• Wyniki 1Q Autor: bialoczerwony1972 [94.254.227.*]
    NAV około 22zł
    Tylko ci z tego???
    Tomek odcina się od trudnych pytań!
    Jest link do konferencji ale bez możliwości zadawania pytań. Możliwe, że go w ogóle nie będzie a Ewa będzie słodzić o spółkach i przyroście NAV...
  • Re: Wyniki 1Q Autor: bialoczerwony1972 [94.254.227.*]
    Zresztą to ostatnia prognoza bo KNF zamknáł nam dostęp do wyceny certyfikatów.
  • Re: Wyniki 1Q Autor: ~dd [89.64.56.*]
    Czyli c/wk=0,38,c/z=2,75.Gdyby nawet to wzrosło o 100% to dalej jest tanio.Gdyby tylko popyt był większy,choć dzisiaj od rana stał baton ponad 6k na sprzedaży i po 16 został zdjęty.Może coś i tutaj się ruszy?
  • Re: Wyniki 1Q Autor: pluto85md [188.146.0.*]
    Ja wyslalem pytania mailem. O Lifebrain pytalem ostatnio-jedyne odczytane pytanie, odpowiedz wskazala ze nie maja zaawansowanego podobnego projektu, a konsolidacja wchodzi w gre tylko w Hiszpanii, wiec sadze ze nie bedzie kolejne w tej branzy w najblizszym czasie, a szkoda bo zdaje sie ze dobry wynik na celej operacji.

Jak juz jednak wczesniej pisalem, wydaje mi sie ze wycena Lifebrain zostala juz zaktualizowana w I kw. Byl skokowy wzrost wartosci w trakcie kwartalu nie wynikajacy ze zmian kursow akcji spolek posiadanych przez MCI. Na tej podstawie oszacowalem 160 mln zl, a jest mniej. Podaja ze cos kolo tego ale wraz CreditVentures-a tam zdaje sie bylo ponad 2% aktywow czyli kolo 30 mln zl. Nie mniej 2xcoc w niespelna 3 lata.

