• Dzięki Autor: ~Ada [77.65.65.*]
    sprzedającym z jakiegoś powodu którzy już nie chcą robić za dawców kapitału mamy kurs na obecnym poziomie.Ja jednak widziałam tu znacznie wyższe poziomy.Dlaczego tak nisko jest uklepywanie sama nie jestem w stanie wyjaśnić.Zobaczymy tylko co się będzie działo gdy to wystartuje a potem na powrót runie na jeszcze niższe poziomy.
  • Re: Dzięki Autor: ~Gallileo [77.252.115.*]
    trudno powiedzieć, że to jedynie dzięki tym którzy po prostu nie chcą robić za dawców kapitału jeśli ktoś od roku notorycznie dołuje kurs zleceniami po kilkadziesiąt złotych, moim zdaniem tu nie ma przypadku i już wiele razy o tym pisałem, pytanie tylko kiedy poznamy szczegoly tego scenariusza 
  • Re: Dzięki Autor: ~Ada [77.65.65.*]
    czekajmy
  • Re: Dzięki Autor: ~Gallileo [77.252.115.*]
    Może faktycznie im chodzi, aby spuścić spółkę na listę alertów, wywalić z ciągłych na jednolite i zrobić wezwanie? Wtedy wielu chętnie by oddało nie bacząc na ceny nie widząc innego sposobu na wyjście ze spółki?
    Ja szczerze mówią bacznie obserwując sytuację coraz bardziej odnoszę wrażenie, że wszystko co najlepsze na Wikanie odbędzie się już raczej poza rynkiem niż na nim. Hmm...
  • Re: lustrzane odbicie ! Autor: ~obywatel-M [95.49.80.*]
    Akcje Mastersa / Wikany były najdroższe w czasie, gdy spółka dopiero zaczynała przygodę z developerką, więc jej wycena rynkowa była mocno przeszacowana, natomiast aktualnie sytuacja w spółce jest bardzo dobra z perspektywą dalszego rozwoju, a wycena rynkowa spółki jest mocno zaniżona. Na wykresie dokładnie widać lustrzaną symetrię, co może oznaczać koniec trendu spadkowego. Ja uważam, że choć jesteśmy w dość trudnym momencie, to wkrótce rynek zweryfikuje i właściwie wyceni wartość spółki.Ten moment można wykorzystać na tanie zakupy, choć należy zawsze rozważyć ryzyko przy inwestowaniu na giełdzie.

• Re: lustrzane odbicie ! Autor: ~kjeki [95.168.120.*]
    A dlaczego kurs jest zniżony? Albo inaczej kto zniżka ten kurs? Dochodzimy do wniosku że B. Nie zależy na tym aby mieć dobrą opinie a przecież sprzedaje mieszkania na rynku detalicznym, kombinuje ile wlezie, i zamiast rozwijać firmę to patrzy jak wydymać innych
  • Re: lustrzane odbicie ! Autor: ~dracos [94.254.145.*]
    opinia...a po co zapytam? interes się jakoś kręci a największe zyski przynoszą walki na giełdzie :) jakby coś firma zawaliła albo kogoś oszukała w sytuacji związanej z działalnością to co innego a poczynania giełdowe raczej klientów nie interesują.
  • Re: lustrzane odbicie ! Autor: ~kjeki [95.168.120.*]
    No niby nie, bo przeciętny Kowalski nie interesuje się GPW, ale te ruchy przez 10 lat nie świadczą poważnie, emisje, wezwania, walne w sylwestra, tacy biznesmeni do giełdy jeszcze nie dorośli, chcemy robić biznes a słoma z butów wystaje, zamiast budować firmę patrzę jak zakombinować,
  • Re: lustrzane odbicie ! Autor: ~Gallileo [79.185.71.*]
    Jakbym ja robił jeden z najważniejszych zakupów w zyciu, czyli zakup mieszkania, to na pewno robiłbym to w pelni świadomie. Sprawdzałbym opinie o firmie, a jeśli firma jest notowana na gieldzie także notowania by ustrzec sie przed przykrą niespodzianką. Od dawna śledze fora inwestycji Wikany i tam ten temat tez jest poruszany, ludzie zwracają uwagę na wyjątkowo niski kurs i łaczą go na przyklad z podejrzeniami o problemy z finansowaniem i innymi potencjalnymi trudnosciami na ktore napotyka spolka i komentuja na przykład sloawmi "na etapie dziury w ziemii powaznie zastanowiłbym czy warto ryzykować". Ludzie coraz czesciej zasiegają opinii w Internecie. Coraz mocniej jestw nim tez obecna Wikana (profil na youtube, profil na Facebooku, zatrudnienie dyrektora do spraw PR). To niewatpliwie ma wplyw na sprzedaz, a B. musi się z tym powaznie liczyć, że jeśli znowu bedzie probowal nas oszukac i zrobi się afera to na pewno bedzie mialo to wplyw i na postrzeganie spolki przez klientow i na wyniki.
  • Re: Dzięki Autor: ~nowynamastersie [46.174.208.*]
    Dnia 2018-07-12 o godz. 14:50 ~Gallileo napisał(a):
    > Może faktycznie im chodzi, aby spuścić spółkę na listę alertów, wywalić z ciągłych na jednolite i zrobić wezwanie? Wtedy wielu chętnie by oddało nie bacząc na ceny nie widząc innego sposobu na wyjście ze spółki?
    > Ja szczerze mówią bacznie obserwując sytuację coraz bardziej odnoszę wrażenie, że wszystko co najlepsze na Wikanie odbędzie się już raczej poza rynkiem niż na nim. Hmm...

