Aleja pokazuje zyski, ale w bilansie nie ma tej kasy. Sporo poszło na różne pomysły IT (yamba, portal rosyjskojęzyczny ), samochody zabytki itp. I chyba szykują się odpisy w raporcie rocznym
yamba.pl praktycznie nie jest aktualizowana na opineo mnóstwo negatywnych komentarzy
To ty chyba bilansu nie widziałeś XD Sporo poszło na te pomysły, to napisz ile XD? Z jednym się tylko zgodzę yamba niestety nie wypaliła, a PR mieli poprawić.. choć i tak jest lepiej i odsetek niezadowolonych jest mniejszy :))
Proces "znikania" gotówki trwa od dawna. W ciągu ostatniego roku wspomniane przeze mnie aktywa zwiększyły się o 2,4 mln zł. Czyli gotówka poszła na ... ?
A skoro tak dobrze znasz spółkę to Ty napisz, gdzie się podziały wszystkie pieniądze?
To widzę postęp, już do jednego błędu się przyznałeś :D Dalej brednie wypisujesz i liczysz na to, że wszystko napisze za ciebie :D? ... otwórz raporty(tak nie jeden a parę wstecz), przejrzyj wszystkie rubryki i pomyśl :D Jak dla mnie chcesz tylko herezje szerzyć, napisz coś sensownego.. a do tego czasu baj :D
PS W sumie masz racje, gotówka powinna być w sejfie siedziby firmy. Posiadali 20kk przychodu, a nie mam tam nic! To podchodzi pod przestępstwo gospodarcze, mam znajomego co zajmuje się tym tematem. Wszystko mu opowiem!
Panowie, ja jednak mam pytanie. Przejrzałem sobie raporty za 4Q2017 i za 1Q2018, patrzę na to, jak przepływy pieniężne przekładają się na stan gotówki. I tak mamy z raportu za 4Q, dane narastające za 12 mies: Przepływy pieniężne netto razem: 3 668 913,96 Bilansowa zmiana środków pieniężnych: -163 210,77 Środki pieniężne na początek okresu: 1 822 042,78 Środki pieniężne na koniec okresu: 1 658 832,01
Za 1Q2018: Przepływy pieniężne netto razem: 1 033 220,48 Bilansowa zmiana środków pieniężnych: -340 020,86 Środki pieniężne na początek okresu: 1 658 832,01 Środki pieniężne na koniec okresu: 1 318 811,15
A zatem pozwolę sobie zadać pytanie: SKORO MAJĄ DODATNIE PRZEPŁYWY PIENIĘŻNE NETTO, TO DLACZEGO ŚRODKI PIENIĘŻNE MALEJĄ?
Patrzenie na przyrost aktywów nie do końca ma sens, ale ok - w 2017 przyrost aktywów z 8,6 mln do 12 mln spowodowany głównie wzrostem na RMK - 2,2 mln oraz należności krótkoterminowych o 1 mln. Gotówka nie urosła! Jeszcze raz: wzrost aktywów jest spowodowany wzrostem należności (co jest w sumie naturalne przy tak dużym wzroście sprzedaży) oraz tych dziwnych RMK, w których nikt nie wie co siedzi.
Podsumowując: albo w raportach jest totalnie zwalony cash flow, albo ok 3 bańki zostały wyprowadzone.
abc napisz na ten, dani1401@wp.pl i daj tu znać o której wysłałeś maila :))
aa Przepływy pieniężne to trudny temat bez dostępu do danych od środka. Można się posiłkować informacjami z bilansu, ale przypuszczam, że tylko księgowa Alei potrafiłaby to wyjaśnić. Nie zagłębiając się w dane pewnie chodzi o terminy. Wszystko zależy od daty faktur, zatowarowania. Poza tym sprzedaż jest sezonowa i zawsze 4q jest lepszy od 1q.
A tak swoją drogą to spółki powinni karać za błędy w raportach Q. I nie piszę tego tylko w kontekście Alei. Powinno być jak z rocznymi, zatwierdzone przez biegłych. A jeśli kogoś nie stać.. cóż jak w życiu, należy zrezygnować z zabawy. Realia są niestety takie, że wiele decyzji inwestorzy dokonują właśnie przez nie..
