Znalazłem mi.in. takie oto informacje na temat obowiązków informacyjnych emitentów: "Termin przekazywania raportów rocznych w ramach rynku głównego nie przekracza 4 miesięcy od zakończenia roku obrotowego, którego dotyczy. (...) Możliwymi sankcjami o charakterze administracyjnym za niewykonanie lub wykonanie w nienależyty sposób obowiązków informacyjnych są: wykluczenie papierów wartościowych z obrotu na rynku regulowanym albo nałożenie kary pieniężnej do wysokości 1 mln zł. Możliwe jest zastosowanie obu sankcji jednocześnie." Czy dobrze rozumiem, że spółka ma czas do jutra na publikację?
A tak właściwie, to chciałem zadać inne pytanie :) Czy KNF i GPW w ogóle mogą chińczykom cokolwiek zrobić? Nie mówię tu o zawieszeniu notowań, bo to jest kara dla polskich akcjonariuszy, a nie dla spółki.
Ciekawa sytuacja. Nikt nic nie pisze. Wszyscy wstrzymali oddech czy nawet pies z kulawą nogą już nie interesuje się tą spółką? Ciekawe, czy GPW zawiesi notowania. Ciekawe, czy zrobi cokolwiek. A może Peixin w ostatniej chwili jednak opublikuje raport i wszystko rozejdzie się po kościach. Cóż za emocje! :))) Żartuję oczywiście. Stawiam, że KNF i GPW nie zrobią nic, a Peixin w końcu kiedyś tam raport opublikuje, mając zarówno polskie jak i holenderskie prawo w... głębokim poważaniu.
Raport bardzo słaby, chińska spółka zjeżdża po równi pochyłej. Wygląda na to, że filmiki nawiedzonego Andrzeja to wielka lipa a kurs poleci w dół poniżej 1 zł.