z wypowiedzi wnioskuję że straciłeś już wiarę którą miałeś
  • Re: Dzięki Autor: ~Gallileo [79.185.71.*]
    W dużej mierze jest to nadinterpretacja, ale z drugiej strony, jeśli dalej będzie to tak wyglądać, jak wygląda, to faktycznie zaczynam wierzyć, że łatwiej będzie mi będzie wyjść z Wikany po satysfakcjonującej cenie poza rynkiem podczas jakiegoś wezwanie, niż na rynku. Jak już pare razy wspominałem obseruwjąc to jak to wygląda biorę pod uwagę, że może to być przygotowanie pod wezwanie i taki scenariusz wydaje mi się być całkiem realny, dlatego też licząc na to, że w przypadku zaskarżenia uchwały sąd nie zezwoliłby na cenę niższą niż cena w okolicach wartości księgowej będe starał się w miarę swoich mozliwości zejść ze srednią w te okolice by być przygotowanym i na takie rozwiązanie.
  • cena w teoretycznym wezwaniu Autor: ~lopio [46.134.151.*]
    jak zwykle jestes niedoinformowany, jezeli chodzi o negatywny scenariusz, a pozytywny nawet zdjecia wklejasz.

przymusowy wykup jest realizowany po osiagnieciu 90% akcji, i jest realizowany po cenie sredniej za ostatnie 6 miesiecy notowan, 

twoje sprzeciwy i chciejstwa nie maja tu znaczenia.

wiec Twoja pisanina, ktora zawsze mija sie z prawda jest troche jakby naganianiem, ale dla kogo to robisz, twoja sprawa, gielda jest dla tych co sa dawcami i dla biorcow.
  • Re: cena w teoretycznym wezwaniu Autor: ~Gallileo [79.185.74.*]
    Zanim na nowo rozkręcisz swoją prywatną kampanię insynuacji wzlędem mnie to radzę czytać ze zrozumieniem. Gdzie tu piszę chociażby w jednym miejscu o wezwaniu przymusowym? Piszę o ZWYKLYM WEZWANIU i chyba równiez nie zauwazyłeś tego że zasadzie jestem chyba tu jedyna osobą, która scenariusz wezwania bierze w ogole pod uwage i o tym pisze, a Ty zarzucasz mi naganianie? Litości... Nawet nie chce mi się z Tobą poraz kolejny polemizować i poraz dzisiąty tłumaczyć, że nie jestem wielbłądem

A co do wezwania przymusowego polecam się samemu trochę douczyć:

Cytuję: "Istnieje też możliwość zaskarżenia do sądu podjętej uchwały o przymusowym wykupie akcji."

Zgodnie z art. 422 § 1 K.s.h uchwała walnego zgromadzenia sprzeczna ze statutem bądź dobrymi obyczajami i godząca w interes spółki lub mająca na celu pokrzywdzenie akcjonariusza może być zaskarżona w drodze wytoczonego przeciwko spółce powództwa o uchylenie uchwały.

Legitymację czynną do zaskarżenia uchwały posiada akcjonariusz, który:

głosował przeciwko uchwale, a po jej powzięciu zażądał zaprotokołowania sprzeciwu; z oczywistych przyczyn wymóg głosowania nie dotyczy akcjonariusza akcji niemej;
        bezzasadnie nie został dopuszczony do udziału w walnym zgromadzeniu;
        nie był obecny na walnym zgromadzeniu, jedynie w przypadku wadliwego zwołania walnego zgromadzenia lub też w przypadku powzięcia uchwały w sprawie nieobjętej porządkiem obrad.