Pytania wyslalem odnosnie GETT i windeln. Zobaczymy czy juz w prezentacji o tym wspomna, czy na koncu beda jednak pytania. Moga jeszcze dodac w trakcie konferencji.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [91.202.175.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Wyniki 1Q Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Wrzucę tuł swoje pytania i wyślę je mailem. Zobaczymy ile z nich zostanie przeczytanych.
    Samo to, że już na kolejnej konferencji nie ma łaskawego pana prezesa świadczy dobitnie co o nas myśli i jakie ma względem nas plany.
    Oto pytania:
    1.Jako akcjonariusz nie rozumiem zachwytu zespołu zarządzającego nad wynikami ABC Data. Rynek odbiera to zupełnie inaczej niż ludzie z MCI, skąd taka różnica interpretacji? Czy nie czas już podać do publicznej wiadomości, że jeden z celów strategii ABC Daty a mianowicie osiągnięcie 1mld zł kapitalizacji jest nierealne nie tylko w 2018r ale mało prawdopodobne nawet w ciągu najbliższych 5 lat?
    2.Czy pan prezes nadal podtrzymuje tezę zawartą w swojej wypowiedziane na webcaście na którym ponownie objął stery w MCI Capital o skupieniu się nie tylko na core biznesie MCI ale i na likwidacji dyskonta kursu akcji względem wartości NAV podawanych w raportach, a także czy brak wypłaty dywidendy jest wg. pana prezesa główną przyczyną dyskonta? Dlaczego MCI notorycznie unika wypłacania dywidendy, której to brak powoduje dyskonto wg prezesa Czechowicza? A dyskonto uniemożliwia wypłatę dywidendy?
    3.Żaden ze znanych mi funduszy typu LP nie jest notowany w okolicach NAV bez wypłaty dywidendy. Czy po 17 latach nie czas na wypłatę dywidendy bez żadnych warunków?
    4.Czy panu prezesowi nadal zależy na niskim kursie MCI Capital tak jak to publicznie powiedział na webcaście po wynikach za 2016r w odniesieniu do skupu akcji własnych?Czy prezes spóki publicznej nie jest zobowiązany do dbania o jak najlepszą wycenę i jak najlepsze postrzeganie zarządzanej przez siebie spółki?
    5. Na GPW jest notowany podobny fundusz Capital Partner i notowany w okolicach 0,7-0,8NAV płacący quasi dywidendę w postaci BB ale po cenie wyższej niż kurs giełdowy ( podobnie jak robił to Quercus pana Buczka) mający dużo gorsze exit trackrecord dużo gorsze historyczne IRR i moim zdaniem dużo mniej perspektywiczny portfel spółek a jednak notowany z dużo mniejszym dyskontem niż MCI Capital. Czy pan prezes nadal podtrzymuje niezrozumienie przez rynek modelu działania funduszy takich jak MCI jako przyczynę tak dużego dyskonta?
    6. Co się dzieje z KupiVip. W ostatnich danych sprzedażowych za 2017r spólka spadła na 4 miejsce wśród internetowych sklepów odzieżowych w Rosji. Podczas gdy jeszcze nie tak dawno (2013 i 2014r) była na 2 miejscu i wyprzedzał ją tylko Wildberries a obecne także Lamoda i Bonprix.
    7.Jakie korzyści dla akcjonariuszy przynosi skup akcji własnych skoro kurs jest niżej niż przed jego rozpoczęciem w 2016r
    8.Czy zarząd MCI Capital zna stanowisko sądu najwyższego (I CSK 470/12 ) w kwestii wypłaty dywidendy jako dobrego obyczaju jako lojalności akcjonariuszy względem siebie?
    Czy w MCI Capital nie obowiązują dobre obyczaje głównego akcjonariusza względem pozostałych akcjonariuszy?
    9.Czy pożyczka prawie 240tyś akcji udzielona dn18.07.16r nie wiadomo komu i nie wiadomo w jakim celu przez pana Tomasza Czechowicza została już zwrócona pożyczającemu? 
    10.Dlaczego Indes nie wypłaci dywidendy w zapowiadanej wysokości przez pana Kowalskiego na webcaście wynikowym FY'16 ?
    11. Czy pan prezes robi jakąś łaskę akcjonariuszom, ze pojawi się na konferencji wynikowej?

I co Pluto myślisz, ze mi odpowiedzą???
    Ja myślę, ze nie..
    Tomek wstydu nie ma i tyle!!!
  • Re: Wyniki 1Q Autor: pluto85md [188.146.1.*]
    Ja bym Ci na te pytanie nie odpowiedzial. No chyba ze Ty mi bys odpowiedzial na cos podobnego.

Ad3 "Czy nadal masz zamiar podwazac wiarygodnosc spolki w ktora zainwestowales, a nie spelnia ona Twoich oczekiwan. A jesli tak to moze sprzedaz akcje i odpuscisz jej wreszcie"

Ad8"Czy znasz wyrok sadu z dnia xx.xx.xx. na podstawie art.xx wg ktorego powinienes zachowac staranna dokladnosc w przytaczaniu slow osob bedacych w zarzadzie spolki, tak by ich przypadkiem nie pomowic"

Ad9 "co zrobiles ze swoim samochodem, komu go wczoraj pozyczyles"

Przeciez te wszystkie pytania zawieraja tezy, sa w tym wrecz niegrzeczne. Do tego czesc nielogiczne i skierowane nie do tych osob co trzeba. Skoro wiesz ze nie bedzie prezesa na webcascie to po co zadajesz pytanie do niego. Skoro strategie przyjela ABC to czemu zadajesz pytanie MCI,

