PGE spada bo tak grają fundy (szczególnie zagraniczne). Dzieciom może dać nawet 1111111zł na głowę i niczego to nie zmieni w kwestii cen akcji. PiS nie jest z mojej bajki, ale też nie ma sensu ich o wszystko obwiniać :)
Według mnie rząd popełnił dwa błędy. Pierwszy błąd to Tchórz i jego kombinowanie, tutaj zgoda. Drugi błąd to brak pomysłu na PGE. Może nie jestem ekspertem, ale ja bym zaczął od czegoś innego w tej spółce. Trzeba było wziąć prezesa, powołać nowy zarząd przy rozpoczęciu kadencji i potem przez rok wstrzymać się od przejęć, dywidend itd. żeby zoptymalizować spółkę po stronie kosztów. Według mnie firma jest zbyt słabo zoptymalizowana po stronie kosztów. Jakieś aktywa itd generują zbyt duże koszty. Trzeba było zlokalizować problem, przeanalizować sprawę i ocenić opłacalność pozbycia się/zamiany takich aktywów. Być może w dłuższym terminie udałoby się te koszty ograniczyć. Taka jest moja prywatna opinia.
Ponieważ nadgorliwy moderator usunął mój post, jestem zmuszony pisać z niedomówieniami. Zupełnie jak za komuny. Niepełnosprawne umysłowo zwierzątko futerkowe z rządu zafundowało nam upadek giełdy. Bardzo niepełnosprawne umysłowo zwierzątko zaszantażowało inwestorów, że jeśli chcą zarabiać na inwestycjach w energię odnawialną to muszą zainwestować w atom. Inwestorzy zagraniczni w ogóle wyszli z polskiej giełdy i pokazali mądremu inaczej rządowi gest Kozakiewicza. Teraz mądry inaczej minister od prądu może sobie wygrażać. Tylko nie ma komu. Kurs PGE się załamał i dopóki rządzi PiS, to się nie podniesie. Mam nadzieję, że po następnych wyborach o PiS-ie zapomnimy. Do moderatora: Czy nazwanie debila, debilem, jest tak obraźliwe, że trzeba kasować czyjś post?
Uważam.. Ze ktoś temu rządowi powinien pokazać że bezczelność nie popłaca... Przy tym poziomie na jakim jest wyceniana polska energetyka... Pomimo że nawet maja pakiety większościowe w spółkach energetycznych powinien zakupić większą ilość.. I szantazowac rząd... Dla dużego gracza parę mld PLN to nie dużo.. Każdy może sobie dopisać scenariusz... Możliwości jest wiele.. Obecna partia rządząca pokazała że jest beszczelna i nie szanuje obywatela... Popatrzcie na każdy inny kraj jak podchodzą do swoich spółek zależnych... Miłego weekendu
Na tym forum co chwilę kasowane są posty za nic. Jedyna szansa w tym, że morawiecki, żeby chociaż trochę wyjść z twarzą wye...i szkodnika z rządu. Tylko na tym zyskają jako partia. Co za kpina, że przez jednego niepełnosprawnego tyle ludzi straciło/zamroziło oszczędności życia.
Tchórzewski to stara gwardia PIS i nie tak łatwo będzie się go pozbyć.Może realizuje taką idee fixe albo wytyczne z góry,że sektor energetyczny ma być całkowicie w polskich rękach i trwa wyciskanie zagranicy z akcji?