Relacja ze spotkania z Prezesem Kostowskim dla wszystkich, którzy nie mogli dołączyć: 1. CMS18: będzie modowanie, które spowoduje, że będzie można tworzyć własne samochody. Obecnie Chiny stały się rynkiem numer 2 dla gry. Nie używają żadnych chińskich pośredników, którzy pobierają wysokie prowizje. Markowe samochody wymagają potwierdzenia z producentami marek. Dlaczego się dobrze sprzedaje? Kostowski osobiście dopilnowuje profilowanych kampanii na Facebooku kierowanych do grup docelowych. Inwestorzy mający konto na Faceboku ich nie zobaczą, bo nie są widoczne na stronie PW. Kampanie kierują przyszłych graczy na stronę Steam. Z 1000 kampanii połowa to CMS. Stąd ciągłe zainteresowanie grą i wysokie miejsca na Steam. (Ciekawski: Z tego co pamiętam to ma response rate chyba 3%). W trakcie produkcji CMS na konsole. 2. Phantom Doctrine: dwa miesiące do premiery (czyli potwierdzona premiera w czerwcu). 3. 911: Bardzo dobra sprzedaż Chiny i Japonia. Zespół 911 założył zespoły w krajach byłych demoludów: Białoruś, Węgry, Ukraina, Bułgaria. Chcą wejść na giełdę i chyba mają zielone światło PW. 4. Agony: BOŚ według prezesa pokazuje dobrą prognozę dla gry. 5. House Flipper: potwierdzenie ostatecznej daty premiery na 19.05. Wersje konsolowe i mobilne dla gry już są w developmencie. CEL top one (Ciekawski: pierwsze miejsce na Steam podczas i po premierze). 6. Gold Rush: Discovery mocno się zaangażował, promuje grę w wolnych slotach na swoim kanale. Jeden z bohaterów filmu będzie grał w grę Gold Rush w filmie. Będzie sequel (2 część) a w niej multiplayer. 7. Odpowiedź na zarzuty o wypuszczanie niedopracowanych gier: Celowa strategia z zajmowaniem pozycji na rynku. Konkurencja nie śpi i jak widzi, że ktoś już developuje jakiś koncept to czasem rezygnuje. PW ma strategię wypuszczania materiałów na Steam, które pokazują duże części gry, aby zatrzymać konkurencję. Prezes podał przypadek Electrix i gry PC Building Simulator jako przykład zajęcia niszy. Wypuszczenie Electrix nie jest już tak opłacalne. Zbyt długo dopieszczali grę. CMSem zajęli niszę, gra była średnio dopracowana, ale już jest klasykiem. Podobny cel chcieli osiągnąć w przypadku Farm Managera 18. Dopiero kolejna wersja miała być idealnie dopieszczona. Robienie gier bez bugów wiąże się z czasem. W niektórych przypadkach lepiej jest zatem wejść na rynek i zająć niszę, nawet kosztem gorszych ocen. 8. Mr Preper: buduje silną playlistę. Prezes radzi śledzić postępy z grą. 9. Uboot: tworzony przez fanatyków. Tworzona z forum Silent Hunter 3. Spełniają ich zachcianki. Np.: zrobienie całego widoku ze środka okrętu (praktycznie druga gra wewnątrz pierwszej). 10. Tank Mechanic Simulator: gra kierowana pod graczy World of Tanks. (Ciekawski: nie muszę mówić jaka to baza graczy). Wishlista wyższa niż 911 przed premierą. Może uda się zrobić promocję dla graczy w CMSa (Ciekawski: podobnie jak zniżka na FP dla ownerów TWOM). Celem 1 miejsce w debiucie na Steam. 11. Unholy: kolejny horror, który ma pełnić rolę następcy Agony, może uda się promować go przy pomocy przyszłych ownerów Agony. Tu była jeszcze jedna informacja, ale poczekam z jej przekazaniem do premiery Agony. 12. Space Mechanic: Gra gotowa przy współpracy z Discovery. Trzeba wprowadzić poprawki. 13. Ogólne wnioski: Beta testy na 300 osób to za mało. Preordery rozwadniają top one na steam. Są ludzie, którzy kupują gry które są na pierwszych 3 miejscach na Steam. Efekt braku preorderów daje wyższe miejsca w pierwszym dniu. Sprzedają się gry nowatorskie i ciekawe. Nie robimy gier na które nikt nie czeka. Nie będzie emisji. Nie będzie sprzedaży akcji przez głównych inwestorów. Jeśli fundusze chcą wchodzić w PW to mogą poprzez zespoły zależne. 14. The Beast Inside: (Ciekawski: mam poczucie, że będzie hiciorem)
O dziwo nie. Zdecydowanie pełna sala na spotkaniu z Cherry. Jakieś 100 osób. Na spotkaniu z ECC ok.25. Podobnie na PW. Pytania głównie o gry. Ale niektóre infantylne typu: jakie oceny mają gry na metacritic na co prezes odpowiadał, że można samemu sprawdzić. Widać, że pytali dziennikarze. Bo byli średnio w temacie. Był np bankier, ale pytań nie zadawał tylko chciał wspólne zdjęcie.