Mozna z nich wysuplac oczywiscie logiczne fragmenty. Jak w AD1. Ale odpowiedz przeciez znasz, ze spolka ma ograniczony wplyw na notowania Abc a wyniki za 2017 i planowane okolo 60 mln ebitda w 2018 daja podstawy przy sredniej dla rynku kilkanascie razy ebidta oczekiwac wlasnie takiej wyceny - wraz z dywidenda.
  • Re: Wyniki 1Q Autor: bialoczerwony1972 [94.254.229.*]
    Oj Pluto...
    Niech Ci będzie
    To nie ja nie dotrzymuję słowa w sprawie dywidendy od kilku lat... To nie ja na webcaście twierdzę, że zależy mi na niskim kursie... To nie ja olewam akcjonariuszy i nie przybywam na webcasty...To nie ja itd

Akcji nie sprzedam po 0,4NAV zapomnij o tym. Chcą je??? Niech kupią ale po przyzwoitej cenie...
    Masz rację...Znikam z forum bo radość ze wzrostu NAV podczas gdy kurs jest w czarnej d... mnie nie rajcuje. Nie ma to żadnego przełożenia...
    Delektuj się tym sam.
    Pozdrawiam

Ty chyba naprawdę pracujesz albo w MCI albo dla nich skoro twierdzisz, że naruszam wiarygodność spółki, tak jakby rynek ją doceniał.

Pa.
  • Re: Wyniki 1Q Autor: bialoczerwony1972 [94.254.229.*]
    Oooo dodano możliwość zadawania pytań...
    Czary albo maile od wqrwionych akcjonariuszy :)
  • Re: Wyniki 1Q Autor: pluto85md [217.153.136.*]
    Albo mozlieosc pytan zawsze byla mozliwa - a opcja ta dodana w trakcie transmisji.

Nie narzekaj ma dywidende, spojrz na uchwalona polityke dywidendowa i z tego rozliczaj czy kest realizowana. Zgodnie z nia trzeci rok z rzedu bedzie bb. Liczba akcji spadla juz o 10 mln. To duza wartosc -potencjalna jak narazie-na przyszlosc.
    Zrozum człowieku.
    Jeśli się coś mówi publicznie to słowa trzeba dotrzymywać.( mam na wszystko linki i dot dywidendy i dyskonta i jego likwidacji.)
    Spółka nie musi spełniać moich oczekiwań, ma spełniać swoje zapowiedzi. Tyle i aż tyle.
    Inaczej by to wyglądało gdyby nie obiecywali i nie płacili.
    Polityka dywidendowa dotyczy dywidendy a nie BB.
    Po za tym, bez dywidendy nie będzie tu >0,75NAV zobaczysz.
    A Tomek już sobie wpisuje w plan dodawanie paru % IRR właśnie skupem...

• Re: Wyniki 1Q Autor: pluto85md [217.153.136.*]
    Wlasnie pomowiles spolke. Raz ze obiecano dywidende, ja czytam dokument polityka dywidendowa i widze ze go realizuja poprzez bb.

Dwa pomowiles prezesa piszac ze zalezu mu na niskim kursie, a powolukesz sie na webcast na ktorym mowil ze z niskim kursem lepiej mu sie pracuje.

Trzy sprzedano wczoraj lifebrain, raczej prezes zarzadzajacy EV podpisywal umowe.

Cztery, pomawiasz spolke ze hra nieuczciwie chcac wyluskac od Ciebie akcje, blad. Ja chce je od ciebie eyluskac i keszcze troche innych inwestorow. Spolka nie gra na akcjach.

