jak nie ma właściciela nikt nie jest w stanie zapanować nad kursem i bez trudu może tutaj niebawem być np. 60 gr a wyjść bez straty z tego papiera jest niezwykle trudno.
Przydałby się jakiś solidny i stabilny akcjonariusz , jeden lub dwóch. Tak aby fundusze nie powodowały zachwiania kursu... Przecież takich dobrych spółek na GPW nie ma zbyt wielu
znalazłem coś, co Ci przybliży początki: cyt.: "Założycielem i obecnym prezesem Elementalu jest Paweł Jarski, który m.in. w latach 2007-2009 stworzył i zarządzał firmami recyklingowymi, które następnie zbył grupie Remondis. Elemental Holding powstał w 2010 r., a rok później dokonał już pierwszych akwizycji. Wówczas grupa powiększyła się o spółkę Tesla Recykling oraz Syntom S.A. W 2012 r. grupa zadebiutowała na Newconnect. Rok ubiegły to debiut na rynku głównym GPW oraz znaczące przejęcie w pierwszym półroczu Terra Recykling. Wartość transakcji osiągnęła 48,3 mln zł i została sfinansowana po części emisją akcji skierowana do właścicieli Terry Recycling i po części gotówką. Spółka ta posiada jeden z najnowocześniejszych w Polsce zakładów przetwarzania zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego."
źródło :...http://www.sii.org.pl/7433/edukacja-i-analizy/raporty-analityczne/elemental-holding-lider-branzy-recyclingu-czyli-jak-zarobic-na-odpadach.html
Krew mnie zalewa jak czytam niektóre komentarze tutaj.
Jarki był i jest wiodącym akcjonariuszem - za pośrednictwem funduszu inwestycyjnego zamkniętego TFI Altus. Obecnie posiadają ponad 26% akcji. Od lat zwiększa swoje zaangażowanie i regularnie dokupuje pakiety akcji. Obecne spadki są podyktowane głównie wojną cenową na rynku katalizatorów (która zmierza do końca), spadkami cen surowców (już odbiły), umocnieniem się złotówki (to też się w ostatnim kwartale mocno zmieniło) więc nie miał bym obaw o kolejny raport kwartalny, szczególnie ze baza porównawcza do q2/2017 jest bardzo niska.
Z perspektywy czasu (jestem wieloletnim akcjonariuszem z bardzo wysoką średnią) myślę że spadki były podyktowane ucieczką funduszy które liczyły na dywidendę za bieżący rok (na co nie ma szans), swoje zrobili też naganiacze którzy sugerowali problemy z obligacjami (co jest kompletną bzdurą) i słaby klimat na parkiecie. Z jedynych realnych ryzyk (poza globalnymi dla rynków akcji czy metali) jest jeszcze stosunkowo duże zaangażowanie OFE, ale przy obecnych wycenach to detal.
Pozdrawiam akcjonariuszy którzy dokupują i tych którzy siedzą na spółce od lat.
Elemental to nie jest taka zła spółka wręcz przeciwnie o niej piszą: "Elemental Holding zajął 102 pozycję w rankingu "200 największych polskich firm", którego kolejną edycję ogłosił tygodnik "Wprost". W stosunku do rankingu z roku 2017 to awans o 22 pozycje i coraz mniejszy dystans do pierwszej 100 polskich przedsiębiorstw. "