Dziękuję za info zwrotne. Sorki, że tak późno, ale miałem trochę roboty w robocie. Na szczęście info się nie przeterminowały. Ogólnie spotkanie miało bardzo wysoki poziom merytoryczny że strony PW. Prezes bardzo dobrze przygotowany i pewny siebie. Widać, że spokojny o swój sukces. Przy Agony zatrzymał się na dłużej. Dało się wyczuć, że tonuje nastroje, ale sam w głębi czuje, że będzie dobrze, tylko wie doskonale, że za wcześnie jeszcze żeby mógł odtrąbić gigantyczny sukces. Ogólnie dało się wyczuć ekscytację.
Długo było o tych bugach w Farm Manager, ale moim zdaniem się wybronił, że to kluczowa strategia dla nowych niszowych tytułów. Z drugiej strony przyznał, że testy nie pykły stąd decyzja o zmianie daty premiery HF i rozszerzenie zespołu testowego. Widać, że mógł sobie na to pozwolić przy FM, ale przy HF wie, że to może mieć kolosalne znaczenie dla przyszłości spółki.
Mówił też o wchodzeniu zespolow na giełdę. Generalnie jest na tak, ale zespół musi mieć wizję na siebie. Patrz Movie Games, który powiela model PW, tworząc i skupiając wokół siebie mniejsze zespoły.
Misio. To był/jest największy dylemat dla mnie w tym roku. Mam mały kapitał vs mój plan i muszę nim trochę skakać. Gdybym miał czterokrotność tego co mam teraz to bym rozdzielił od początku roku: 50% PW, 20% 11bit, 20% cd projekt i 10% farm51. A tak musialem sprzedać akcje nie dlatego że nie było mi z bitem po drodze, tylko dlatego że mi PW uciekał. Jestem tu chyba największym optymistą jeśli chodzi o HF i nie wyobrażam sobie nie zarobić dobrze na nim (jeśli będzie sukces). 11bit nadal kibicuje i wierzę, że pokona szczyty, na których wyszedłem, już w środę po konferencji. Poza tym do bita mam sentyment jako gracz. Kupiłem TWOM i FP na premierach i oba tytuły udało mi się przejść. Do FP wrócę jak już nie będę musiał pracować. Ale to pewnie będzie po Agony i hopefully WW3.
Mam podobny jak proponujesz podział kapitału w gamach, ale bez farm51 (waham się od jakiegoś czasu). Co sądzisz o CIG? Raz już wychodziłem z nich z niewielką stratą, ale od tygodnia mnie korci znowu spróbować to chyba najlepszy czas dla sektora games.
Playway ma juz swoje dzieci (zalezne spolki deweloperskie) a dzieci juz zaczynaja miec swoje dzieci:) Nice. Rodzina nam sie rozrasta. Moze zacznie nad obowiazywac program 500+...moze "troche" Playway przekracza kryteria dochodowe. No, ale jak rodzina bedzie rozmnazala sie z glowa, bez wpadek- to za kilka lat (a moze wczesniej) na kursie zobaczymy 500 plus. Czego Wszystkim zycze
Dzidziuś. Liczyłem, że ktoś to wcześniej wklei. Niestety się nie doczekałem. Wkurzała mnie natomiast ostatnia fala hejtu na spółkę i forumowiczów więc żeby nie było hejterom łatwo pluć na firmę opisałem w szczegółach moje notatki ze spotkania. Wiem, że każdy z was by tak zrobił mając info, którego inni z nas mogą nie być świadomi. Wszak to FORUM PLAYWAY a nie jakaś popierdułka.
Jestes wielki! Cieszy mnie wbrew pozorom nie tak spore zainteresowanie speachem CEO Playway. Dlaczego? To swiadczy, ze nie ma banki...madry inwestor (tak,jak Ty) dostrzegl, wysluchal i podzielil sie z Nami. Za co jeszcze raz dziekuje.
