• Do spanikowanych (szczególnie nowych) inwestorów Autor: ~Ragnarok [91.208.150.*]
    Kilka dobrych rad:
    1. Nie kupujcie/sprzedawajcie impulsywnie - niestety większość z Was (szczególnie niedoświadczonych) na takiej operacji straci, a jak jest to Wasza np. pierwsza poważna inwestycja, to zniechęci Was do giełdy;
    2. Skrajnych naganiaczy (na wzrosty oraz spadki) ignorujcie (wiem, wiem emocje);
    3. NAJWAŻNIEJSZE !!! Zanim podejmiecie decyzję o zainwestowaniu, a już szczególnie większym kapitałem, zapoznajcie się ze spółką, jej produktami, roadmapą oraz narzędziami pomocnymi w analizie jej potencjału - wiele komentarzy sugeruje brak podstawowej wiedzy nt. działania gamedev'u;
    4. Ustalcie sobie z góry kwotę, którą możecie stracić i - nowicjusze uważać - nie grać na "w końcu przecież odbije" (możecie stracić większość kapitału) albo "jest za drogo, poczekam jak spadnie i kupię" (z reguły kupicie za późno i na górce) - dobre powiedzenie jednego doświadczonego inwestora z innego forum "wiem już kiedy kupić, ale wciąż nie wiem, kiedy sprzedać";
    5. Część kwoty (sugeruję mniej niż 25% posiadanego kapitału) zainwestujcie w dobrze rokujące (kłania się prasa branżowa, targi, informacje od zaprzyjaźnionych zawodowych graczy itp.) a jeszcze nisko wyceniane spółki; jest spore ryzyko niepowodzenia, ale potencjalny zysk to wynagradza (niektóre spółki kupowałem, jak pies z kulawą nogą się nimi nie interesował);
    6. Uważajcie na spółki o bardzo niskich obrotach - możecie zostać z akcjami na długie lata (wyjątek: p.5);
    7. Uważajcie na spółki o niejasnej strukturze finansowania, o częstych emisjach akcji/obligacji, "złotoustych" Prezesów.
    8. Zapiszcie się w relacjach inwestorskich (każda szanująca się spółka powinna takowe posiadać i je obsługiwać) celem czerpania informacji ze źródła;
    9. Analizujcie wpisy "wyjadaczy" (sam tak zaczynałem wstępnie analizując i ucząc się z for CDR, CIG; obecnie to tutejsi "wyjadacze" +ggn +nagan).

A teraz dla odmiany PLW :-)
    1. Sprawdźcie portfolio tej spółki;
    2. Próbujcie oszacować (patrz p.3) potencjalną sprzedaż / przychody / zyski vs poniesione nakłady;
    3. Sprawdźcie stan spółki (posiadane zasoby ludzkie, pieniężne, KOMUNIKACJĘ z rynkiem itd.);

I nie zakładajcie sprzedaży pojedynczego tytułu PLW na poziomie wysokojakościowych AA (z ostatnich: Frostpunk, seria Divinity, Hellblade, Cuphead) czy gier AAA (one podlegają innym wskaźnikom, cechują się ogromnymi nakładami na reklamę i są obliczone na "efekt FOMO"). Gdyby kilka sztandarowych produkcji PLW sprzedałoby się na poziomach >1mln szt każda per platforma (wiem, iż wielu liczy na Agony, ale nie sądzę (obym się mylił) na aż takie zainteresowanie tą grą), to kapitalizacja PLW zmierzałaby właśnie w stronę CDR. Ale mam nadzieję, iż w przyszłości się do niej zbliżymy.

W tej chwili spółkami z najwyższej półki polskiego gamedevu są (nie wszystkie są notowane na giełdzie):
    CDR, Techland, People Can Fly (przez pewien czas jako EPIC GAMES POLAND), 11BIT, PLW
    może do nich dołączyć TSG - potęga u-mobile (PRZYCHODY !!!) jest większa, niż wielu się wydaje;

"Średniaki":
    BLO, JJB, F51 (tu z opcją zmiany ligi), CHERRY, VVD

Małe, wg. mnie dobrze rokujące:
    FOR, QUB (udziały w SONKA i Noobz)

Małe, wg. mnie raczej niewarte zachodu (na obecnym etapie):
    FDG, TLH, THD, HGAMES, IF4

Po prostu o d p a d y:
    MGAMES, NICO GAMES

No i perełki / potencjalne perełki (w większości spoza giełdy):
    Reikon, Acid Wizard Studio, The Astronauts, CFG / OML

Przede wszystkim zachowajcie spokój ...
  • Re: Do spanikowanych (szczególnie nowych) inwestorów Autor: ~kantal [93.105.177.*]
    Z tego, warto mieć chociaż 100 akcji:
    Fat Dog Games
    IFun4All
    Forever Entertainmen
    Qubic Games

