• 50tys do końca weekendu Autor: yhm [84.10.156.*]
    Wydaje się, że patrząc na dynamikę wskaźników to do końca weekendu sprzedamy 50tys na wszystkie platformy bez Xbox. Założenie konserwatywne. Co sądzicie?
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~Steamapp [89.68.87.*]
    Sądzę podobnie, chociaż sprzedaż na GOG moze nas pozytywnie zaskoczyć.
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~ciekawe [130.185.237.*]
    Dnia 2018-08-16 o godz. 14:40 ~Steamapp napisał(a):
    > Sądzę podobnie, chociaż sprzedaż na GOG moze nas pozytywnie zaskoczyć.

BBBUUHAHAHAHA----glupota ludzka nie zna granic.

Pieknie sobie koleś odmroziłeś uszy na zlosc Mojej OSOBIE z konsekwencjami dla swojego Portfela.

Teraz ci proponuje zrob to ponowanie zapakuj sie w Creepy mocniej powyzej 100 PLNow.

HEHEHEHEHE

• Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~qwerty [109.196.85.*]
    Słabizna, w tym roku 2 okresy wyprzedażowe, może trochę popatchują i gra się zwróci w tym roku, chociaż to raczej optymistczne założenia.
    Dnia 2018-08-16 o godz. 14:42 ~qwerty napisał(a):
    > Słabizna, w tym roku 2 okresy wyprzedażowe, może trochę popatchują i gra się zwróci w tym roku, chociaż to raczej optymistczne założenia.

Pytanie ile WYDAWCY wpada z kazdej kopi A ile CFG i OD kiedy czy od 1 wszej kopii czy dopiero jak GRa sie zwróci---sadze ze jednak od pierwszej bo wydawca jej w pełni nie finansował robili to akcjonariusze poprzez KOELJNE EMISJE AKCJI.

:)).
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~hmmm [193.52.216.*]
    Tylko na steam, sadze ze w ten weekend zblizymy sie do 50k.
    wynik z PS4 i GOG to bedzie ladny dodatek.

Wystaczy spojrzec na taka gre "This is the police 2." jest od dwuch tygodni na Steam. Nie przypominam sobie zeby zachaczyla o pierwsza strone Global top sales (obecnie na koncu strony 7), w grupie 22k uzytkownikow... i uwaga, ma juz ponad 50k sprzedanych kopii.

Jest wiele takich przykladow. wystarczy spojzec na Steam.
    Jezeli do weekendu PD bedzie utrzymywal pozycje i poprawial recenzje to 50k strzeli szybko.
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: yhm [84.10.156.*]
    Założyłem 50tys do końca weekendu na wszystkie platformy tj. steam, GOG, PS - po za Xbox oczywiście. Jeśli szybko wprowadzą patche oraz usprawnią system walki to faktycznie może to poprawić sytuację, ale cudów bym się po tego tytule nie spodziewał. Co zresztą podkreślam od początku. Jeśli poprawki znacząco usprawnią grę to dzięki multiplayer, możliwości modowania oraz dodatków DLC widzę w długim okresie dobrą sprzedaż produktu.
    Dnia 2018-08-16 o godz. 15:01 yhm napisał(a):
    > Założyłem 50tys do końca weekendu na wszystkie platformy tj. steam, GOG, PS - po za Xbox oczywiście. Jeśli szybko wprowadzą patche oraz usprawnią system walki to faktycznie może to poprawić sytuację, ale cudów bym się po tego tytule nie spodziewał. Co zresztą podkreślam od początku. Jeśli poprawki znacząco usprawnią grę to dzięki multiplayer, możliwości modowania oraz dodatków DLC widzę w długim okresie dobrą sprzedaż produktu.

ja na twoim miejscu załozybym 100 K kopii alebo 150 K kopii---poszułbys sie jeszce lepiej.