Najczęstszym przypadkiem, z jakim będziemy mieli do czynienia w praktyce jest sytuacja, w której akcjonariusz "wyciskany" bierze udział w walnym zgromadzeniu i głosuje przeciwko niekorzystnej dla niego uchwale. W takiej sytuacji bezwzględnie należy pamiętać o zgłoszeniu i zaprotokołowaniu sprzeciwu. Wymóg jednoczesnego oświadczenia o głosowaniu przeciw uchwale i zgłoszenia sprzeciwu łagodzi orzecznictwo. Sąd Apelacyjny w Lublinie w wyroku z 30 maja 2012 r. (I ACa 202/12) stwierdził, że akcjonariusz obecny na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy, który zażądał zaprotokołowania sprzeciwu, lecz nie oświadczył, że głosował przeciw uchwale, nie traci legitymacji czynnej do zaskarżenia takiej uchwały. Akcjonariusz, który głosował przeciwko uchwale, powinien niezwłocznie wystąpić o zaprotokołowanie zgłoszonego sprzeciwu, przed przejściem do następnego porządku obrad (Wyrok Sądu Najwyższego z 26 września 2001 r., IV CKN 471/00; wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z 23 lutego 2011 r., VI ACa 898/10).
    Sprzeciw może zostać złożony w dowolnej formie. Najczęściej przybiera formę oświadczenia ustnego lub na piśmie. To drugie rozwiązanie może być szczególnie przydatne w przypadkach zgłaszania sprzeciwu wcześniej przygotowanego, zawierającego rozbudowane uzasadnienie. Zaznaczyć jednak należy, że sprzeciw nie musi zawierać uzasadnienia. Nawet jeśli akcjonariusz swój sprzeciw uzasadni, to skarżąc uchwałę może dowolnie rozszerzać zarzuty i powoływać się na inne okoliczności niż te, które zostały podniesione w uzasadnieniu. Przepisy nie przewidują również jakiegoś szczególnego wyrażenia, jakim musi posłużyć się akcjonariusz chcący skutecznie zgłosić swój sprzeciw. Musi jedynie wyraźnie, w sposób umożliwiający identyfikację, określić uchwałę, której się sprzeciwia.

https://prawo.money.pl/porady-prawne/porady/prawo-spolek/artykul/przymusowy-wykup-akcji-jak-moze-bronic-sie,221,0,1959901.html

w pierwszym podejsciu, bo wezwania przymusowego oczywsicie tez nie wykluczam
    najpierw jednak muszą zdobyć te 90%
    to jeszcze prostszym językiem z Wikipedii:
    "Przymusowy wykup akcji był przedmiotem uwagi Trybunału Konstytucyjnego, który uznał jego zgodność z Konstytucją. Zastrzegł jednak, że każdemu z akcjonariuszy pokrzywdzonych wykupem przysługuje prawo zaskarżenia do sądu uchwały walnego zgromadzenia o przeprowadzeniu squeeze out[2]."
  • Re: cena w teoretycznym wezwaniu Autor: ~dracos [83.7.10.*]
    tak jak już kiedyś pisałem też mi tu pachnie wezwaniem poprzedzonym wymeczeniem drobnych... albo kolejny wal, tyle ze najpierw winda w górę. już cenę nominalna i jej zmniejszenie zostawmy w spokoju bo chyb a nawet u nas na bananowej by to nie przeszło...choc nic nigdy nie wiadomo. swoją drogą to ciekaw jestem ile faktycznie tutaj % mają drobni...
    strasznie się uczrpiliscie Galileo, nie nagania a do tego pewnie to forum bez Niego by umarlo :)
    ps. szkoda że Chorwacja przegrała w finale... pozdro!
    Tak Dracos, faktycznie tez kiedys wspominaleś możliwosc tego scenariusza.
    Trudno to oszacowac, ale czasem piszę maile do starych akcjonariuszy, ktorych pamietam z czasow Mastersa i wielu z nich ciagle ma te akcje gleboko zakopane na rachunkach, oczywiscie są raczej male pakiety, mimo wszystko mysle wielu tak robi i ze do 90% B. na pewno jeszcze sporo brakuje. Tak czy inaczej musimy tego pilnowac aby nie obudzic się z reką w nocniku.
    To jedynie kilka osob sie uczepilo, zupelnie zreszta tego nie rozumiem, ale coz kazdy ma prawo do swoich ocen, nawet jesli sa zupelnie nieuzasadnione.
    Chorwacji rzeczywiscie szkoda. Dzis w zasadzie caly swiat im kibicowal i swoją postawa na to zasluzyli. rowniez pozdrawiam
    Tyle muszą mieć drobni aby stosunkowo spać spokojnie: 2 001 480
  • Re: cena w teoretycznym wezwaniu Autor: ~lapop [46.134.151.*]
    tak tyle musza miec, a i cena w wezwaniu przymusowym, gdyby oglosili je w grudniu wyniesie 50 gr (cena za ostatnie 6 miesiecy)

nawet jezeli zaskarżysz uchwale, to i tak do pozytywnego wyroku jest daleko, cytujesz wyrok SN, gdzie jest opinia bieglego, ktora mozna negowac ? 

w przypadku wikany masz przepis z ustawy, wiec nie ma z czym dyskutowac i sad tez nie ma pola do zmiany ceny wezwania, bo ustawa to ustawa, ale jak kto woli.

glowny zrobi co zeche i po ile zechce, to jest moja pointa.
[x]
WIKANA -2,60% 7,50 2026-03-30 13:19:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.