Jako drobny akcjonariusz zamierzam wystąpić z pismem do RN o podjęcie uchwały urealniającej skup akcji własnych. Treść poniżej. Czekam na ewentualne uwagi
" Zwracam się z prośbą o rozważenie praktycznej realizacji uchwały Walnego Zgromadzenia dotyczącego skupu akcji własnych. Aktualnie z uwagi na znikomą płynność zdarzają się przypadki, gdy ktoś , kto potrzebuje sprzedać kilka czy kilkadziesiąt tysięcy akcji radykalnie obniża kurs i oczywiście sprzedający akcjonariusz będący w potrzebie pilnej sprzedaży akcji ponosi duże straty a Spółka nic na tym nie zyskuje (a wręcz traci dobry wizerunek). Ostatni taki przypadek miał miejsce 27.03.2018 , gdy wystawiono zlecenie sprzedaży PKC na 30tys akcji i kurs spadł do 3,12 i od tego czasu niewiele się podniósł. Nie dziwię się że nie ma chętnych na kupno nawet po aktualnej cenie (3,70) przy takiej płynności. Proponuję zatem rozważyć w związku z obowiązującą uchwałą WZ podjęcie uchwały RN (i lub Zarządu) o systematycznym wystawianiu zleceń kupna po cenie, która byłaby zależna od aktualnej wartości księgowej przypadającej na jedną akcję (np. 80% wartości księgowej) . Takie zlecenie kupna najczęściej byłoby zleceniem oczekującym, bo przecież cena 80% wartości księgowej nie jest atrakcyjna dla większości aktualnych posiadaczy akcji, ale dawałoby jakieś bezpieczeństwo dla tych, którzy pilnie potrzebują sprzedać akcje, a jednocześnie odkupienie akcji po takiej cenie przez Spółkę byłoby korzystne dla Spółki .
Dnia 2018-04-30 o godz. 12:44 ~G91 napisał(a): > Jako drobny akcjonariusz zamierzam wystąpić z pismem do RN o podjęcie uchwały urealniającej skup akcji własnych. > Treść poniżej. > Czekam na ewentualne uwagi >
I jak tam? Wysłałeś juz ten list? Ktos sie do niego odniósł?
Wysłałem i czekam (ja nie mam prawa żądać). Może któryś z funduszy (mają ponad 5%) zażąda podobnej uchwały na Walnym, wtedy w głosowaniu okazałoby się czy brak realnego skupu to tylko skutek zaniechania (w nawale pracy) czy jawna niechęć, ale nie rozumiem po co była uchwała o skupie z 2016roku?