I tak pracuje "dla MCI", wlasciwie na jego wizerunek, jestem ineestorem i mam prawo jak kazdy inwestor polecac spolke innym, czy wspolpracowac np. z answear poprzez promocje ich portalu w programie partnerskim. Zaangazowalem sie w rozwoj tej spolki na zasadach ogolnodostepnych, podobnie w dotpay. Marne grosze z PP, ale zawsze plis swiadomosc wspierania wlasnej inwestycji.
    Gdzie on tu mówi o tym że mu się lepiej pracuje???
    link
    Nie mamy o czym dyskutować.
    Bo widzę, ze jednak się nie myliłem. Służe linkami o przyczynach dyskonta, o tym że Tomek zajmie się zmniejszeniem itd itd

Żegnam panie Pluto85

btw. Czyli ja wrzucając wszystkie informacje nt MCI działałem na ich niekorzyść???
    Miszczu ja po prostu jestem obiektywny( i co robią dobrze chwalę, a co źle ganię) a nie tak jak Ty widzisz tylko plusy i jeszcze straszysz!!!
  • Re: Wyniki 1Q Autor: pluto85md [188.146.225.*]
    Kogo strasze? Dalem przyklad w jakim stylu zadajesz pytania. A potem sie dziwisz ze ich nawet nie czytaja. Pochwal sie czy ci wogole odpowiedzieli. Ja dostalem lakoniczna odpowiedz po 6 dniach , ze zarzad do moich pytan sie ustosunkuje. Widac na konferencji gotowi nie byli.
    No i gdzie odpowiedzi? Dostałeś na konferencji odpowiedź na pytanie o Gett i Windeln??? Chyba coś przeoczyłem...

Naprawdę, uważasz, że z internetu zadano trzy bezsensowne pytanie???

Pamiętam jak Tomek leciał ze Stanów na konferencję i byli wtedy mocno zmęczenie(być może po wejściu w Gett już nie pamiętam). Chcieli szybciej zakończyć, nikt nie jest idiotą i nikt nie miął do nich pretensji bo człowiek ma serce a nie kamień...
    Pół roku temu co znowu podpisywał, że go nie było (tylko Ewa i Stupnicki) ???

Jak mogę jak sugerujesz, że pomawiać spółkę w której jestem 6 lat akcjonariuszem? Sugerujesz mi chorobę umysłową? Bo tylko skończony wariat by tak robił...
    Prezes ja na razie postępuje zgodnie z prawem, co nie znaczy że fair z moralnego punktu widzenia. Uczciwość jako cecha jest bardzo różnie rozumiana... Jedni mylą ją z tym by nie kraść, ja i inni rozumieją ją znacznie szerzej...

Napiszę jeszcze raz, bo stary mar jak zwykle zadenuncjował adminowi!!!
    Po co się pytać o spółki, o NAV??? Jedne rosną lepiej inne gorzej jeszcze inne bardzo dobrze. Co z tego? Jaka wartość przynosz tenże wzrost dla akcjonariuszy?
    Kupowałem MCI przy NAV coś około 7-8zł. Kurs wynosił 4 z groszami.
    Obecnie NAV 22zł a kurs 8zł. Więc po co pytać, skoro dyskonto mamy wyższe niż podczas Lehman Gate?

Jeśli ktoś uważa c/z=3 za normalne to gratuluję...
    Jeśli ktoś uważa że LP nie powinien płacić dywidendy to gratuluję
    Jeśli ktoś uważa, że prezes kamie że jedyną i najważniejszą przyczyną dyskonta jest brak dywidendy to gratuluję...

A nie chce mi się już wyliczać. Jutro Ewa i Stupnicki będą czarować jak to NAv rośnie, jak to BB jest korzystny dla akcojnariatu.

A Buczek na to:
    MCI Capital – „Mamy od dawna pozycję na tej spółce. Według nas, ona jest dość mocno niedowartościowana. W tej chwili jedna akcja chodzi po 8 zł, a biorąc pod uwagę wewnętrzną wartość firmy, powinna być handlowana po około 16 zł, już po odjęciu około 20-30% dyskonta.”
    link 

Chcesz posłuchać jak planują zarabiać na dyskoncie
    link
[x]
MCI 0,72% 27,90 2026-02-26 16:41:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.