Do : ~W11, czy zdajesz sobie sprawę z tego, co napisałeś ? Przecież spółka ma do umorzenia 3,6 mln szt. akcji własnych do umorzenia i ich nie umarza. A przynajmniej wiesz dlaczego ich nie umarza ? Nie wiesz, bo twoja wiedza się właśnie w tym miejscu zatrzymała. Proszę, nie pisz czegoś, czego nie jesteś pewien ! Widzę, że chwalisz za te decyzje zarząd i radę, ale nic nie wspominasz o akcjach, które od wielu lat spółka ma do umorzenia.
chcą skupić 700tys akcji za cene nie większą niż 20mln.Jak podzielimy to wyjdzie ze srednia za 1akcję wyniesie 28,57.
Rysiek, wyjaśnij o co chodzi z tym umorzeniem, bo oficjalny komunikat brzmi
"Wyraża się zgodę na nabywanie przez Apator S.A. własnych akcji w celu umorzenia w ramach Programu odkupu akcji własnych w celu ich umorzenia i obniżenia kapitału zakładowego. Tworzy się Fundusz umorzenia akcji z przeznaczeniem na rozliczenie nabycia przez Apator S.A akcji własnych w ramach Programu odkupu akcji własnych" - czytamy w kolejnym projekcie uchwały. W związku z utworzeniem funduszu umorzenia akcji zaplanowano wydzielenie 20 mln zł z kapitału zapasowego.
CZyli , ze co, mogą skupowac akcje i ich nie umarzac? To co poźniej z nimi robią...rozdają??? jako premie dla "wzorowych" pracowników??
Do : wyliczenie , jak słusznie napisałeś, spółka przeznaczyła z kapitału zapasowego 20 mln zł, za które skupi akcje własne, by po ich skupieniu w całości je umorzyć. To oznacza, że po umorzeniu spółka będzie dysponowała mniejszą ilością akcji w kapitale zakładowym, co może dla Ciebie oznaczać, że dywidenda będzie się dzieliła na mniejszą ilość akcji, co w konsekwencji spowoduje wzrost wypłacanej dywidendy, KUMASZ ? Przecież to takie proste. Nikomu nie mogą rozdawać, muszą bezwzględnie wszystkie skupione akcje umorzyć !
Przytaczam Twój cytat z tekstu : "Wyraża się zgodę na nabywanie przez Apator S.A. własnych akcji w celu umorzenia w ramach Programu odkupu akcji własnych w celu ich umorzenia i obniżenia kapitału zakładowego". Nie obawiaj się,wszystko jest pod kontrolą.
Rysiek, sorry, ale przytoczę Twój post do W11, tzn częsc postu
Przecież spółka ma do umorzenia 3,6 mln szt. akcji własnych do umorzenia i ich nie umarza.
To jak to jest, skoro mają w obowqiązku je umorzyc, a tu podajesz o tych 3,6 mln nieumorzonych. Sorka, ze pytam, ale zaintrygowało mnie to co napisaleś. Ja ide spac, jutro jak bedziesz mial wene to odpisz, dzieki i pzdr
Piszesz że moja wiedza o akcjach w celu umorzenia na czymś się kończy. Jest to nieprawda. Wiem że część akcji to zastaw. Ale jeśli z tego tytułu kredyt był tańszy to tez to oceniam jako plus. Inna sprawa to to że inwestycja w Elkomtech i Rektora była nietrafiona. Choć poprzednie akwizycje chyba wszystkie oceniam dobrze i Apator jest w tym miejscu w jakim jest. Trend na Apatorze zrobił się spadkowy ktoś zareagował i dobrze. Widzimy jak wiele spółek jest przesadnie przecenionych. Miejmy nadzieję że ruch okaże się trafny.