Bajkopisarze na forum twierdzą że może być strata po 6 miesiącach co jest bzdurą. Wg moich w 2 kw powinni pokazać 1,5 mln zysku w całym półroczu 4 mln. W kwietniu zarobili 2,5 mln netto (to wiemy z dokumentów połączenia ze spółką zależną) czyli można założyć żez 7 mln zarobili. Od tego jak odejmiemy 6 mln odpisu i dodamy z 0,5 mln niższego podatku bo niższy zysk to wyjdzie netto 1,5 mln zysku. W 3 kw zarobią z 7 mln i po 3 kwartałach 2018 zysk będzie wyższy niż rok wcześniej.
Przypomnę iż inwestorzy wiedzą doskonale pod co grają i co powinno się dziać w firmie w najbliższym czasie. Czekamy na sprzedaż nieruchomości nawet za 60-70 mln, zwroty podatku z US 7 mlnczy z gminy odsetki od nieruchomości z 1 mln. Z tego może być 10-20 extra zysków ale co najważniejsze nawet 50 mln może trafić dla akcjonariuszy (blisko 50% kapitalizacji po umorzeniu akcji). Wszystkie ruchy w akcjonariacie czyli ostatnie wezwanie czy wykup ZM Invest są po to aby jak najwięcej kasy trafiło do "swoich".
Dlatego Panowie nie piszcie głupot o spadku kursu do 20 zł bo kierunek jest jeden czyli 60-70zł.
Te 50 mln o których piszesz to raczej tyle nie trafi ale ze 40 mln jak najbardziej możliwe. Zakładając 70 mln ze sprzedaży nieruchomości przy autostradzie i 10 mln zwrotu z US i tego co zarobią wyjdzie z 80 mln gotówki w kasie. Z tego rozsądnie jakby połowę spłacili kredytów a drugą połowę dla akcjonariuszy (dywidenda 40% lub skup w podobnej skali kuszący). Jeśli chodzi o kurs 60-70zł to nawet nie tak dużo i jak najbardziej realne. Zakładam że są w stanie zarabiać 30 mln zł rocznie, przy kursie 60zł i 4.352.660 akcjach (po umorzeniu) dałoby kapitalizację 260 mln czyli c/z 8,70 to nadal tanio. Jeśli dodać ogromną gotówkę która powinna pojawić się w firmie to kurs 60-70 zł jest jak najbardziej w zasięgu.
ps. dodam iż w jutrzejszej Gazecie Parkiet jest wywiad z prezesem, analitycy z gazety dostrzegli wzrosty Ropczyc.
wiec jesli tak sadzisz(cie) nic tylko kupowac skoro jest taka mega promocja,czy moze nie wierzycie w to co piszecie i jestescie zwyklymi naganiaczami?!
Już raz tak było i spadło do 20 zł , zysk za I pół. będzie - 2,5 mln / 2 z 1 kw. odpis 6,1 mln, opłata za akcje 9,5 mln / Zobaczycie 8 sierpnia ......potem będzie lepiej zła koniunktura z 5,2 spadek na 4,2 wzrost stóp ...itp. Pozdrawiam korzystajcie póki można.
teraz tylko potrzebujący sprzeda a większość kisi się tu kilka lat i nie odda za grosz tym bardziej ze po umorzeniu akcji wszystkie przeliczniki ulegną zmianie
Czyli nie interesuje cię zarobek ponad 100 % czekasz na 200 % hahaha Cały problem polega na tym że nikt tego nie chce kupować , bo nie wierzy w te legendarne 60 złotych.
Dnia 2018-07-24 o godz. 06:29 ~ren napisał(a): > Czyli nie interesuje cię zarobek ponad 100 % czekasz na 200 % hahaha > Cały problem polega na tym że nikt tego nie chce kupować , bo nie wierzy w te legendarne 60 złotych.
skoro w to nie wierzysz - to po co tu siedzisz? tracisz czas wypisując bzdury
Wartość Ksiegowa jest powyżej 44zl na akcje zatem jest szansa na wzrosty czy to będzie 44czy 60 czy 100 czas pokaże może za rok 2,3 lub 5lat w takiej perspektywie 5-10lat może być i 200:)
Może być... i właśnie dlatego trzyma się w portfelu takie spółki. Niekiedy taka supernova potrafi w tydzień wykręcić tyle co inne przez lata. Ryzyko niewielkie a potencjał ogromny.
I co maruda @ren doczekałeś się spadków ? Chyba nie udało się wskoczyć do pociągu ? Tutaj minimum przez roku czasu każde wyniki kwartalne będą z dużo wyższym zyskiem netto (3 kwartały są zaniżone odpisami) a kurs za rok może być .... Nie będę pisał bo nie uwierzycie ale cierpliwi poczują to w portfelach :-)
W perspektywie 5 lat 200pln jest realne. ZM Invest miał w zeszłym roku 180 mln przychodów. I to jest do przejęcia poprzez wzrost uslug inzynieringu. Już to się dzieje. Wzrost marży w RPC to efekt rozwodu z ZM Invest.
Na razie bym się nie rozpędzał ale to co najbardziej cieszy to fakt, że plan inżynieringu i nie tylko przynosi taki efekt. Ja raczej liczyłem na zainteresowanie się poważnego inwestora w sam tylko potencjał spółki. Nie liczyłem, szczerze pisząc, na sam "wzrost potencjału" na skutek udanych działań firmy. Trzeba przyznać, że jestem mile zaskoczony bo będzie z tego chleb. O czym zawsze byłem przekonany :-)
Pozdrawiam cierpliwych i rozsądnych inwestorów.
Większość sprzedała swoje akcje Austriakom przy wezwaniu, zostały pojedyncze egzemplarze które po 24 nie chciały sprzedać... dziwię się tylko że np Aviva OFE nie kupują takich akcji chyba że się tym nie chwala
Kupowanie przez fundy to zawsze loteria, nie lubię tego. Dla mnie liczy się zainteresowanie dużego inwestora. Na tym można zarobić dziesiątki tysięcy. Kilkanaście razy ćwiczyłem ten patent (ostatnio kilka lat temu na Amice). Jak potoczą się losy Ropczyc, zobaczymy :-)
Dnia 2018-08-11 o godz. 16:40 ~Perez napisał(a): > Większość sprzedała swoje akcje Austriakom przy wezwaniu, zostały pojedyncze egzemplarze które po 24 nie chciały sprzedać... dziwię się tylko że np Aviva OFE nie kupują takich akcji chyba że się tym nie chwala
Jaka "większość"? nawet redukcji nie było, a chcieli kupić w sumie niewiele.
teoretycznie moze trafic ale w praktyce sa wazniejsze cele niz "spalanie gotowki"! zaklinanie rzeczywistosci jest niczym ruletka...sprzedaz nieruchomosci jest juz zdyskontowana w cenach wiec potrzeba potwedzenia swietnych wynikow w kolejnych kwartalach.