Dnia 2018-06-16 o godz. 09:34 ~axaa napisał(a): > Dami/Voodzu! > > Niezłe spadki na kursie/Co sądzicie o tym ?Jak również o sprzedaży pakietów EPP?
moim zdaniem kurs był trochę za wysoko - duże dywidendy i wzrost cen materiałów budowlanych, wejście w sektor mieszkań na wynajem, harmonogram oddawania projektów itd. możemy się spodziewać w tym roku słabszych wyników, sama sprzedaż akcji EPP jest raczej czymś pozytywnym, ale zwolennicy dywidendy z tego tytułu mogą się rozczarować - korzystniejsze by było zachowanie tych środków i np finansowanie wkładu w R4R lub dalszych inwestycji trochę by to zapewniło większą stabilizację niż wypłacanie dużej części zysku w formie dywidendy i emitowanie obligacji.. - jeżeli byłaby z tego dywidendą to możemy się spodziewać dalszego spadku kursu po jej wypłaceniu i podbitki przed i ja wtedy pewnie się pożegnam z częścią pakietu ponieważ podatkowo mi tak wyjdzie taniej, a potem może coś kupię zależy od sytuacji czy kurs się zatrzyma wyżej, czy niżej w tym tygodniu - nie wiem :)
Dnia 2018-06-16 o godz. 17:28 ~voodz napisał(a): > Dnia 2018-06-16 o godz. 09:34 ~axaa napisał(a): > > Dami/Voodzu! > > > > Niezłe spadki na kursie/Co sądzicie o tym ?Jak również o sprzedaży pakietów EPP? > > moim zdaniem kurs był trochę za wysoko - duże dywidendy i wzrost cen materiałów budowlanych, wejście w sektor mieszkań na wynajem, harmonogram oddawania projektów itd. > możemy się spodziewać w tym roku słabszych wyników, sama sprzedaż akcji EPP jest raczej czymś pozytywnym, ale zwolennicy dywidendy z tego tytułu mogą się rozczarować - korzystniejsze by było zachowanie tych środków i np finansowanie wkładu w R4R lub dalszych inwestycji trochę by to zapewniło większą stabilizację niż wypłacanie dużej części zysku w formie dywidendy i emitowanie obligacji.. - jeżeli byłaby z tego dywidendą to możemy się spodziewać dalszego spadku kursu po jej wypłaceniu i podbitki przed i ja wtedy pewnie się pożegnam z częścią pakietu ponieważ podatkowo mi tak wyjdzie taniej, a potem może coś kupię zależy od sytuacji > czy kurs się zatrzyma wyżej, czy niżej w tym tygodniu - nie wiem :)
Mnie się wydaje że pieniądze z EPP nie zostaną wypłacone/Zgadzam się że ten rok może być gorszy od 2017 ale 2019 może i powinien być o wiele lepszy /Dlatego ja na razie nie rozważam sprzedaży Echa/Sądzę że kumulacja zysków i duża dywidenda będzie po 2019r; a za 2018 pewnie jak w tym roku 0,5pln/akcję Czy kurs akcji 4,4-4,6 pln był za wysoki? Ja tak nie sądzę/Sądzę że kurs tak dobrej , dywidendowej spółki winien oscylować w granicach 5-6pln Ale jak zwykle zobaczymy co czas przyniesie:))
ponad 5.5 zł wypłacone w dywidendach od 2016r,nawet jak ktoś kupował po 8 na szczycie akcje ma po 2.5 -jest taka lokata w banku,w/g mnie powodów do narzekań brak
Dnia 2018-06-17 o godz. 10:54 ~xxx napisał(a): > ponad 5.5 zł wypłacone w dywidendach od 2016r,nawet jak ktoś kupował po 8 na szczycie akcje ma po 2.5 -jest taka lokata w banku,w/g mnie powodów do narzekań brak >
A kto narzeka?Piszę że kurs (mimo wypłaconych dywidend) powinien być wyższy/Ale to jest moje zdanie
Myślę, że tym razem voodzu się myli ale to jego akcje, jego kapitał, jego wybór. kto raz za kosztował takich dywidend przy niezmiennej działalności, ten jak wampir do krwi wróci tym bardziej że dwóch prezesów siedzi na 600 tysiącach akcji i dopóty pracują tam, do tej pory warto te akcje mieć natomiast, jeśli to co przewiduję spełni się, to wielu z nas tym razem pewnie zrezygnuje z dywidendy na rzecz realizacji ale dołączą inni, tak jak my niegdyś. Ale to oczywiście tylko moje zdanie
