• Nowy komunikat dla spółki Autor: ~Tom [145.239.80.*]
    Dostaliśmy nowy raport link co o tym myślicie?
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~longaminus [83.238.153.*]
    Raczej neutralne przychody.
    Ważniejsze będą uzyskane rentowności w II kw.
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~invest [31.6.131.*]
    A dla mnie nie neutralne, tylko bardzo dobre. Przekroczenie 3,4 mln jest bardzo dobrym wynikiem wobec spadku sprzedazy w sklepach stacjonarnych w lipcu.
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~ghost777 [95.129.225.*]
    Wynik za II kwartał powinine być około 3 mln zysku netto co więcej będzie miłym zaskoczeniem .Do konca rokou 10 mln i w przyszlym 1 pln dywidendy:)
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~Romek [94.254.129.*]
    Eee, przesadziłes, teraz na 3mln to nie ma szans, jeszcze nie teraz. Niech pokażą że 2 mln to naprawdę będzie bardzo dobrze, ja będę zadowolony.
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~ghost777 [95.129.225.*]
    10,5 mln przychodów za II kwartał:) więc 30 % powinno zostać przy ich modelu biznesowym :)
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~Romek [94.254.231.*]
    Nie, dotychczas ich najwyzsza rentowność netto wyniosła 22%, więc chciałbym 3mln, ale to jeszcze nie w tym kwartale. Choć kiedyś pewnie dojdą do 39% rentowności
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~Ghost [188.146.32.*]
    Masz racje trochę za wcześnie na taka rentowność ale efek skali będzie rósł . Trochę mnie martwi ze przychody miesiąc do miesiąca nie wzrastają tylko trzymają się na wmiare podobnym poziomie . Wiec może być problem z dynamika wzrostów przychodów w 2019 wtedy już nie będzie takich dwucyfrowych wzrostów . Obym się mylił :)
    W wywiadzie z marca b.r. zapowiedzieli przekroczenie 100 mln przychodów w 2020 roku, czyli średniorocznie musza rosnąć po 50%. przez kolejne 2 lata, a że te dynamiki od lat mają spore, to nie ma powodów, by ich słów nie traktować poważnie.
    Póki co rosną szybciej, a od sierpnia przychody mogą przyspieszyć, gdyż rośnie abonament o 10%.
    Dlatego w przyszłym roku być może już da się osiągnąć zyskowność 30%, efekt skali tu musi zadziałać.
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: damiru [37.8.231.*]
    "Trochę mnie martwi ze przychody miesiąc do miesiąca nie wzrastają tylko trzymają się na wmiare podobnym poziomie"

W zeszłym roku miesiące maj, czerwiec i lipiec miały niemal równe przychody, a od sierpnia zaczęły się wzrosty. W tym roku może być podobnie, to zapewne efekt sezonowości.
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~moneymaker [89.229.101.*]
    Wtrącę swoje. Myślę, że przychody rosną jednak w dużym tempie r/r (ponad 60% to naprawdę sporo), miesięczne wzrosty też nie są takie małe. W zeszłym roku od sierpnia zaczął się skok, zobaczymy jak będzie teraz. Zysk netto zaczepił się w okolicach 2 mln. (nie liczę tych jednorazowych kosztów przesuniętych z IVQ żeby było porównywalnie) liczę, że w kolejnych kwartałach będzie ta kwota przekroczona, najwyraźniej w IVQ. Wzrost cennika spowoduje zwiększenie zarówno przychodów jak i marży. Myślę, że kwartalnie będzie to kilkaset tysięcy czystego zysku. A firma raczej zdobywa nowych klientów aniżeli ich traci.
    Ponadto wprowadzenie wielu ułatwień dla klientów powinno spowodować kolejny ich przyrost liczbowy.

Tak zupełnie luźno się zastanawiam: jeśli spółka ma kilka tysięcy sklepów w PL to czy nie byłoby sensowne w dalszej przyszłości zrobić jakiegoś marketplace dla tych sklepów, podobnie zresztą jak dla idosell booking. Najlepiej oczywiście również w formie aplikacji mobilnej. Tak wiem, że allegro, amazon i alibaba, ale kilka tysięcy sklepów na początek brzmi całkiem nieźle a mogłoby to przyciągnąć kolejnych klientów. Może warto coś takiego przeanalizować i podjąć ryzyko. Pewnie były spore koszty tworzenia, ale potencjalny zysk kuszący.
    Co myślicie?

