A ja niestety posłucham pseudo maklera i kupiłam akcje Unimotu jakiś czas temu po 35zl na chwilę obecną mam prawie 13 tys w plecy i to cały czas spada.. Stracę wszystko co miałam bo prawie 50 tys. Bo przecież nikt tego ode mnie nie kupi po takiej cenie
Każdy podejmuje decyzję samodzielnie. Giełda jest słaba to prawie wszystko spada. Unimot z zyskiem to kilkuletnia inwestycja. W krótkim horyzoncie ( do roku) zysków i wzrostu kursu raczej nie będzie. Fundamentalnie jest dobrze.
Ewa wywal bankruta - zaciśnij zęby i zaakceptuj stratę.
Wiadomo że każda spółka ma szansę na zmianę trendu ale tutaj będzie ciężko.
Dlaczego? PKN+Lotos = jeszcze gorsze otoczenie dla małych opłata paliwowa - split payment - to może całkowicie wyłożyć spółkę bo obracają ogromnymi kwotami i jak będą musieli blokować VAT należny na subkoncie to jest utrata płynności i pewna emisja albo bankructwo. roboty na torach zwiększone koszty magazynowania rosnące koszty blendingu nierentowne stacje całkowita utrata wiarygodności na rynku - tutaj żaden poważny tfi ani ofe nie zainwestuje
Dziś jest wiele solidnych i tanio wycenianych spółek bez takich ryzyk. albo kup obligacje np Rokity na 5% jak jesteś całkowicie obrzydzona giełdą a w 3 lata odrobisz +15%, z tego co zostało.
Aleks pisz prawdę jaka blokada Vatu na koncie split paymeny to rozdzielenie płatności poprostu osobne konto przeznaczone tylko do vatu i nie zablokowane z tego konta firma bedzie mogła korzystać aby po pierwsze zapłacić Vat za usługę lub towary kontrahentowi po drugie płacić vat do US .Po chłopsku nie bedzie mogła srodkow z tego konta użyć do innych płatności poza Vatem ale i tak nim nie obracała .Vat na paliwa uszczelnio wprowadzając ustawę paliwową w połowie 2016 roku w praktyce spowodowało obowiązek zapłaty Vat po 5 dniu od sprowadzenia paliwa wewnątrzwspólnotowo .. Więc nie wiem gdzie problem wyeliminowani zostaną przedsiębiorcy nie płacący Vatu .
i już wiesz Ewa co masz robić czarne - białe, białe - czarne ............ jutro podadzą wyniki ze strata netto kilkanaście baniek to na pewno będzie rosło
15-go Brzozowski będzie znów opowiadał bajeczki o świetlanej przyszłości spółki wydymanym biedakom. Chociaż w sumie tych wydymanych na emisji już pewnie nie ma lub są szczątki.
Spółki takie jak Onico i Unimot nie mają racji bytu w Polsce za PISu. Skończą tak samo jak farmy wiatrowe. Jak tylko Lotos i PKN się połączą to jest kaplica dla małych niezależnych dystrybutorów. Zostaną zaorani opłatami, obciążeniami za przechowywanie itd. itd. Może dlatego tak kombinują z tymi inwestycjami zagranicznymi (Ukraina, teraz Chiny) bo w PL już widzą że za tej władzy przyszłość jest bardzo ponura.
No ale Brzozowski Wam powie, że jest świetnie i zaraz na Marsie zbudują innowacyjne stacje dla statków kosmicznych.