HEHEHEHE
    ciekawe, wierzę że jesteś dojrzałym facetem. W związku z tym proszę Cię abyś nie udzielał się w moich tematach, ponieważ nic do nich nie wnosisz. Masz dużo pracy na innych spółkach, czy wątkach. Taka wiesz prośba między facetami, wierzę że masz trochę honoru i dostosujesz się. Pozdrawiam.
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~Tehol [217.153.212.*]
    Tylko na Steam i GOG mamy łącznie 438 komentarzy. Stosując dość ostrożny przelicznik x60 mamy sprzedane tylko wersji PC 26 280 egzemplarzy. Do tego dochodzą inne sklepy i PS4. Tak więc 50 tys sprzedanych kopii można spodziewać się do końca weekendu i to tylko wersji PC.
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~Steamapp [89.68.87.*]
    https://steamspy.com/app/559100

między 20 a 50 tys. sam steam PC
    To już było wczoraj....
    Nie ma czegoś takiego jak inne sklepy. Wszystko i tak ląduje na steam lub GOG, więc tylko na postawie tych platform można estymować sprzedaż po ilości komentarzy na PC.
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~Tehol [217.153.212.*]
    Są inne sklepy w których kupujesz klucze do Steam lub wersje pudełkowe z kluczem w środku. Dopiero rejestracja klucza powoduje aktywację użytkownika a część osób nie robi tego od razu po zakupie ale np: czeka na kuriera. Nie będzie to ilość znacząca ale zawsze to coś.
    I tak wszystko ląduje na steam i GOG, więc jesteśmy wstanie zakładać tylko sprzedaż na postawie ilości komentarzy z tych platform. Co za różnica z jakiego źródła pojawił się zakup, komentarz ląduje tam.
    Hmmm, patrząc na wskaźniki, czyżby 50tys bez problemu do końca weekendu?
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~hmmm [193.52.216.*]
    Jezeli PD zakonczy swoja trzecia dobe (za 5h) na takich pozycjach na jakich jest teraz (15-17) to bedzie to spory sukces, zwlaszcza przy tych ocenach graczy (obecie 64%).

trzeba wziac tez pod uwage ze jest piatek, srodek miesiaca, w czesci USA, UK i byly kolinii jest to czesto dzien dwutygodniwej wyplaty. Wiec jutro na steam wzmozone zakupy.

PD jest ciagle dobrze widoczne na pierwszej stronie w zakladce "new trending (5) "top selling" (8).

Wyglada na to ze sprzedaz idzie dobrze.
    Podtrzymuje prognozy, ze wynik na steam moze sie zblizyc do 50k w ten weekend.
    A Top Sellers nie jest lokalnym rankingiem, w tym wypadku dla PL?
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~steamapp [89.68.87.*]
    warujcie na fixingu. To będzie ostatnia szansa na zakupy. To co się dzieje na global i local bardzo mile mnie zaskoczyło. Dodatkowo steam sam pokazuje jak się logowalem w pracy ze PD jest nowa gra w tych informacjach co wyskakują po aktualizacji steam. Przypomnijcie sobie ten artyk. czerwcowy odnosnie procentów steam(cytowalem go wczesniej nie znajde teraz). Wyglada na to ze bedzie dobrze.
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~Zniwiarz_malutkich [195.212.29.*]
    Lokalny w kraju w ktorym jestes (lub Twoje IP jest). Jak widze po swoich proxy to w UK jest na 6 miejscu, a we FR na 3. Ciekaw jestem gdzie w RU jest
    A no właśnie, dlatego global mnie bardziej interesuje.
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~Galdan [81.168.254.*]
    Na tą chwilę z steam oraz GOG PD ma 571 głosów. Biorąc pod uwagę mocno zaniżony wynik 1kom=70 użytkowników to daje nam 40tyś. Do tego możemy dołożyć kilka tysięcy z konsoli. Myślę, że do końca jutrzejszego dnia dobije do 50tyś. Najlepiej jakby trafili z patchami i poprawiła się ogólna ocena do 70+. Teraz jest 66 i myślę, że wieczorem wskoczy do 67 lub 68 jak ludzie wrócą z pracy i trochę pograją.
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~steamapp [37.47.98.*]
    Dlaczego podajecie nieprawdziwe informacje. Jest 64 procent positive -licza sie tylko zakupy na steam. Nie musimy zaklinac rzeczywistosci. Gra sie broni sama. Wazne miejsce na globalu i peak o godzinie 16 2062 w grze grupa 26841.

