: DLACZEGO PRIMETECH NIE SPRZEDA PBSZ. Autor: ~adam [89.64.2.*]
    Najważniejsze luke -jest to że minister energii poleci UOKIK aby ten postawił blokadę na sprzedaż PBSZ i to że TAURON WYDOBYCIE i KGHM zechcą w przyszłości mieć swobodny dostęp do kontraktów realizowanych przez PBSZ i będą interweniować u ministra energii aby ten postawił tamę sprzedaży a wiadomym jest że ze spółką mniejszą -jaką tweraz jest PRIMETECH -łatwiej się negocjuje kontrakty niż z holdingiem JSW.
  • Re: DLACZEGO PRIMETECH NIE SPRZEDA PBSZ. Autor: ~adam [89.64.4.*]
    Domagała jako operatywny biznesmen nigdy nie sprzeda PBSZ-kury znoszącej złote -jajka a informacja o możliwej sprzedaży PBSZ służyła wyłącznie temu aby zwalić kurs spółki i zabrać akcje małym akcjonariuszom
    Minister energii nie może nic nakazać UOKiK.
    UOKiK może wyrazić sprzeciw jeśli na rynku miałaby nastąpić zbyt duża koncentracja. JSW nie ma spółki o podobnym profilu, więc i nie ma uzasadnienia dla sprzeciwu wobec transakcji.

Domogała wie, że biznes o marży netto na poziomie 5% to nie są złote jaja.
    Jesteś w błędzie -prezes UOKIK podlega bezpośrednio PREZESOWI RADY MINISTRÓW który może interweniować u prezesa UOKIK że naruszane są interesy konsumentów- w tym wypadku usługobiorców-TAURON WYDOBYCIE i KGHM .Na interwencję Premiera u prezesa UOKIK będzie miała wpływ opinia ministra energii. Jeżeli chodzi o marżę netto 5 % - w budownictwie to jest całkiem solidna marża Wiele dużych firm pracuje na marży 2 %.Reasumując -jestem przekonany że sprzedaż PBSZ nie dojdzie do skutku-akcje zostaną do 90 % zebrane i skupione " przez tych-co trzeba- a po ukazaniu się informacji że PBSZ nie zostanie sprzedany - a Famur udzieli pożyczki 200 mln dla PRIMETECH - na spłatę zadłużenia-to wiesz co będzie się działo z kursem akcji.
    Więc już nie minister energii będzie nakazywał jaka ma być decyzja?
    O tej transakcji głośno jest od listopada zeszłego roku. Jeśli pismaki z Parkietu otwartym tekstem napisały, że coś się kroi, to KGHM i Tauron wiedziały dużo wcześniej. Nikt zakulisowo nie powiedział Ozonowi, żeby zrezygnował z kupna i wycofał ofertę? Taki odważny się trafił, że gotowy jest się narazić ministrowi w tak błachej kwestii? Po ekspresowej eksmisji z fotela prezesa jaką minister zafundował poprzedniemu prezesowi powinien wiedzieć czym to pachnie. Co więcej poprzedni prezes to był bardzo zasłużony gość. Miał odwagę i zdolności przeprowadzić JSW przez ciężkie czasy, a patrzcie jak mu podziękowali... Ozon potrafi dodać dwa do dwóch i na pierwszy sygnał niezadowolenia odpuściłby sobie tą transakcję.

