Na razie brak podwyższenia ceny w wezwaniu, a więc prawdopodobnie są zadowoleni i zbiorze te brakujące 2% do progu 66%( bo więcej nie chce moim zdaniem), choć czas na podbicie ceny i przedłużenie wezwania jeszcze mają... Kto oddał, a kto trzyma???
Po wezwaniu, zaraz zacznie się okres zamknięty i nie będzie już czasu na bb przed raportem półrocznym, a więc bb dopiero we wrześniu po raporcie półrocznym i wtedy za pieniądze MCI zwiększanie udziału w torcie...
Po jakiej cenie będzie? Wyższej niż wezwanie czy niższej? 2-3 miesiące ciekawych wydarzeń na MCI, choć strasznie się to dłuży, oj dłuży...
I Colian opuszcza GPW i tu jest ok ,10% do gory w drugim wezwaniu :)
"ławki" pustoszeja ,GPW powoli umiera ,a zabawa na Krypto sie rozkreca ,przybywa graczy (frajerow -o tym dowiedza sie nieco pozniej ,ze nimi sa) ,magnesem jest to ,ze tu technika sie sprawdza.
Różnica taka, że Colian chcieli ściągnąć. Tu nawet na razie nie mogą gdyby nawet chcieli, więc tylko chcą przeskoczyć 66% bo raz, że nie ma kasy bo to pożyczony grosz, a dwa, że będzie zwiększał stan posiadania poprzez bb a więc nie za swoje tylko za spółki.
Wezwanie do 02.08 (czwartek) a więc bb ogłoszony 07.08(poniedziałek) okres zamknięty miesiąc przed raportem półrocznym, więc dwa tyg czasu są i są szanse. Moim zdaniem jednak znikome i bb ruszy dopiero po półrocznym.
Dla mnie scenariuszem bazowym jest podwyższenie ceny w ostatnim tygodniu. Nie wierzę w historię, że ogłaszają wezwanie do 100% (co się wiąże z zabezpieczeniem finansowania) tylko po to żeby skupić 2 czy 3 % do 66%. Myślę też, że za dużo osób/instytucji nie odpowie po tej cenie. To tylko moje luźne dywagacje i nie kierujcie się tym wpisem. Na początku sierpnia się okaże czy dobrze prognozuję.
Może tak być, licho wie. Zwróć uwagę,że bb oprócz zwiększania stanu posiadania unikasz zadłużenia MCI Management, podnosisz NAV/S i wykazujesz dodatkowe zyski. Ja bym wybrał taką ścieżkę jak będzie zobaczymy.
Ostatnio w 11.2017 to nie było nawet tylu chętnych i nie zebrali tyle co chcieli i to właśnie po 9.8 gdy wzywał MCI Management bo Tomek chciał odbudować swój udział bo oddawał w bb o ile dobrze pamiętam.
Kto oddał, a kto trzyma??? Ja postanowiłem trochę się na MCI zredukować,ale tylko 10% i kupić CDR.To było miesiąc temu i...opłaciło się.Teraz mam PLW i liczę na powtórkę.Impulsem do działania przyszedł stąd:http://investjourney.pl/ PS.Dzisiaj żałuję że wtedy nie puściłem całego pakietu MCI,ale cóż,jestem uparty.
Mamy podwyższoną cenę i dłuższy termin. Mamy też olbrzymi popyt o 10gr taniej niż cena w wezwaniu. Mamy też newsy na stronie MCI o sukcesie i 40% r/r wzrostach sprzedaży Frisco i możliwym wzroście skali sprzedaży po oddaniu magazynu. Po co to podawać do wiadomości podczas trwania wezwania, nie łapię. Dziwne to...
Po wynikach półrocznych bb w cenie 8-11 zł wg uchwał (4,5mln akcji po 11zł). Kto im tyle odda po takiej cenie? Czyli co, albo zmiana polityki dywidendowej ( 2-4% NAV na dywidendę lub bb) albo podniesienie widełek w nadchodzącym bb....
Weź i bądź mądry człowieku