Potrzebujemy 6 procent do bycia niebieskim w kombinacji z global bestsellers zeby urwalo sprzedaz.
    Modlcie sie zeby nowy patch nie rozwalil mechaniki gry ktora juz znalazla wielbicieli.
    Liczą się tylko zakupy na steam - ogarnij się człowieku, bo zachowujesz się momentami jak dziwak i to na każdym forum, gdzie masz akcje.
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: slaintemhath [95.142.255.*]
    Według mnie aktualnie po 3 dniach sprzedaży na samym steam sprzedali około 60K kopii,
    ostrożnie licząc, choć wolałbym żeby było więcej. Do poniedziałku idealnie byłoby podwojenie tej ilości,
    czyli 120K, już nawet nie na samym steam tylko wliczając sprzedaż na innych platformach oraz psstore.
    W przyszłym tygodniu dojdzie jeszcze xbox one więc będzie jeszcze ciekawiej.
    Całkiem możliwe, bo to długa gra, więc szybko oceny nie spływają, jednak wolę swoje ostrożnie, niż twoje ostrożnie. Lepiej w tym przypadku nie doszacować, niż na odwrót.
    Osobiście uważam, że ta gra sprzedaje się słabo na konsoli. To raczej nie jest typowo konsolowa gra, a do tego jest dość trudna, więc z konsoli sprzedaż zakładam znacznie mniejszą niż zazwyczaj.
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~steamapp [37.47.73.*]
    zle mnie zrozumiales. Chodziło mi ze jest 64 a nie 66 jak podał kolega wyzej. Potrzebujemy +6. Coś z tą moją wypowiedzią nie jest w porządku?
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~Fallout [37.47.114.*]
    Steamapp, Ty musisz zrozumieć że niekoniecznie ktoś chce źle 66 a 64 Nie duża różnica. Ważne że wzrasta. Chcemy wzrostów wszyscy. No i dzięki za CRJ miałeś rację.
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~steamapp [37.47.78.*]
    Chodziło mi ze na steam są 2 rodzaje positive i negative. Liczą się te tylko ze steam. Jeśli liczymy te ze steam to jest 64 a jesli wszystkie to 66. YMM ok?

Wiadomo ze sprzedaz bedzie ok z wszystkich platform, z GOG i steam
    Ok, w porządku.
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~Galdan [46.134.42.*]
    Jeżeli wyłączymy filtry z Twoimi językami to widzimy wszystkie komentarze. Tam mamy niecałe 500 i w tym 66% pozytywnych
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~Que [94.254.135.*]
    steamapp ma racje, ogarnijcie sie :( Dobrze, ze dzisiaj kurs wrocil do normy, po weekendzie ostry up!
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~at [109.243.69.*]
    w przyszlym tygodniu legutko 40zl
    Ja już muszę zostać do wyniki kwartalnego, ale jak mi się bardzo spodoba to na dłużej. Może s4 będzie jeszcze tańczył w weekend. Będzie tragikomedia. Kto został ze starych z akcjami?
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: slaintemhath [83.23.83.*]
    Dnia 2018-08-17 o godz. 19:02 ~Fallout napisał(a):
    > Ja już muszę zostać do wyniki kwartalnego, ale jak mi się bardzo spodoba to na dłużej. Może s4 będzie jeszcze tańczył w weekend. Będzie tragikomedia. Kto został ze starych z akcjami?

zakładam że wszyscy co tutaj piszą mają akcję,
    zostali czy nie zostali to nie ma znaczenia, ja jestem od początku czerwca, tuż po debiucie.
    Tylko że jeśli wszyscy byli by od początku to nie byłoby spadku o 36% wczoraj,

Bidny steamapp jeśli on rzeczywiscie brał pow. 35 to się nam wykonczy Chlopina na serce. Mam nadzieję że u orła i ciekawskiego wszystko ok. Reszta Ok?
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~flashy [188.146.240.*]
    Jaki ostry up? Pod co? Pod 50k gry za 10mln? Jest 15 w Top Sellers a mamy weekend, peak jak na weekend słaby. Tutaj nie ma w tej chwili nic co by uzasadnialo kapitalizacje po 40 zł
    Dnia 2018-08-17 o godz. 19:13 ~Fallout napisał(a):
    > Bidny steamapp jeśli on rzeczywiscie brał pow. 35 to się nam wykonczy Chlopina na serce. Mam nadzieję że u orła i ciekawskiego wszystko ok. Reszta Ok?

