Skoro są super wyniki i zanosi się na 200 mln zł zysku netto ,to muszą być spadki .Gdyby spółka była sama w sobie kurs dzisiaj byłby 18-20 zł ,a tak to póki Karkosik nie zrealizuje swoich planów będzie 4 zł .
Dnia 2018-08-27 o godz. 08:42 ~obserwator napisał(a): > Skoro są super wyniki i zanosi się na 200 mln zł zysku netto ,to muszą być spadki .Gdyby spółka była sama w sobie kurs dzisiaj byłby 18-20 zł ,a tak to póki Karkosik nie zrealizuje swoich planów będzie 4 zł .
Tak będzie. Zarząd od lutego nie podał nowej maksymalnej ceny skupu akcji własnych. Dlaczego ? Ponieważ nie musi bo kurs i tak nie przekroczy trwale 4 PLN. Jeżeli przy takich wynikach Roman jest w stanie utrzymać kurs na tym poziomie to jaki kurs będzie przy korekcie na szerokim ? Obawiam się, że zejdzie poniżej 3 PLN i dopiero wtedy zacznie się większy skup.
a propos , przecztałem wyniki cd projekt firma wyceniana na giełdzie na 18 mld zł , ma przychody na poziomie 160 mln z zyskiem 52 mln ...... a pisaki piszą , że są dobre !!!!! przy takich wskaznikach impex jako firma stabilna itd itp powinna kosztować ok 110 zł / akcja .....................
Co ty porównujesz ? CDP to jedyna spółka na światowym poziomie notowana na GPW.
IPX to wzór dozwolonej prawem patologii. Prawdopodobnie nigdy kurs nie osiągnie wartości księgowej. Przynajmniej dopóki Roman będzie rozdawał karty a na zmianę raczej szybko się nie zanosi.
nie wiem o czym piszesz cd to balon wypompowany w kosmos , ich kapitał to robienie czegoś z niczego ..., co do poczynań romana to zgoda dlatego porównałem wskażniki , manipulacja
CDR po wydaniu CP2077 może generować nawet 500 mln PLN zysku netto. Za rok czy dwa, spółka w gotówce może posiadać ponad 1 mld PLN. Wskaźniki będą wtedy zupełnie inne.
Majątek IPX to między innymi udziały w ALC czy przewartościowane działki po Elanie Toruń. Ile są rzeczywiście warte to się okazuje w momencie sprzedaży. Wszyscy wiedzą, że za akcje ALC nikt nie zapłaciłby więcej niż 2 PLN czyli jest jeszcze dużo do odpisania.
Majątek CDR to praktycznie gotówka i tytuły warte miliony $.
alchemia po procesie inwestycyjnym pokazała dobre wyniki , no nie tak dobre jak 10 lat temu ( 160 mln ) , kiedyś zamknie się koło i impex zostanie doceniony przez rynek i fundusze
:DD
IPX a raczej Huta Konin zostanie doceniona po całkowitym przejęciu przez BRS. Oczywiście przejęcie będzie znacznie poniżej wartości księgowej czyli to co było z HTM.
Zasadniczo może być w każdej chwili bo spółka zgodnie z uchwałą może skupić wszystkie swoje akcje tyle, że obowiązująca cena skupu akcji własnych nie może być wyższa niż 4 PLN.
Taka cena raczej nie satysfakcjonuje drobnych ale tak jak w przypadku HTM nie będziemy mieli na to zadnego wpływu.
chcę tylko przypomieć , że krezus ma list intencyjny na zakup dziedzic za 160 mln do końca 8/18 , a tam 65 % udzialow ma impexmetal , tego nie ukryją , kasa w tym wypadku musi znaleśc się w impexmetalu
Pozwólcie, że jedno zdanie do kolegi będącego zafascynowanym potęgą CDprojekt, wartość tej firmy, prawdziwy majątek to około 1 mld zł (tyle warte są budynki, sprzęt, prawa i wartości niematerialne = to wszystko razem to wk) a to że spółka na giełdzie osiąga kapitalizację prawie 20 mld przy zysku 60 milionów to nawet nie wiem czy można określić słowem balon to już raczej kpina, prognozowane przez Ciebie 500mln przy tej kapitalizacji to również dużo za mało. Jeśli spojrzysz na wskaźniki największych na świecie zobaczysz że CD jest faktyczniemocno przewartościowane - co oczywiście nie oznacza że nie będzie jeszcze wyżej. Patrząc teraz na wk i zysk impexmetalu to człowieka aż coś trafia jak widzi cenę 4zł. Kilka lat trzymałem tę spółkę, sprzedałem już około roku temu, czasem tu zerkam i wciąż nie mogę się nadziwić że w cywilizowanym kraju spółka kosztująca 4zł zarabia w pół roku 0,5zł i nie rośnie.
Jak jeden człowiek może dużo.