• dziwny wynik finansowy Autor: ~Zaklinacz [83.31.141.*]
    Wszyscy inni windykatorzy czy banki opublikowali normalny raport a vindexusa różni się za 1q 2017 roku, wiem, że MSSF/MSF, ale u innych wszystko się zgadza, mam nadzieję, że to nie żaden wałek
  • Re: dziwny wynik finansowy Autor: ~wolo125 [85.11.112.*]
    Każdy windykator musiał zastosować MSSF 9, ponieważ wszedł on w życie z dniem 1 stycznia 2018r. Kruk też to zrobił. Dla przykładu właśnie Kruk zrobił to w ten sposób, że skorygował bilans otwarcia. a nie dokonywał korekty okresu porównawczego z poprzedniego roku.
  • Re: dziwny wynik finansowy Autor: ~zaklinacz [83.31.141.*]
    Aha, to chyba, że tak :) . Bo u każdego innego sprawozdanie za 2017 było takie samo :) . No cóż, mam nadzieję, że inwestorzy odbiorę ten raport z entuzjazmem
  • Re: dziwny wynik finansowy Autor: ~Dedalus [89.229.0.*]
    Tu nie ma inwestorów tylko Trigon.
  • Re: dziwny wynik finansowy Autor: ~wolo125 [94.231.7.*]
    Co jest dziwne, gdyż przy zastosowaniu nowej zasady rachunkowości zysk netto za rok ubiegły wyniósł 32mln. Co daje C/Z na poziomie 3,5.
    jak dla mnie to tylko ogłupianie inwestorów, no ale cóż pożyjemy zobaczymy, jak będzie rosło, znaczy, że dobry wynik finansowy a jak spadać to znaczy że słaby :(
  • Re: dziwny wynik finansowy Autor: ~Zaklinacz [83.31.141.*]
    Z drugiej strony jeśli zysk za 2017 to 32 mln a zysk za 1q 2018 to 4,5 mln to znaczy że jest sporo do zrobienia żeby dogonić zeszloroczny wynik
  • Re: dziwny wynik finansowy Autor: ~kipp [85.19.194.*]
    Zwracam uwage , ze przy nowej metodzie obrachunkowej ROE wynosi ok 19% , przy takim wskazniku to cena dla innych spolek wynosi co najmniej dwukrotna wartosc ksiegowa .  Cos czuje ze jutro kurs wystrzeli , ale zobaczymy rozne juz cuda dzialy sie na vindku.
  • Re: dziwny wynik finansowy Autor: ~Dedalus [94.254.163.*]
    Jakoś w zeszłym roku "dogonili" skoro zaczęli od 1,5mln.:)
    Za bardzo kombinujesz, poczekaj do jutra.
  • Re: dziwny wynik finansowy Autor: ~Zaklinacz [83.31.141.*]
    No ok , ciężko wytrzymać , ale jestem bardzo ciekawy :)
  • Re: dziwny wynik finansowy Autor: ~Pkpk [37.248.162.*]
    Ludzie- tylko prosze nie dajcie sie wydymac przy tej cenie Trigonowi. W 3 tygodnie skupili kolejne 150.000 akcji. Od kogo? Tylko od drobnych. Nie oddawajcie ponizej co najmniej 15PLN, choc i tej ceny nie uznaje za godziwa.
  • Re: dziwny wynik finansowy Autor: ~Dedalus [77.252.44.*]
    Nie sadze,żeby tylko od drobnych. Pamiętaj,ze na rynku słabo i fundusze sprzedają,żeby mieć na umorzenia. OFE tu tez mogą sypać swoje resztki. Były tu jednak obroty po ponad pół miliona a to duża jak na nasza spółkę. Ja mam tylko nadzieje,ze wysypali większość i uda nam się niewielkimi obrotami przebić ten szczyt i ruszyć dalej.
  • Re: dziwny wynik finansowy Autor: ~Dedalus [94.254.163.*]
    Chodzi o to, że wiele funduszy małych spółek ma umorzenia a nie napływ środków i stąd trudno o wzrosty. Ale jeśli będziemy mieli tu sternika, który odebrał spora podaż, to niewielkim obrotem przy pomocy drobnych pójdziemy wysoko.
    Ja bym wolał, żeby rosło przy dużych obrotach :) . Jak są małe to przeważnie spada kurs ;p bynajmniej w przypadku tej spółki ;p
  • Re: dziwny wynik finansowy Autor: ~zaklinacz [80.53.25.*]
    spada, tak jak się obawiałem :(
  • Re: dziwny wynik finansowy Autor: stachura888 [79.185.174.*]
    szału nie ma ale tragedii też nie

• Re: dziwny wynik finansowy Autor: ~Dedalus [94.254.164.*]
    Ale gdzie nie ma szału ani tragedii? Raport jest rewelacyjny. Ale można było postraszyc tych, którzy spodziewali się wystrzelu. Kto to wczoraj oddawał ponizej 9,50?! Wygląda na to, że możemy mieć dołek spadków na małych spółkach za nami i teraz może być czas małych spółek i powinniśmy powalczyć o nowe maksy. W zeszłym roku właśnie ten okres, do końca sierpnia, był udany dla naszej spółki. Liczę na poziomy powyżej 12-13 zł do wakacji.
  • Re: dziwny wynik finansowy Autor: ~Dedalus [94.254.164.*]
    Ok, źle zrozumiałem, Ty miałeś na myśli zachowanie kursu. Sorry.
  • Re: dziwny wynik finansowy Autor: ~Pkpk [37.248.163.*]
    Dedalus- jesli zakladasz tak pozytywny scenariusz na czerwiec, to powiedz czy akumulujesz czy trzymasz? Ja akumuluje.
    A wczoraj ponizej 9.50 to poszlo ok 4000 szt wiec powazny inwestor raczej nie dokonal dystrybucji :-)
    Trzymam. Dokupowalem, kiedy kurs leciał z 9 zl na 7. Liczę na odbicie na małych. Maj się skończył,wiec sellmayowcy powinni skończyć sypanie. Poza tym 4 czarne świece na miesięcznym indeksu to sporo. Szczególnie jeśli pamiętamy ile spadamy od marca zeszłego roku.
  • Re: dziwny wynik finansowy Autor: deviate_tax [85.202.35.*]
    Dnia 2018-05-31 o godz. 09:42 ~wolo125 napisał(a):
    > Każdy windykator musiał zastosować MSSF 9, ponieważ wszedł on w życie z dniem 1 stycznia 2018r. Kruk też to zrobił. Dla przykładu właśnie Kruk zrobił to w ten sposób, że skorygował bilans otwarcia. a nie dokonywał korekty okresu porównawczego z poprzedniego roku.

Vindexus podał na pierwszy rzut świetny wyniki bo niby wzrost zysku o 200% r/r ale dane za 1 kw 2017 zostały przekształcone (pomniejszone) zgodnie z MSSF 9 - faktycznie obecny zysk netto to 4,448 mln a rok temu zysk to 4,695 mln.
    Czyli spółka zarabia i może znów zrobić 20m zysku w całym roku. A spadek z 10 na 7 wynikał z obawy, ze zyski zaczną spadać. 250k różnicy nie ma znaczenia przy trudnych warunkach rynkowych jakie spowodowal Get Back.
[x]
VINDEXUS 0,00% 14,05 2026-05-15 16:15:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.