Nowym osobom na watku przypomne tez wazny fakt w strategii dlugoletniej PLW...Pamietajcie, ze prezes Kostowski buduje spory inkubator w okolicach Warszawy albo w niej samej (dokladnie nie pamietam). Robi to z srodkow wlasnych, ale beda tam pracowaly osoby juz powiazane ze spolka albo chcace w niej pracowac. Spora inwestycja. To jest realiziwane ze srodkow wlasnych (moim zdaniem z odsprzedazy akcji przy IPO i wlasnie m.in. z dywidendy). To jest analogia do budowania identyfikacji sie z firma w kontekscie potentatow z Doliny Krzemowej. Przywolam tutaj po raz kolejny znakomity serial o tym samym tytule. Wiem, ze juz hestem nudny w tym temacie, ale warto go obejrzec.
Moze kiedys wniesie te aktywa do spolki, ale dla mnie to sprawa drugorzedna...Ksiegowosc to nie jest zabawa dla futurystow i wizjonerow...to tez taka odpowiedz do glownego hejtera Matheusa...patrzy ludziom po kieszeniach...ze dywidenda i dziwny twor podatkowy w akcjonariacie. To jest wlasnie pejoratywnie rozumiane "polactwo" z DE.
Cieszę się, że poruszyłeś ten temat. Była mowa o Playway School. Jakoś mi to umknęło, albo nie uważałem za ważne. Prezes mówił, że mają taką DARMOWĄ szkołę dla programistów. Ale to co moim zdaniem padło najważniejsze w jego wypowiedzi to to, że do różnych swoich spółek już zrekrutowali ludzi z tej szkoły i dali im robotę. To pokazuje jakim wizjonerem jest prezes.
Dla mnie to jest bardzo wazne i ciesze sie, ze ten temat zostal poruszony na konferencji a takze, ze Ty sie odniosles do tego. To jest myslenie wizjonerskie i z punktu strategii firmy a takze myslenia psychologicznego bardzo wazny aspekt...Identyfikacja z firma w procesie ksztaltowania sie-nazwijmy to batdzo umownie: socjalizacji kariery. Takim ludziim bedzie sie bardzo ciezko rozstac sie z firma. Zawiazuja sie przyjaznie a to chyba najwazniejsze w zyciu...Pozdrawiam.
A ode mnie masz tytul wolontariusza "society investor relations" w tym roku za czas poswiecony. Mysle, ze HF i Agony powinienes dostac za free. Jak powstanie taki wniosek, to podpisze sie obiema rekami (zebys mial dwa glosy hehe).
Pozdrawiam i zycze milej niedzieli Tobie i Wszystkim Plejlejowiczom. Nawet Matiemu, bo wrogosc i zawisc to najgorsza sprawa...
Obie gry kupię na PC. HF bo uważam za fajną grę jako gracz. Agony żeby zobaczyć co wyciął Microsoft i Sony. A gral będę na PS4 bo lubię takie gry ogrywać na konsoli. Może pod Agony VR kupię sobie też gogle od PSa.
Tak czy siak dzięki za propozycję.
Jeśli miałbym dostać jakiś prezent, to nie ma chyba lepszego prezentu jaki mógłbym dostać na dzień dziecka niż 85-90% ocen na steam i metacritic dla Agony.
Masz racje. Ale zrobiles taka robote, ze naleza Ci sie te gry za free obojetnie na jaka platforme. Ja napisze mejla w tej sprawie w przyszlym tygodniu do PLW.
A oprocz opinii na forach gier z dev., mysle ze najwazniejsze jest to, ze zarobisz na akcjach PLW.
Troche mam dysonans z ta Farna. Co do CD Red i 11bit, to sie zgadzam. Dla mnie z PLW, to poki co Big three, ale ja widze wiekszy potencjal w Vivid. Swietej trojcy nie oddaje a tutaj powstaje pytanie, co zrobic z Vivid Games...poki co-z mojego punktu widzenia, czyli żoltodzioba w branzy game dev., widze wiekszy potencjal w Vividzie...
Nie znam się na grach mobilnych. Nie umiem ocenić potencjału f2p. Sam mało gram na iPhonie. Może stąd problem. Natomiast na ww3 można zarobić tyle co na yeti. Nie wiadomo czy istnieje, podobno ktoś go widział, zdania są podzielone. Ale jak wyjdzie i spełni pokładane w nim oczekiwania to kurs może być i 10x wyższy niż jest obecnie, a może więcej. Kto to wie...
Ty i Orzel madrze dywersyfikujecie portfel game dev..Dlatego zaintrygowala mnie ta Farma. Ja kilkanascie dni temu pisalem swoje obawy wobec tej spolki (potenvjalne macki Veno przy debiucie i osoby pracujacej swego czasu w IR Farmy). Samej gry nie znam...Slabo sie znam tez na game dev. Gralem w Real Boxing Vivid Games. Kupie HF i Cyberpunka (ta gra powinna byc barfzo droga moim zdaniem).