nie wiem kto ale któryś z naszych forumowych trolli wieszczył że peak będzie spadał,
    chciałem donieść że aktualnie pobiliśmy peak z wczoraj i jedziemy dalej w górę,
    szczy pewnie będzie w godzinach 22-23 tak jak wczoraj i przed wczoraj,
    jak widać, potrafi rosnąć pomimo dni upływających od premiery gry :-)
    Ja też mam jeszcze akcje kupione w czerwcu (~31.xx zł). Bardzo mały pakiet w moim portfelu, ale ciągle waham się nie tyle o to czy wyrzucić, a bardziej czy to nie moment na zakupy - grzecznie obserwuje. Bardziej to mam satysfakcje ze swojej analizy przed premierą, że w zasadzie oddaje to czego spodziewałem się po tym wszystkim w kontekście gry. Oczywiście, że taki będzie wodospad na kursie to nie zakładałem (choć przy takich parametrach, FF, spekulantach na gamedev itd. to w sumie żaden problem), ale z drugiej strony dla mnie wycena spółki powyżej 40zł była mocno przesadzona, więc w sumie wyrównało się. Nie mówię, że spółka na taką nie zasługuje, ale mamy dowód że to chyba jeszcze nie ten moment. Natomiast dobre wyniki sprzedaży mogą zrobić cuda.
    Inna sprawa to załóżmy, że sprzedali w tym roku na wszystkie platformy 100tys (bo czemu nie), to jaki to będzie dochód dla spółki? Jak wyglądają rozliczenia, umowa? Załóżmy jakiś procent dla wydawcy, procent dla steam (czasami mówi się o 30%), koszty licencji silnika gry itd. to niestety już tak kolorowo to może nie wyglądać. Oczywiście jak to na giełdzie ludzie zobaczą 100tys to kurs może zacząć wariować, ale jak przyjdą rozliczenia...
    Dnia 2018-08-17 o godz. 21:47 yhm napisał(a):
    > Ja też mam jeszcze akcje kupione w czerwcu (~31.xx zł). Bardzo mały pakiet w moim portfelu, ale ciągle waham się nie tyle o to czy wyrzucić, a bardziej czy to nie moment na zakupy - grzecznie obserwuje. Bardziej to mam satysfakcje ze swojej analizy przed premierą, że w zasadzie oddaje to czego spodziewałem się po tym wszystkim w kontekście gry. Oczywiście, że taki będzie wodospad na kursie to nie zakładałem (choć przy takich parametrach, FF, spekulantach na gamedev itd. to w sumie żaden problem), ale z drugiej strony dla mnie wycena spółki powyżej 40zł była mocno przesadzona, więc w sumie wyrównało się. Nie mówię, że spółka na taką nie zasługuje, ale mamy dowód że to chyba jeszcze nie ten moment. Natomiast dobre wyniki sprzedaży mogą zrobić cuda.

podejrzewam że opłaty są mocno negocjowalne, natomiast nie sądzę żeby studio pomimo że oddało promocję i dystrybucję w obce ręce zostawiło sobie 30% zysku. Bardziej jestem za tym że umowa wynegocjowana zawiera po prostu opcje bonusu za przekroczenie określonego progu sprzedaży tak żeby dystrybucji opłacało się przyłożyć do promocji i tak dalej.
    Nie będę strzelał ile to jest ale tak jak napisałem że studio na pewno ma więcej niż 30% jako czysty zysk z ceny produktu.
    Może 50, może 40% a może 35%, tak więc żeby dobrze skalkulować dochód trzeba pewnie od każdej kopii liczyć maksymalnie około 50-60 PLN
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~Asad [95.49.70.*]
    Swoją drogą dobry biznes ten Steam. Przecież oni nic nie robią! Stronę postawili i kasują 30% od gry? Aż nie chce mi się wierzyć....
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: slaintemhath [83.23.92.*]
    Dnia 2018-08-17 o godz. 23:07 ~Asad napisał(a):
    > Swoją drogą dobry biznes ten Steam. Przecież oni nic nie robią! Stronę postawili i kasują 30% od gry? Aż nie chce mi się wierzyć....

