• pytanie o dywidende Autor: ~luki [94.254.154.*]
    witam jak to jest z ta dywidenda? pytam bo nigdy nie otrzymalem takiej i wyglada na to ze w koncu uda mi sie na ketach.

czy ustalenie prawa na dzien 26 czerwiec 2018 oznacza, ze do tego czasu mam trzymac akcje i wtedy dostane dywidende?

dziekuje za pomoc. inwestuje od 3 miesiecy
  • Re: pytanie o dywidende Autor: vvinyl [178.218.225.*]
    Tu masz informacje dotyczącą tego co Cie interesuje:

Jako dzień dywidendy ustalono 26 czerwca. Dywidenda ma zostać wypłacona w dwóch ratach - 10 lipca do akcjonariuszy ma trafić 28 proc. kwoty dywidendy, 63,99 mln zł, czyli 6,72 zł na akcję, a 26 września pozostałe 72 proc. kwoty dywidendy, tj. 164,5 mln zł, co daje 17,28 zł na akcję. (PAP Biznes)

Pamiętaj też o odcięciu dywidendy.
  • Re: pytanie o dywidende Autor: ~luki [94.254.154.*]
    dziękuję!
  • nie jest to aż tak proste :) Autor: ~rasta [37.247.208.*]
    Nie jest to tak proste :)
    http://okiemmaklera.com/dzien-dywidendy/
  • Re: pytanie o dywidende Autor: ~jj [31.182.193.*]
    A powiedzcie mi jak to wygląda z wypłatą drugiej raty, do kiedy należy trzymać akcje aby ją otrzymac?
  • Re: pytanie o dywidende Autor: ~warren [89.64.7.*]
    ten sam dzien prawa do dywidendy dla obu rat. Poprostu spolka wyplaca dywidende w ratach zamias za jednym razem.
  • Re: pytanie o dywidende Autor: zielaczek [194.126.229.*]
    Dokładnie tak. Tu jest jeden dzień dywidendy dla obu rat.
    Wyjątkiem jest chyba tylko Żywiec, który najpierw ustala dzień zaliczki na dywidendę, wypłaca zaliczkę a potem jest dzień dywidendy i wypłata pozostałej części. Można mieć inną ilość akcji w dniu zaliczki i inną w dniu dywidendy.

Na Kętach jest na szczęście normalnie. Jak masz 100 akcji w czerwcu, to dostaniesz to dostaniesz 543zł w lipcu i 1396 we wrześniu (już po potrąceniu podatku).
  • Re: pytanie o dywidende Autor: matrose [5.226.124.*]
    Pamiętaj, że chodzi o dzień D-2, tzn. trzeba mieć akcje na 2 dni robocze (giełdy) przed dniem dywidendy. Wynika to z systemu rozliczeń, który jest przesunięty właśnie o dwa dni. Czyli w przypadku giełdy drugi dzień roboczy przed 26.6 to, ze względu na weekend, 22.6.
[x]
KETY 1,31% 928,50 2025-09-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.