Przyda się taki zapas. Strata ewentualna niewielka, a może się ładnie napompować ;)

Pozdrawiam,
    gracz, streamer, youtuber :P
  • Re: Do spanikowanych (szczególnie nowych) inwestorów Autor: ~Aaaa [89.64.54.*]
    Mądre, praktyczne i merytoryczne wskazówki. Od siebie dodałbym tylko jedno, nigdy nie angażujcie całego kapitału, zostawcie coś na niespodziewane okazje, a ile to już zależy od sytuacji rynkowej, ja mam do max. 20%. Nawet jak trafia się okazja i czyszczę się z tej gotówki to przy sprzyjającej sytuacji sprzedaję aby ponownie mieć tą gotówkę.
    Dlaczego tak robię, ponieważ mając zdywersyfikowany portfel, przy nadarzającej się okazji pokusą jest sprzedać część lub całość gorszych aktywów często ze stratą.
  • Re: Do spanikowanych (szczególnie nowych) inwestorów Autor: ~Ryszard1 [37.248.165.*]
    Ragnarok . miasto zaginionego boga. korona Ogotaja. Grę powinni zrobić
  • Re: Do spanikowanych (szczególnie nowych) inwestorów Autor: ~Ragnarok [5.174.11.*]
    Cały 5-tomowy cykl Krainy QA (wliczając Łuczników) to arcydzieło (zarówno scenariusz jak i genialne plansze Mistrza). Z pojedynczych tomów zekranizowałbym najchętniej Władcę Gór (Van Hamme w szczytowej formie). A do tego dołożył serial wysokobudżetowy ekranizujący Silmarillion.
  • Re: Do spanikowanych (szczególnie nowych) inwestorów Autor: ~xxx [83.6.203.*]
    Do tych rad warto by jeszcze dodać:

1. Nie proście o radę na forum - będzie ona ZAWSZE zgodna z interesem odpowiadającego na forum a niekoniecznie z Waszym

2. Zanim posłuchacie interpretacji formacji technicznych na wykresie, sami się tego nauczcie. Świetny przykład: wczoraj i dziś mieliśmy rady niedouczonych "techników", którzy widzieli tu głowę z ramionami, zanim się jeszcze ukształtowała, albo siali panikę widząc objęcie bessy, które wcale nie było takie jednoznaczne. To kardynalne błędy, których nie popełniłby żaden poważny analityk.
  • Re: Do spanikowanych (szczególnie nowych) inwestorów Autor: ~Bazooka_Joe [178.42.121.*]
    poznajcie grę (bo głównie tu o gamedevach/wydawcach).
    poznajcie historię spółki i jak prowadzą grę; czy ją update'ują, dodają kontent, prowadzą dialog z społecznością.
    i resztę z pierwszego posta.

jak odrobicie pracę domową, to jakiekolwiek fora nie będą wam potrzebne, a raczej będzie patrzeć na nie z zaciekiewaniem na równi z oglądaniem programu na national geographic.

powodzenia wszystkim.
  • Re: Do spanikowanych (szczególnie nowych) inwestorów Autor: ~borsuk [78.10.238.*]
    Wczoraj na PLW MIELIŚMY objęcie bessy. Spadek większy i na większych obrotach niż wzrost może przestać pełnić funkcję sygnału technicznego dopiero, gdy kurs zrobi nowe maksima.

W tym sensie Playway jest kiepską spółką do gry. Stosunek ryzyka do potencjalnych zysków jest znacznie gorszy niż w 11bit, który dzisiaj na minimach oddał 1/3 wzrostu z ostatnich tygodni i po przymknięciu luki ruszył z powrotem, na dużych obrotach na północ.

Oczywiście argumenty fundamentalne - choć różne - i dla PLW, i dla 11bit pozostają prawdziwe. Jednak do gry w oparciu o sygnały techniczne ta pierwsza jest trudniejsza. Mamy tu dystrybucję za dystrybucją. Akcjonariat jest po prostu gorszy w tej spółce.
  • Re: Do spanikowanych (szczególnie nowych) inwestorów Autor: ~dzidzius [178.235.182.*]
    Czlowieczku idz wsadz sobie teraz ta swoja technike bardzo gleboko i idź spać widzimy się w pon.
  • Re: Do spanikowanych (szczególnie nowych) inwestorów Autor: ~Steamapp [89.68.87.*]
    Dokładnie tak :P
    Technicy surowcowi....
  • Re: Do spanikowanych (szczególnie nowych) inwestorów Autor: ~xxx [83.24.144.*]
    Klasyczne objęcie bessy drogi kolego występuje wtedy, gdy zamykająca czarna świeca jest ISTOTNIE większa od poprzedzającej ją białej. To co widzieliśmy w czwartek najczęściej zwiastuje (krótszą lub dłuższą) KONSOLIDACJĘ w obrębie korpusu świecy. Po takiej konsolidacji następuje często ruch w górę.

