powiem Wam tak. wynajem to melodia przyszłości. To co się teraz dzieje, to chyba ostatni moment, żeby wejść z kapitałem do Echo po takiej promocyjnej cenie.
Chciałbym przypomnieć o inwestycji Browary Warszawskie. to największa inwestycja Echo (tysiąc mieszkań, 50k m2 biur, kilka tysięcy m2 pow. handlowych), przyszła wizytówka spółki i miasta, wielki kompleks w samym centrum Warszawy. z tego będzie bardzo, bardzo dużo zysku, a że firma lubi się zyskiem dzielić - grzech nie skorzystać.
Biorąc pod uwagę harmonogram, Browary mają być zakończone do końca 2020 roku. czyli jeszcze 2,5 roku inwestycji. Wydaje się dużo, ALE: już na przełomie 2018 i 2019 oddany zostanie pierwszy biurowiec kompleksu, gdzie na dzień dobry m.in. przenosi się L`Oreal Polska. od przełomu tego roku o inwestycji będzie bardzo głośno, a na przestrzeni tych 2 lat co chwilę będą oddawane nowe budynki. co to oznacza? że ruch będzie nie po 2020, a w trakcie oddawania poszczególnych etapów! na moje oko oznacza to absolutnie złote czasy Echo na GPW. przypomnę, że całe BW to zdecydowanie najbardziej prestiżowa inwestycja w Warszawie, ogromna i w samym sercu miasta. 100000mkw w cetrum Warszawy! to jest strzał, jaki w nieruchomościach długo się nie powtórzy. Dlatego uważam, że zakup akcji teraz to zdecydowanie ostatni dzwonek (wakacje a peirwszy oddany biurowiec już za pół roku!), żeby załapać się na samym dołku i przeżyć przygodę od początku, do końca. ja swój kapitał inwestycyjny w dużej części już tu umieściłem, ale każdą górkę finansową planuję tu lokować w ciągu najbliższego roku.
Zgadza się poza jednym. Dywidenda jest wypłacana rok po sprzedaży budynków, więc jak kupować to w przyszłym roku i to pod koniec, bo zazwyczaj dopiero jesienią ECHO podaje plan dywidendowy na nastęny rok. Pozdrawiam.
Na fali newsów kurs będzie się piął, przynajmniej moim skromnym zdaniem. Za rok może się nie udać kupić tak tanio, gdy cześć tej inwestycji będzie już oddana i sprzedana. Aczkolwiek mamy jeszcze cały sierpień i nie zdziwie się, jak będzie można jeszcze Echo pol złotego taniej kupić :) z pewnością skorzystam.
W budowlance ma być kryzys, rząd ma nowy pomysł na VAT, do oddania/sprzedania inwestycji daleko - minimum rok, więc ludzie zamiast kisić przez tyle czasu wychodzą żeby zarobić gdzie indziej. Nie tak znowu dawno w takim okresie zastoju kurs spadł poniżej 4 i wrócił. Przyjdzie czas, może za rok, to na ECHO się wróci. Nic strasznego.