• Pare slow o emt Autor: ~Złomiarz [79.184.113.*]
    Czołem, jestem nowy na pokładzie i mam pare obserwacji o elementalu. Jak to było po 4 złote, to wszyscy tankowali szuflami pod korek - teraz organizacja jest dwa razy większa i ma odpowiednio większy potencjał. Ewidentnie jeden z segmentów nie domaga, ale takie sytuacje sa przejściowe i jeszcze w tym roku zakładam, ze zobaczymy odbudowywanie rentowności. Dodatkowo waluty teraz dają wiatr w żagle. Spolka generuje realny pieniądz, oceniam jej potencjał na przynajmniej 30m rocznie wyłączając akwizycje (swoją droga tu głęboki ukłon dla prezesa za wizje i wykonanie), a to moim zdaniem uzasadnia wycenę przynajmniej na poziomie 400m na tym rynku. Oczekiwania i kurs zbite, wyniki zaś w trendzie wzrostowym. Życzę sobie i Wam sowitego 2018
  • Re: Pare slow o emt Autor: ~Lechu [89.64.228.*]
    Z wyceną trochę zaszalałeś ale ok 300m PLN powinno osiągnąć w śrendi temrinie c/z 7-10
  • Re: Pare slow o emt Autor: ~Złomiarz [79.184.113.*]
    13xcf to szału nie ma na tym rynku, gdyby chcieli to zapłacić w dywidendzie, to byłby dy 8 proc...
    Cel jest odmienny, ale kierunek analogiczny ;)
  • Re: Pare slow o emt Autor: ~golec [89.229.209.*]
    a tak panowie na marginesie to ja tu rewelacji nie widzę tutaj choć spółka wydaje mi się że zdrowieje
  • Re: Pare slow o emt Autor: ~jjj [93.105.177.*]
    o ile spadł zysk netto vs IQ/2017?
    zysk spadł o 35% a wycena o 70%... spadki są przereagowane... widac poprawe wyników vs Q4 jeśli chcielibyśmy pójść linowo kurs powinien kierowac sie na 2,4PLN
    Trochę bawią mnie rozczaroowania analityków i ich oczekwiania o wzroście zysku YoY. marża jest w czarnej i muszą nad nią pracować. Nie bez powodów kurs spadł o 70%. Spadek ten jednak jest niewspółmierny do spadku wyników
  • Re: Pare slow o emt Autor: ~Złomiarz [79.184.113.*]
    Nie zamierzam przekonywać, ale wskazałbym, ze lepiej patrzeć na tendencje niż pojedynczy raport - wycenę budują oczekiwania, a te powinny rosnąć z kwartału na kwartał z kolejnymi poprawami wyniku
  • Re: Pare slow o emt Autor: ~jjj [93.105.177.*]
    Zaraz, zaraz...
    a tu:
    zysk netto 2018 7 831
    zysk netto 2017 14 347
    To prawie połowa mniej :(
    A konwenanty? Były 2,22 po 2017. Jeśli wyniki będą równie słabe to 3,5 zostanie przekroczone już po 3 kwartale :( i trzeba będzie obligacje spłacić :(

pisałem o zysku operacyjnym, bez one-off z 2017 na +2m PLN. zestawiaj dane porównywalne
  • Re: Pare slow o emt Autor: ~Jjj [93.105.177.*]
    Oj, niedobrze. Konwenanty coraz bliżej złamania :(
  • Re: Pare slow o emt Autor: ~Jankes [83.3.40.*]
    Lechu trolliku, konwenanty spółka ma x3,5 ebitda, a obecnie to x2, wszystko jest w raportach i to swiezych. Już się naganiania skończyło, można iść na inna spółkę. Żegnamy bez żalu.
  • Re: Pare slow o emt Autor: ~dusza [37.47.172.*]
    Jak widać po otwarciu i przebiegu początku notowań wyniki spółki są w żadnej korelacji z jej giełdową wyceną, Spółka jest opanowana przez grupę kilku spekulantów, którzy dyktują warunki "rynkowi" handlując akcjami między sobą, łowiąc zniecierpliwionych i nie mających pojęcia o giełdzie. Jeżeli nie znajdzie się inwestor z taką kasą, że utrze im nosa to będziemy mieli dyktat tej nieformalnej grupy. Mnie nie złamią, ja swoje wiem.
  • Re: Pare slow o emt Autor: ~Jjj [37.47.54.*]
    Obecne dług netto / Ebitda wynosi 2,6. Jeśli tak dalej bedzie z wynikami to po III kwartale 3,5 zoatanie złamane, czyli za 4miesiace.
  • Re: Pare slow o emt Autor: ~Naze [95.40.141.*]
    Może prezes jest słaby kupił 100k akcji po 1.07 i myśli ze nadrobi złe wyniki nie dawno żona kupiła 100k tylko drożej Za Pana Michalika lepiej się działo w spółce
  • Re: Pare slow o emt Autor: ~Jankes [5.184.38.*]
    Nigdy żona nie kupowała. Zawsze prezes. Żona tylko raportowała z MARu.
[x]
ELEMENTAL 0,00% 2,42 2020-12-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.