Famur na maszynach ma marżę EBITDA około 20%. Ma duży popyt na swoje maszyny, bo są konkurencyjne jakościowo, a przy tym ceny niższe niż u światowych gigantów. Po co miałby inwestować w niskomarżowe usługi? Ma duży światowy rynek maszyn do zawojowania i miałby mrozić sporą kasę na lata zamiast przeznaczyć ją na ekspansję? Nie trzyma się to kupy.
    Dodatkowo co zrobi jak JSW zacznie podbierać ludzi? Podniesie pensje i będzie jechał za zero na wieloletnich kontraktach jakie ma?
    Gdyby to był taki złoty interes, to kosztem 3 mln dodatkowych akcji Famuru serii F by miał to wszystko. Zamiast podniesienia kapitału o 3%, to by podniósł o 3,6%. Co by to Tomasza Domogałę kosztowało? Delikatnie zmniejszenie jego udziału i to wszystko, bo dodruk akcji był za darmo. Jednak nie, uparł się robić szopkę z wydmuszką i tak dalej. Masz chłopie wyobraźnię... Pogratulować.
    Twoje wywody są miałkie i płaskie- nie trzymaj ą się kupy-gdyby Domagay nie interesowały usługi dla kopalń to nie obejmował by 65 % akcji w nowym Kopexie - tylko zlikwidował by całkowicie Kopex -dając za niego akcje Famuru wynikające z parytetu wymiany. Famur jako grupa musi oprócz handlu maszynami mieć także drugie ramię działalności czyli usługi dla kopalń.Prezes FAMURU na konferencji z dziennikarzami zdecydowanie wypowiedział się że Famur jako grupa razem z PRIMETECH będzie prowadziła i dział maszynowy idziałalność usługową jako PRIMETECH . Zapowiedział też że FAMUR nie wycofa z giełdy Kopexu. Famurowi zależy aby PRIMETECH osiągał dobre wyniki finansowe- ponieważ -jak powiedział-wyniki PRIMETECH będą konsolidowane z Famurem.
    Kiedy ta konferencja była? Dla jakich gazet? Daj linka, albo skopiuj cytaty.
    Przeszukałem internet i nie było takiego wywiadu. Na szczęście, bo już myślałem, że prezio przestał mieć równo pod sufitem.
    Jest jest -cała konferencja zacytowana w internecie- co do słowa-pytania dziennikarzy i odpowiedzi prezesa Famuru- a już sądziłem że mam godnego przeciwnika do dysputy-czyżbym się pomylił?
    To daj linka zamiast się produkować, bo wyczuwam fejk nius.
    Jest na 1000% -mówię prawdę- chcesz iść na łatwiznę.
    Fejk nius na 1000%. Po pierwsze pomyliłeś się pisząc wszędzie PRIMETECH, a tylko w jednym miejscu Kopex. Dziwna niekonsekwencja, a po drugie kto by opowiadał swoimi słowami to co rzekomo powiedział prezes Famuru, zamiast wkleić link, albo zrobić copy&paste.
    Kłamiesz pisząc o fejk news -tylko ze względu na to że nie chce ci się odszukać konferencji w internecie - jesteś też małostkowy - wiesz dobrze że teraz Kopex =Primetech.
    Konferencja była, ale tylko w twojej wyobraźni.
    Szkoda ci kilku groszy aby wykupić dostęp do wydruku konferencji w internecie-zapytaj znajomych - to ci potwierdzą że była lub zapłacą za ciebie te parę groszy- powiem ci jeszcze że to nie jest opis konferencji tylko dokładny z niej stenogram- jak z rozprawy sądowej.Nie daję ci namiaru ponieważ w ciągu najbliższych 2 dni będę kupował PRIMETECH.
    Buahaha. Ubawiłeś mnie setnie. Zapis konferencji w postaci stenogramu.
    Tak jest właśnie wydrukowana ta konferencja - w formie stenogramu - pytanie dziennikarza- odpowiedż prezesa Famuru ! Zadzwonisz jutro do działu relacji inwestorskich Famuru a tam ci podadzą datę konferencji i link. Widzisz że mówię prawdę- brakło ci w tej chwili argumentów wetujących.
  • Adamie skończ pisać fanaberie. Autor: pi0tr [31.0.121.*]
    Adamie, skończ już pisać pierdoły. Trafiłeś na forum z b.świadomymi forumowiczami.
    Nawet nie zapodałeś rozmytych namiarów nan"źródło". W kolenym poście napisałeś do luke "widzisz, że mówię prawdę..." No jaja. Nie napisałeś nic konkretnego i po swoich wypocinach stwierdziłeś że rozmówca widzi (...)? Żeby tak napisać musiałbyś być przekonującym. Jedyne co widać, jak na razie, to że piszesz banialuki, i wijesz się jak węgorz gdy dostajesz konkretne pytanie. Żenada, która może działa na innych forach.
    To nie są żadne moje fanaberie ,nigdy nie obrażam ludzi -piszę o tej spółce na podstawie mojej wiedzy i przekonań i nie okłamuję ludzi.
    To nie są fanaberie -tylko prawda .która objaw isię w listopadzie.
  • Adamie skończ pisać fanaberie. Autor: pi0tr [31.0.121.*]
    Nie chcę robić "walki dzieciaków" czy piaskownicy, która z czasem zamieni się w kuwetę, zatem napiszę krótko:
    adamie, teraz napisałeś (któryś już raz) jak Mesjasz. Za Mesjaszem szły znaki, za Tobą ubliżanie rozmówcy i wykręcanie się.
    Życzę zarobku ale zwaz, że jeśli naganiasz to będziesz miał ludzi na sumieniu.
    Spokojnej niedzieli i korzystania z pogody.
    Nie obrażam i nie okłamuję nigdy ludzi na forum i w życiu.Piszę ospółce na podstawie mojej wiedzy i przekonań.
    Damian, ta konferencja była w twojej wyobraźni. Jakby prezes Famuru zwołał konferencję, to odbiło by się to szerokim echem w Parkietach, wnp.pl i innych. Wszędzie cicho.
    Jeszcze wymyślasz takie kuriozum jak płatny dostęp do zapisu konferencji w postaci stenogramu. Google na zapytanie "bendzera primetech" zwraca 7 wyników (sic!). Słabo zarobią na tym płatnym dostępie jeśli google nic nie podpowiada. Oj słabo! Chyba byłeś jedynym, który wykupił ten dostęp do ekskluzywnych treści. W sumie nic dziwnego, bo to twoja wyobraźnia.
    Zadzwonisz jutro do działu relacji inwestorskich Famuru -i uzyskasz datę konferencji i link do stenogramu.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.0.81.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    No pochwal się czy dzwoniłeś.
    Znajdę chwilę na pogaduchy to zadzwonię. Niech się uśmieją tak jak ja się uśmiałem w weekend.
    Może podchwycą nowy model biznesowy. Płatne dostępy do wywiadów z prezesem oferowane za grosze. Na pewno podchwycą :D
    NIe ironizuj -to jest prawda.
  • Re: DLACZEGO PRIMETECH NIE SPRZEDA PBSZ. Autor: ~ja [89.64.41.*]
    Drogi Adamie, z uśmiechem czytałem wasz wątek z Luckiem. Szczerze oboje piszecie o waszych przemyśleniach ale prawie zero faktów. Przemyślenia są ok do momentu jeśli ktoś nie zaczyna kłamać lub mocno mija się z prawdą... Ja zadałem sobie trud i podjąłem wysiłek zweryfikowania informacji odnośnie rzekomej konferencji Prezesa, o której wcześniej pisałeś... Niestety w agencji Martis (agencja odpowiada za kontakt z Mediami) Pani nie przypomina sobie takowej konferencji... Pytanie czy info jakie podałeś to typowy Fake czy Pani z Agencji jest niedoinformowana??? :) pozdr
    Była konferencja prezesa mam w zakładce na monitorze -ze wzlgędu na mój interes finansowy nie ujawniam jej- nie trzeba dużo wysiłku aby to znależć.
    grat! jesteś lepszy od biura prasowego Famuru!:))) niezła ściema Adam - możesz iść do Polityki:)
    To jest prawda a nie ściema - za kilka dni będziesz miał fakty na monitorze-chociaż ja do tej konferencji nie przywiązuję aż tak wielkiej wagi- prezes ma też prawo zmieniać zdanie- ja zawsze inwestuję na podstawie swoich analiz i danych z wielu żródeł np. wczoraj spędziłem kilka godz nad sprawozdaniami Kopexu-pewne rzeczy bardzo pozytywne utwierdziły mnie w decyzji o inwestowaniu w PRIMETECH.
    Adam, sorry ale straciłeś wiarygodność. Oczywiście masz prawo do swoich wniosków i opinii ale nie możesz ludzi wprowadzać w błąd mówiąc nieprawdziwe info. Jeśli nie kłamiesz to podeślesz linka bez problemu (jak rozumiem to żadna tajna info bo już ją podałeś na forum). Natomiast jeśli kłamiesz to nadal będziesz wypisywał brednie, że to jest twoja tajna info itd... po prostu przedszkole albo świadome naganianie...