Co by nie było to nasz prezes pewnie już o tym myślał i podjął właściwą decyzję...
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ghost777 [95.129.225.*]
    Invest też o tym myślałem i jestem przekonany że to byłby to super pomysł. Ja zerknę na to z perspektywy idosell gdyż prowadzę hotel i pracuje na sofcie IAI( pierw zacząłem pracować na sofcie potem kupiłem ich akcje:) . Obecne sprzedaż miejsc u mnie opiera się w główniej mierze na systemach rezerwacyjnych booking czy expedia reszta to telefony i rezerwację grupowe itp. Jednak klient detaliczny to w 80 % systemy rezerwacyjne. Myślałem że po wprowadzeniu możliwości rezerwacji online przez moją stronę zwiększy się sprzedaż przez mój kanał. Jak się okazało klienci są leniwy do bólu i płacą więcej w systemach rezerwacyjnych ( średnio o 18 % ) niż zapłaciliby u mnie na stronie. Wprowadzenie takiego marketplaca na hotele czy tym bardziej na apartamenty ( których z roku na rok się buduje po kilka tysięcy ) na pewno byłoby super pomysłem. Niemniej jednak podejżewam że musiałby być emiasja i to duża żeby coś takiego pociągnąć :)
    Marketplace można zbudować, tylko analizując Twòj przykład klenci wybierają znany im portal, bez wielkich środkòw na reklamę i marketing, taki marketplace byłby tak samo pomijany jak strona pojedynczego hotelarza.
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~Ghost777 [188.146.238.*]
    Masz racje klienci się przyzwyczaili do Booking. Ciężko teraz zmienić nastawienie klientów . Tak samo jest z Allegro , każdy się bal ze jak wejdzie ebay do Polski to Allegro zostanie zamiecione pod dywan a tu się okazało zupełnie co innego :)
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~Ghost777 [188.146.238.*]
    Niemniejednak jeżeli taki portal miał niskie prowizje, ( konkurencja bierze średnio 12 % co jest lekko mówiąc zdzierstwem :) nastawionym na rynek polski połączony z innymi usługami wynajmu w okolicy ( rowery , auta , lodzie itp.) mógłby namieszać na rynku . Oczywiście ryzyko jest duże bo się może okazać ze po pakowaniu kilku baniek w interes po 2 latach trzeba będzie zwijać interes . No ale cóż kto nie ryzykuje szampana nie pije :)
    zauważcie Panowie, że jest jedna niesamowita rzecz, otóż taki ebay, amazon, czy alibaba coraz mocniej rozpychają się na rynku, a IAI ma dużo wyższe tempo wzrostu, niż w poprzednich latach. To jest spora sztuka i oby tak dalej, ale w końcu to nie tylko sprzedawca softu, tylko integrator, zresztą w ich zakładkach na stronie widać współpracę z gigantami typu amazon, allegro, ebay...
    No nic, czekamy na lepsze wyniki zysku netto, bieżący wynik trochę sztucznie jest zaniżony przez różne rzeczy opisane w komentarzu, ale w następnych kwartałach dynamika już powinna wszystkich mocniej zadowolić.
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~phantom [37.47.135.*]
    IAI utworzyło portal dobrekody.pl, na którym umieszczane są kody rabatowe ze sklepów na IDoSell Shop. Portal jest rozwijany i wygląda coraz lepiej. Myślę, że to może być krok w kierunku marketplace.
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~Ghost777 [188.146.160.*]
    Dzięki za info , ale nie widzę tam turystyki ? Nie wiem czy maja podobną stronę dla IdoSell ? Mogliby otworzyć zamiast dawać zarabiać travelistowi :) a widzicie ile ci zabierają z rynku a pomysł ten sam .
[x]
IAI 0,00% 36,40 2018-11-20 09:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.