ciekaw jestem kto policzyl sprzedane urzadzenia z raportow bo sprzedaz na poziomie 34, 27, 8 szt kwartalnie dla kilka tysiecy sprzedanych urzadzen - nieprawdaz ze dziwne zwlaszcza, ze tych kwartalow od 2016 bylo raptem 7 no i sie tym zająlem i zbiorczo to wyglada tak 18X2016 - ROZPOCZĘCIE SPRZEDAŻY !!!!!! 4Q16 - 1917szt sprzedanych w tym 1444 do aptek (sprzedanych?, zwróconych?, zakopanych? - nie wiem jak ich system monitorowania sprzedaży to liczy) czyli rewelacyjne 2 miesiące - jak to sie odbilo na wynikach to przeanalizuje pozniej 1Q17 - 372szt sprzedane - znaczny spadek zwłaszcza, że 330 sztuk z tego to te apteczne, których pozniej nie mozna wysledzic gdzie je zakopali, ale sumaryczna sprzesaz od WIELKIEGO POCZĄTKU to 2372 szprzedanych sztuk (moze sprzedawanych bardziej by pasowalo) czyli juz system sprzedazy zgubil gdzies 83szt urzadzen, ktorych nie zaraportowano 2Q17 - 166szt. sprzedanych - dalszy znaczny spadek sprzedazy z czego 46 "sprzedawanych" aptekom a sumaryczna sprzedaz od POCZĄTKU to 2577szt czyli sumaryczna sprzedaz przyrosła w kwartal o 205szt. - dziwne i niejasne czemu sumaryczna sprzedaz rosnie szybciej niz poszczegolna sprzedaz kwartalna 3Q17 - 85szt (dalej spada circa 50% kwartalnie) z czego 58 do aptek, a sumaryczna sprzedaz przyrosła o 89szt!! 4Q17 - 34szt sprzedazy i sumarycznie przyrosło o 30szt. 1Q18 - 50szt. i przyrosło o 40szt. do 2746szt sumarycznej sprzedazy (wliczajac wszystkie rynki zagraniczne? ) 2Q18 OSIEM
Dziwne to, chyba wypadałoby wyjaśnić akcjonariuszom o co chodzi w tych raportach bo są one "niejednoznaczne"
jeszcze raz zadam pytanie: czy prawdą jest, że z raportowanych jako sprzedane do aptek urządzeń 1878szt. (68,4% wszystkich sprzedanych urządzeń) przytłaczająca większość została zwrócona do producenta? i nie zostało to opisane w żadnym raporcie? czy zatem prawda jest, że raporty sprzedaży (system oczywiście sam to zrobił) są zawyżone o ponad 60%? jeśli tak jest to czy nie wypadałoby o tym fakcie poinformować akcjonariuszy? czy jeśli tak jest to zawyżanie w raportach nie jest próbą manipulacji kursem? czy jest ktoś (z ogromnej grupy zatrudnionych w BRA i zapracowanych jak mrówki) kto mógłby jednoznacznie odpowiedzieć na te pytania? myślę, że komunikaty giełdowe powinny być oparte o fakty i sformułowane jednoznacznie - tu wg mnie tego brakuje więc pytam
Wydaje sie to byc bardzo prawdopodobne z tej chociazby przyczyny, ze wiekszosc brasterow zostala oddana do aptek w komis. Odwiedzilam kilka, bo bylem ciekaw, jak to bylo sprzedawane. Nawet zagadalem do pan aptekarek - nie wiedzialy do konca co to jest, odsylaly do ulotki, a sam braster stal w jakims kacie i, sadzac po grubej pokrywie kurzu, zbyt czesto ogladany nie byl.