mnie również ciężko w to uwierzyć, bardziej bym obstawiał prowizję od sprzedaży na poziomie 8-10% to i tak kupa kasy,
    jak już stwierdziłeś w zasadzie za nic
    Koszty utrzymania infrastruktury takiego steam pewnie idą w grube miliony $ miesięcznie, itd itp. także to nie jest takie hop siup nic nie robią...
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~Jjj [46.229.158.*]
    Dnia 2018-08-17 o godz. 23:33 slaintemhath napisał(a):
    > Dnia 2018-08-17 o godz. 23:07 ~Asad napisał(a):
    > > Swoją drogą dobry biznes ten Steam. Przecież oni nic nie robią! Stronę postawili i kasują 30% od gry? Aż nie chce mi się wierzyć....
    >
    > mnie również ciężko w to uwierzyć, bardziej bym obstawiał prowizję od sprzedaży na poziomie 8-10% to i tak kupa kasy,
    > jak już stwierdziłeś w zasadzie za nic

a co tu jest do obstawiania? 30% i tyle. W każdym razie wydawca nie powinien mieć dużego udziału, bo finansowali grę głównie pożyczką od PLW, a wydawca był, bo woleli mieć tego niż korzystać z usług PLW. Myślę,że jego działka nie powinna przekroczyć 10 zł z kopii.

• Re: 50tys do końca weekendu Autor: yhm [84.10.157.*]
    Tak też wydaje mi się, że w tym wypadku przez to, że developer w kwestii produkcji gry finansował się "sam", to wydawca PD myślę, że max co zgarnia 20%, ale to już tylko domysły.
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: ~Ciekawe [130.185.237.*]
    Chlopcy może inaczej .Pokażcie mi jeden , jeden przykład gdzie po premierze Gry , flagowej Gry takiej Jedej na kilka lat( nie mowie o PLW i debiucie Agony--- dla tych mniej kumatych), która zaliczyła zwałę kursową o prawie 50% po debiucie tej Flagowej Gry , w krótkim czasie Puchła? Nie ma takiego przypadku. Są przypadki że przed debiutem kurs jest gnojony lub trzymany na "lejcach" ,a po debiucie jest "otrzeźwienie " i pomopoowanie Up Up Up. Są przypadki gdzie pod debiut jest pompowanoe Up Up Up ale po debiucie jest spuszczanie powietrza z Balonu.Ale nie słyszałem o przypadku gdzie po premierze Gry Flagowej jednej na kilka lat ( pomijam plw i Agony) rynek tak się masakrycznie pomylił z "monetyzacją" gry i że okazuje się po jakimś czasie że ten debiut był za.je fa.ny a w miedzy czasie kurs spółki spadł o 50% w dół.
    Ja Ci pokaże przyszłość. WW3 zajęci o 70 procent. Już wychowałes akcjonariuszy z sercem zająca. Tu była zwala jakbyśmy na metacrit dostali 40 a Hate zapalny wszelkie portale. A ja czytam na steam komentarze i większość zachowała grę i devs. WTF?
  • Re: 50tys do końca weekendu Autor: slaintemhath [83.23.92.*]
    Dnia 2018-08-18 o godz. 01:50 ~Ciekawe napisał(a):
    > Chlopcy może inaczej .Pokażcie mi jeden , jeden przykład gdzie po premierze Gry , flagowej Gry takiej Jedej na kilka lat( nie mowie o PLW i debiucie Agony--- dla tych mniej kumatych), która zaliczyła zwałę kursową o prawie 50% po debiucie tej Flagowej Gry , w krótkim czasie Puchła? Nie ma takiego przypadku. Są przypadki że przed debiutem kurs jest gnojony lub trzymany na "lejcach" ,a po debiucie jest "otrzeźwienie " i pomopoowanie Up Up Up. Są przypadki gdzie pod debiut jest pompowanoe Up Up Up ale po debiucie jest spuszczanie powietrza z Balonu.Ale nie słyszałem o przypadku gdzie po premierze Gry Flagowej jednej na kilka lat ( pomijam plw i Agony) rynek tak się masakrycznie pomylił z "monetyzacją" gry i że okazuje się po jakimś czasie że ten debiut był za.je fa.ny a w miedzy czasie kurs spółki spadł o 50% w dół.

to ja powiem tak, jeżeli wyniki sprzedaży będą szły dobrze,
    dobrze to znaczy 100k i wielokrotność w najbliższych tygodniach to bez napinania się,
    górna granica może okazać się bardzo wysoko,
    jak będą słabe i nie przyniosą dochodu to możemy skończyć z kiszeniem na poziomie 20-25 pln aż do kolejnej premiery
    albo poprawienia wyników
    https://steamdb.info/app/559100/graphs/

Powolutku rośnie. Po patch 68 może wyzej
[x]
CFG -4,30% 1,67 2026-04-30 16:47:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.