Dnia 2018-08-20 o godz. 11:01 ~adam napisał(a):
    > Była konferencja prezesa mam w zakładce na monitorze -ze wzlgędu na mój interes finansowy nie ujawniam jej- nie trzeba dużo wysiłku aby to znależć.

Jak powyższe pogodzić z
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-dlaczego-kupilem-primetech,29127855.html 
    ?

Raz chętnie dzielisz się informacjami, a tu bardzo się wzbraniasz przed podaniem źródła i zasłaniasz się swoim interesem finansowym. Ciekawa niekonsekwencja...

Nie chce mi się z tobą już gadać -każdy niech pozostanie przy swoich racjach- ja robię swoje -dzisiaj zrobiłem zakup -poniżej 1.7 zł-jak jutro będzie niżej będę kupował także jutro.
  • Re: DLACZEGO PRIMETECH NIE SPRZEDA PBSZ. Autor: ~adam [89.64.5.*]
    Po kursie na dzisiejszej sesji rozumiesz już dlaczego się zasłaniałem moim interesem finansowym -po prostu rano na otwarciu dokupowałem.
    Hehe. To jak już dokupiłeś podaj tego linka.
  • Re: DLACZEGO PRIMETECH NIE SPRZEDA PBSZ. Autor: ~adam [89.64.5.*]
    Nie bo może jeszcze jutro będę kupował.Za kilka dni.
    Hehe. Tylko nie znikaj za szybko.
[x]
PRIMETECH -0,99% 0,27 2024-03-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.