Dani - dziękuję za odpowiedź, ale niestety nie masz racji. Tutaj daty faktur nie mają nic do rzeczy. Przepływy to przepływy i skoro są przepływy na +2 mln PLN, to stan gotówki również powinien się o tyle zwiększyć. Owszem, istnieje coś takiego jak bilansowa zmiana środków pieniężnych, która nieznacznie różni się od wartości przepływów i jest związana np. z wyceną w walutach obcych, ale to powinna i tak być kwota zbliżona do przepływów netto. Mam nadzieję, że to jest po prostu błąd osób sporządzających raport, który im się ciągnie co kwartał... Niestety w raporcie za 1Q nie ma bilansu na 31.03.2018, ale wg biznesradar w pierwszym kwartale wzrosła wartość WNiP o 1,5 mln, za to w całym 2017 również RMK o ok 2,5 mln. Więc może tam jest ta kasa. Pytanie co siedzi w tych RMKach, oraz na jakie inwestycje wydali 1,5 mln w 3 miesiące, no i dlaczego nie ma tej kwoty w przepływach z działalności inwestycyjnej...
aa Faktury źle to ująłem- zróżnicowane terminy płatności dostawcy/odbiorcy.... między innymi też brak płatności/opóźnienia ze strony kontrahentów. Mnie przepływy dalej przerastają. Z resztą z tego co słyszałem jest to ogólnie nielubiany temat nawet i przez samych księgowych także zazdroszczę tej umiejętności:)) Ostatnio walczyłem z tym tematem rok temu. Niestety poległem.. albo brakło mi wiedzy powiedzmy książkowej albo brak informacji. Od tamtej pory dość ogólnie podchodzę do tej części, brak mi sił na zgłębianie tych tajemnic :)) WNiP? Leasing? Przeszacowania? Może warto wysłać maila do spółki z zapytaniem. Lubię takie zagadki :))
Na maile już za późno. Jak będzie sprawozdanie finansowe to się wyjaśni, gdzie był błąd. Oby jak najszybciej i oby to nie było nic poważnego... PS. Tematyka cash flowów wcale nie jest taka trudna ;)
W zasadzie tak, na dniach raport roczny z opinią biegłego :)) O ile się nie mylę wzrost WNiP pokrywa się też z otwarciem sklepów internetowych na rynki zagraniczne wschód i UE. Jednak to i tak teraz mniej ważne. Aż mi się czasy teówek przypomniały :D Przepływy od strony teorii nie są trudne, ot zwykłe przepisywanie i dodawanie. Gorzej bywa z praktyką, moim zdaniem bez styczności z tym w swojej branży jest problem. Życie i różne warianty, przypadki pomagają potem w weryfikowaniu np raportów q z ograniczonymi danymi. Swojego czasu miałem możliwość zgłębienia tych tajników, teraz żałuję :D............. z drugiej zaś strony jak słusznie zauważyłeś w raportach są błędy. Mniejsze większe i też trzeba patrzeć na nie z przymrużeniem oka ;))
...a taki scenariusz: latają same faktury z firmami słupami w pl i na uk, zwroty podatkowe i inne wały watowskie wyciągają kasę a als to główny słup? Do tego dodać scenariusz aktorów dot. uczestników, w roli głównej: Dani. Porażki życiowe Daniego.
Do prowadzenia działalności z pustymi fakturami nie potrzebowali być Cypru. Po co się z kimś dzielić kasa i wiedzą i wtajemniczac w sprawy spółki. Cypr na akcjach jeszcze nie zarobił to nie szukaj walkow. Jak wywala akcje to się wtedy możesz martwic co będzie.
Knf powinno prześwietlić tego typa Olka co niby znknal z forum a nadaje z innego nika oraz towarzysza Szkopka. Olek nadawał przy 1,50 że spadniemy na 0,70. Skąd ta wiedza we wrześniu i kto wywalal teraz przed raportem 400k
Dnia 2018-06-07 o godz. 13:45 ~piter napisał(a): > Knf powinno prześwietlić tego typa Olka co niby znknal z forum a nadaje z innego nika oraz towarzysza Szkopka. Olek nadawał przy 1,50 że spadniemy na 0,70. Skąd ta wiedza we wrześniu i kto wywalal teraz przed raportem 400k
@piter, jak tyle miesięcy tłuką jedno i to samo to niektórzy uznali to za prawdę- to coś na wzór psychologii tłumu
Pamiętam Wrzesień jak Olek tetrror wprowadził na aleji. Nawijal że spadniemy na 70 gr. Ktoś go uspokoił z tą nagonka i zniknal. i teraz nadaje pod innym nikiem. To była zaplanowana akcja. A przy okazji otoczenie nie sprzyjalo giełdzie i to pomogło dobić kurs.
xxx Ich nie trzeba dobijać :)) lakiluuk sukcesywnie jest dobijany, action, gr jaguar, govena, stoppoint. Kwestia czasu i zmontują im tam windę w dół. Lepiej niech tam pozostaną, im więcej będą mieć akcji tym lepiej :))
A na spadek zadziałało otoczenie, nastroje na giełdach.. A później moim zdaniem ktoś dopomógł, ale nie dla samej idei niskiego kursu :))