Agony to bedzie hit. To jest produkt premium i "niszowy", ale stanie sie masowka.
Ja jednak uwazam, ze HF ma o wiele wiekszy potencjal, bo to casual a to sie zawsze lepiej sprzedaje. Nir mysle tutaj o pierwszych dniach, ale w dluzszej perspektywie monetyzacja tego projektu wydaje sie byc-wejsciem PLW do innej ligi. Wyzszej oczywiscie. Mam nadzieje, ze nie ma zadnych haczykow w prospekcie emisyjnym hehe, ze tak wbije szpilke
Na farmie jestem od 2014. Zaliczyłem wzloty i upadki. Najwięcej spadły mi akcje z 14 na 9. Wytrzymałem i wyszedłem z małą stratą. Później dzięki Orłowi wszedłem po 8. Sprzedałem po 14. I czekam na... Dobry moment.
Orzeł rozsadnie opisuje i analizuje społki ,,growe,, spokojnie merytorcznie, bez skakania do oczu:) a ja jakos spokojny przed nastepnym tygodniem bit i plw zrobią robotę:)
Aha kolego nieuk 500+ na PLW:) OJ byłoby miło a czy realnie. OCZYWIŚCIE ŻE TAK TYLKO NIE Z MIESIĄCA NA MIESIĄC. Spółka rozwija się zdecydowanie szybciej niz mogł ktoś przypuszczać jeszcze rok temu. Zay.....te podsumowanie Ciekawskiego pokazuje obraz społki rosnacej systematycznie w siłę. Jestem pewien że za jakiś czas według przysłowia "apetyt rośnie w miarę jedzenia" prezes dysponując środkami których jeszcze rynek realnie nie jest w stanie ocenić, postawi na tytuł z najbardziej masowo kasowego gatunku. Kiedy? Może jak w kasie będzie z 200 mln :).
Pytanie do Ciekawskiego - poruszano temat SONKA i przejęć zespołów na rynkach zagranicznych? Pytam ponieważ w jednym z wywiadów prezes dał do zrozumienia że rynek Polski (razem z naszą kolonią :) zachodnią) został pisząc kolokwialnie przeorany co zresztą widać porównując 2017 vs 2018 pod kątem przejęć i umów udziałowych. Zresztą kiedyś ten temat był poruszany na forum odnosząc się do np Czech.
Orzel. No właśnie mówię. Yeti też trochę osób widziało. Nawet niektórzy podawali szczegóły, wygląd, cechy charakterystyczne, możliwości, potencjał. Niestety ostatnie Yeti wypuszczone z Himalajów przez Farm51 okazało się brzydkim zwierzątkiem. I nie było to brzydkie kaczątko a raczej bazyliszek.
Ponawiam
Pytanie do Ciekawskiego - poruszano temat SONKA i przejęć zespołów na rynkach zagranicznych? Pytam ponieważ w jednym z wywiadów prezes dał do zrozumienia że rynek Polski (razem z naszą kolonią :) zachodnią) został pisząc kolokwialnie przeorany co zresztą widać porównując 2017 vs 2018 pod kątem przejęć i umów udziałowych. Zresztą kiedyś ten temat był poruszany na forum odnosząc się do np Czech.
Orzeł. Jeśli chodzi o sonke nie było ani jednej wzmianki, albo mi nie utkwiło. Nie było też mowy o Switchu. Jeśli chodzi o zespoły z Polski to prezes mówił o tym przy okazji zespołów od 911. Przyszli do niego że też chcą robić podobny holding jak PW. Kostowski powiedział ok, ale nie w Polsce bo po co mają sobie wchodzic w paradę i być konkurencją. I tak 911 założyło teamy w innych krajach byłego bloku wschodniego.
Niestety była tylko godzina, a na pytania jakieś 10-15 minut. Pytania zresztą były o przeszłość a mało o nowe premiery.
Cel to dobra stopa zwrotu, a jak Agony i HF okażą się sukcesem, to reko WBK powiesimy sobie na ścianie jako przykład dlaczego domy maklerskie nie powinny wydawać reko w branży o której nie maja bladego pojęcia:)
Najlepiej im w 2017/2018 wychodziły rekomendacje w branży windykacyjnej, z reko GetBack na czele:) Za te rekomendacje inwestorzy powinni się zrzeszyć i wnieść sprawę z powództwa cywilnego. A potem rozgonić ich, brakuje rąk do budowy dróg.