Od dłuższego czasu patrzyłem jak wyniki pylonu przekładają się na altman z-score (wykupcie abonament zobaczycie zmiane).
inf czym jest alman z-score: https://wiadomosci.stockwatch.pl/kompendium-wskaznika-altmana-i-ratingu-kredytowego-w-stockwatch-pl,ratingi-i-upadlosci-spolek-gieldowych,37570
I niestety spółka spadała co poziomów realnego zagrożenia. miała ranking coś około 1,9. Natomiast ostatnie wyniki finansowe (IV kwartał 2017, I kwartał 2018) popchnął ją na poziom co najmniej 4,95. Co mnie cieszy wsumie. jest silne fundamentalne odbicie od dna.
Tu masz inne podejście do zagadnienia, ale także sygnalizujące mocne odbicie rankingów i hipotetycznej wyceny https://www.biznesradar.pl/rating/PYLON Temat do dyskusji. Odbicia w kursie jednak nie widać więc chyba potrzebne jest szersze potwierdzenie tendencji.
Niemniej - zmiana fundamentalnego trendu jest widoczna i to jest dobra wiadomość. Po stronie negatywnych czynników mamy zaufanie rynku, uwarunkowanie newconnectu.
Ale jeśli spółka nadal będzie potwierdzała trend i rozwój, powoli i bez pośpiechu, przełoży się to na wartość akcji.
I tak, to jest dramat akcjonariuszy, bo to nie potrwa kwartał a kilkanaście miesięcy.
Faktycznie na stockwatch uaktualnili wskaźniki i rating bo przez 2 lata wyglądało to żałośnie jak na profesjonalny portal. Rozumiem, że w wersji abonamentowej było wszystko aktualne i ok (ale mimo to obraz zły zostaje). Przez 2 lata PYL przedstawiali jako bankruta, teraz ma BB. Dużo ocieplenia ostatni raport wniósł. Jeszcze kilka takich i wyścigi będą... Pamiętajmy jednak, że emisja w drodze i szukamy chętnych - więc dobry obraz może być skrzywiony bieżącą potrzebą zdobycia kapitału!
to emisja prywatna i nie dla nas - małych akcjonariuszy. Myślę że oni z góry wiedzą od kogo chcą pozyskać środki finansowe więc nie za bardzo się zajmują ocieplaniem wizerunku.
A te ostatnie raporty, pewnie wynik ich różnych działań. Zobaczymy jak dalej to się potoczy.
Co do stockwatch - tak, dopiero po zamówieniu raportu zaktualizowali ich wyniki. I okazało się że od III Q 2017 pylon wszedł na BB.