Dnia 2018-06-18 o godz. 08:56 ~dami napisał(a): > Myślę, że tym razem voodzu się myli ale to jego akcje, jego kapitał, jego wybór. kto raz za kosztował takich dywidend przy niezmiennej działalności, ten jak wampir do krwi wróci tym bardziej że dwóch prezesów siedzi na 600 tysiącach akcji i dopóty pracują tam, do tej pory warto te akcje mieć natomiast, jeśli to co przewiduję spełni się, to wielu z nas tym razem pewnie zrezygnuje z dywidendy na rzecz realizacji ale dołączą inni, tak jak my niegdyś. Ale to oczywiście tylko moje zdanie
Nawet 0,5pln /akcję dywidendy daje 8-9% zysku netto rocznie/Lokaty takiej nie ma nigdzie/Można wprawdzie "skakać" z kapitałem no ale jest bessa! Duże zyski w spółce mogą pojawic sie w 2019r/Jak sądze wtedy można będzie liczyć na dywidendę w granicach 2-2,5pln/akcję Mnie to urządza ; pieniądze nie są mi w tej chwili potrzebne/Auto wymieniłem na nowe w marcu br.:)))
Jednakowoż w jednym temacie mianowicie pytanie Axaa: "jak dalece może spaść po odcięciu", vóodz może się nie mylić, sugerując obawy co do okresowego spadku kursu, a gdyby miał mieć rację już choćby z uwagi co napisano o wynikach wyżej, to racjonalnym byłoby póki co z wyprzedzeniem, co najmniej połowę ładunku sprzedać a następnie zrolować po niższej cenie i w ten sposób zwolnić część środków. Tak, że bądź tu mądry, pisz wiersze rób całki, graj na giełdzie- trochę w drugą stronę.. część z nas ma na uwadze dalszy horyzont A voodz martwi się o teraz, co do innych Axaa napisz w końcu, gdzie to te porzeczki, śliwki i kawa z plackiem po koszeniu, to jak tam przyjadę wszystko Ci powiem.
Dnia 2018-06-18 o godz. 12:56 ~dami napisał(a): > Jednakowoż w jednym temacie mianowicie pytanie Axaa: "jak dalece może spaść po odcięciu", vóodz może się nie mylić, sugerując obawy co do okresowego spadku kursu, a gdyby miał mieć rację już choćby z uwagi co napisano o wynikach wyżej, to racjonalnym byłoby póki co z wyprzedzeniem, co najmniej połowę ładunku sprzedać a następnie zrolować po niższej cenie i w ten sposób zwolnić część środków. Tak, że bądź tu mądry, pisz wiersze rób całki, graj na giełdzie- trochę w drugą stronę.. część z nas ma na uwadze dalszy horyzont A voodz martwi się o teraz, co do innych Axaa napisz w końcu, gdzie to te porzeczki, śliwki i kawa z plackiem po koszeniu, to jak tam przyjadę wszystko Ci powiem.
Najpierw powiedz Dami gdzie TY mieszkasz/Co do reszty.. każdy robi tak jak sobie wymyśli/Ja nie widzę w horyzoncie 3-4letnim zagrożeń dla developerów w PL; tym bardziej że spółka się rozwija , wchodzi w segment obiecujący- wynajem lokali pod czynsz/ Rozpoczęte i kontynuowane budowy pozwalają z optymizmem patrzeć na ECHO; tak w perspektywie dywidend jak i wyników spółki(co zresztą ma ze sobą ścisły związek)
Panowie (może Panie) dami i axaa umówcie się w końcu, bo pytania gdzie ty mieszkasz, a gdzie ty, trochę nie na miejscu są na forum, a z drugiej strony nikt tu swojego adresu nie wrzuci :-). Co do Echo, mielą kurs dalej i być może sprawdzi się kiedyś teoria Voodza, że jak na parkiecie będzie bessa, to sentyment do Echo się pojawi.
Kol.Olek, bez hipokryzji, skoro kolega domaga się województwa to aby go zniechęcić mogę zapytać o śliwki byle krótko, nadto są tylko dwa sposoby spotkania: albo właśnie przez forum bo jak inaczej albo na WZ ale to też wstępnie trzeba zasygnalizować przez forum