Na tą chwilę mamy sytuację ciekawą. Wyniki za 1kw 2018r są lepsze od wyników za 1 kw 2017r, które wyniosły kurs na 18zł. Sprawę ze skarbówką, można uznać za zamkniętą (ja przynajmniej tak zakładam) po rozpisaniu rezerw, więc od dziś jest jakby nowy początek. Warto zauważyć że w raporcie pojawiają się już obroty eksportu Węgierskiego, małe ale progres rdr 30% - dobry zwiastun. Zarząd moze dlatego nie poleciał bo dobrze rokuje 2018, jest szansa na osiągnięcie obrotów w okolicach 400mln, poziom zapasów jest znaczny w porównaniu roku 2017 więc jest czym handlować.
Technicznie zostaje tylko domknięcie luki bessy z marca i pokonanie oporu na poziomie 17zl. Przypomnę że Ferro w 2010r i 2014r było po 13-14zł przy obrotach rocznych 170-270 mln i zysku rocznym netto 10-20mln!!!!
Napiszcie mi tylko kto w takiej sytuacji sprzedaje akcje??
Dnia 2018-05-17 o godz. 21:09 ~Leśny_Dziad napisał(a): > Na tą chwilę mamy sytuację ciekawą. > Wyniki za 1kw 2018r są lepsze od wyników za 1 kw 2017r, które wyniosły kurs na 18zł. > Sprawę ze skarbówką, można uznać za zamkniętą (ja przynajmniej tak zakładam) po rozpisaniu rezerw, więc od dziś jest jakby nowy początek. > Warto zauważyć że w raporcie pojawiają się już obroty eksportu Węgierskiego, małe ale progres rdr 30% - dobry zwiastun. > Zarząd moze dlatego nie poleciał bo dobrze rokuje 2018, jest szansa na osiągnięcie obrotów w okolicach 400mln, poziom zapasów jest znaczny w porównaniu roku 2017 więc jest czym handlować. > > Technicznie zostaje tylko domknięcie luki bessy z marca i pokonanie oporu na poziomie 17zl. > Przypomnę że Ferro w 2010r i 2014r było po 13-14zł przy obrotach rocznych 170-270 mln i zysku rocznym netto 10-20mln!!!! > > Napiszcie mi tylko kto w takiej sytuacji sprzedaje akcje?? > > Pozdrawiam
Możemy się tak jeszcze bujać między 13,5 zł a 16 zł . Wybicie może nastąpić dopiero w momencie powrotu dobrego sentymentu na giełdzie. Na razie jest tragedia. Wiadomo że 13,5 zł jest ceną śmieszną ale jednak za tyle sprzedają.
Oby tylko była dywidenda, bo fundusze mogą się wkurzyć i zacząć sypać, jeśli nie będzie. Tego się obawiam. Moim zdaniem dywidenda pokazuje, że w spółce dzieje się dobrze.
Co Wy z tą dywidendą. Będzie to będzie nie będzie to nie będzie. Te 50 gr. mnie nie uszczęśliwi. Wolałbym żeby kurs odzwierciedlał wartość godziwą bo w tej chwili mamy kurs podobny jak w 2014 r kiedy obroty i zyski były nieporównywalne z obecnymi. Wartość godziwa w tej chwili to minimum 22 - 23 złote za papier robiąc porównanie historyczne.
Dokładnie. Zgadzam się z Tobą. Zarząd czytelnie napisał że sprawa z us ma wpływ na politykę dywidendową w tym roku. Teraz na celu jest robienie progresji w obrotach a nie myślenie o przeszłości. RDR Ikw można uznać za bardzo udany i tak jak wspomniane chodzi o wycenę społki a nie o dywidendę. Od kilkudziesięciu kwartałów wyniki stale rosną. I bardzo dobrze zarząd zrobił że odpisał od razu rezerwę, bo z szarpaniny nie ma nic dobrego.