Warto doczytać, zanim się zdecydujesz wygłaszać swoje "mądrości" na forum.
  • Re: Do spanikowanych (szczególnie nowych) inwestorów Autor: ~borsuk [78.10.238.*]
    To może coś na temat obrotów powiesz, "drogi kolego"? A może o tym nie doczytałeś?

To, co wypisujecie na tym forum to są racjonalizacje dotyczące utrzymywanych wbrew sygnałom technicznym pozycji na PLW.

Nie twierdzę, że PLW nie może kosztować powyżej 175 zł za parę dni. Po prostu prawdopodobieństwo, że spadnie poniżej 135 jest większe, niż że wzrośnie powyżej 175.
  • Re: Do spanikowanych (szczególnie nowych) inwestorów Autor: ~xxx [83.24.144.*]
    Ależ proszę bardzo:

Steve Nisson, - Świece i inne japońskie techniki.... strona 78.

Pisałem o tym na forum zaraz po sesji czwartkowej. A potwierdzenie mieliśmy na ostatniej sesji.

Czasem warto czytać "drogi kolego"
    Wrzuć sobie AD na wykresach świecowych dziennych, godzinnych czy półgodzinnych i zobaczysz, że w ciągu ostatnich kilku dni z Playway było wychodzenie na dużych obrotach. Oczywiście ci wychodzący mogli się mylić, ala analiza techniczna jest nieubłagana. To są sygnały wyjścia. Bez względu na to, czy to formacja objęcia bessy czy wejścia w horyzont. (138-173zł? - nie dla mnie).

Nie wiem, dlaczego akurat Nison miałby być argumentem silniejszym niż moje 25 lat na giełdzie.
    Twojemu 25-letniemu doświadczeniu na giełdzie zaprzeczyła sesja piątkowa, która pokazała że Nison miał rację:) Nie często zdarza się taka formacja, więc warto wysnuć z tego jakieś wnioski :)

I nie spinaj się tak, potraktuj to jako okazję do tego, żeby nauczyć się czegoś nowego :)
    Dzięki za radę :)
    Traktuję te informacje z kursów i obrotów jako podpowiedzi, jakie jest prawdopodobieństwo różnych scenariuszy. AT odzwierciedla jednak decyzje, które są podejmowane m.in. na podstawie napływających informacji. Brak zwały w piątek to efekt m.in. lepszych recenzji gry. Tego Nison, podobnie jak powstania rynku gier i spółek, które będą dzięki nim liderami rynku Nison, siłą rzeczy, nie mógł przewidzieć :)
    To co teraz napisałeś oznacza: "moim zdaniem analiza techniczna na gamedev nie działa."

Skoro tak uważasz to po co straszysz ludzi jakimiś formacjami? (które mogą nie zadziałać jeśli tylko gra się dobrze sprzeda)
    Formacje techniczne działają z pewnym prawdopodobieństwem (zazwyczaj większym niż 50 proc.). Jeśli ktoś o tym nie wie, to nie powinien brać się za giełdę. Nie straszę, tylko ostrzegam.

Próbujecie stworzyć sektę. Proszę bardzo. Moim zdaniem warto jednak zachować minimum zdrowego rozsądku. Dwie czarne świece na dużych obrotach są informacją, że pewna grupa dużych inwestorów wyszła z PLW. Oczywiście grube ryby też mogą się mylić.

Zamiast ujadać, doceńcie.
  • Re: Do spanikowanych (szczególnie nowych) inwestorów Autor: brunet1980wawa [89.69.165.*]
    Pogadamy za rok, ok? Powiesz nam wtedy, czy technika się mylila czy nie.
    Technika działa w perspektywie kilku sesji. Za rok może być równie dobrze 500 co 15. Zbyt wiele niewiadomych wchodzi w grę. Choćby ogólny tzw. sentyment na giełdzie.

Obecnie trend jest wzrostowy, ale obejrzyj sobie wykresy większości spółek, choćby Elektrimu, niegdyś największej spółki na giełdzie, albo Ekoeksportu - parę lat temu po 50 zł, z rekomendacjami na 200, a dzisiaj?

Tak czy inaczej Playway nie jest liderem wzrostów w sektorze gier. Technikę ma nie najlepszą, więc z pewnością nie jest wyborem nr 1 :)

[x]
PLAYWAY 0,63% 238,00 2026-05-18 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.