Ja na innych walorach straciłem majątek i zrealizowałem straty. Na Tauronie jeszcze nie straciłem. Nie ma co sie poddawać, szkoda życia. Życie jest zbyt piękne by się zamartwiać pieniędzmi. Pieniądze to nie wszystko są ważniejsze sprawy. Nie poddawajcie się, ostatnio było czerwono na giełdzie ale w końcu wyjdzie słońce i sie zazieleni nawet na tej padace tauronowej, jeszcze będzie dużo warty, przychody z każdym miesiącem są coraz lepsze, funduszom w końcu przestanie się opłacać dołowanie kursu i wystrzeli w na północ. Pozdrawiam wytrwałych
Życie jest więcej warte niż utrata pieniędzy. Tym bardziej, że większość z nas ma tutaj stratę równie dotkliwa jak Twoja. Nieporozumienie polega na niewłaściwym podejściu do wartości materialnych, do których należą pieniądze i akcje i niematerialnych, czyli np. życia. Moja była narzeczona pracowała z ludźmi, którzy mieli podobne przemyślenia, na ogół depresyjne. Pieniądze zastępują wiele, natomiast życie nie jest wymienialne. Spędziłeś 6 lat na zarabianiu pieniędzy, podejrzewam, że było to związane z wyrzeczeniami, żeby je stracić na rządowych manipulacjach, ale to tylko stracony czas, którego niestety nie da się nadrobić, a ty go chcesz jeszcze skrócić, gdzie sens życia? Przecież życie jest największym darem, który otrzymaliśmy. chyba masz jeszcze jakieś perspektywy w życiu. Jeżeli chciałbyś porozmawiać, zawsze chętnie odpowiem na twoje pytania.
Właśnie dobrze ktoś okreslił to są rządowe manipulacje, myślę że to ma jakieś dno tzn tauron jest rozwodniony to może sie dogadali z jakims funduszem NN i skupują żeby mieć większoć zwiększyć udział bo cos kiedy było że chcieli wyemitować ślepe akcje ale im sie nie udało. Niestety ta władza ma jedno wziąśc tym co sobie coś odłożyli zapracowali i dać nierobom.... To może miliner p.Morawiecki by tak sie tez podzielił a nie normalnych ludzi skubia podatkami pośrednimi itp, mało im na giełdzie manipulują.... Przecież takiTchórz powinien wyleciec za podawanie nieprawdziswych info... Może z tego być też niezła afera na jeszcze grubsza kase jak wszystkie dotąd
nie pekaj , odbije sie tylko kwestia czasu , popelniles blad ze wszedles za wszystko jakbys mial troche gotowki moglbys usrednic i szybciej wyjsc z tego ale tak czy inaczej trzymajac papier nie stracisz , sprzedajac strate bedziesz mial nie ma sensu to nie petrolinvest zeby panikowac
Dnia 2018-04-25 o godz. 14:45 ~bohdan napisał(a): > Kupilem 100 tys. akcji jak byly po 4, teraz sa prawie 50% tansze; jestem zalamany i mysle o samobojstwie
Dnia 2018-04-25 o godz. 15:55 ~karol napisał(a): > Ciesz się, że to nie GetBack albo inny bankrut, tutaj są duże szanse na odzyskanie całej kwoty.
Karol myślisz, że ~bohdan sprzeda akcje TPE po 4zł? Ile lat minie kiedy kurs wróci powyżej 4zł? 5.....10 lat? Ja też czekam na 4zł tylko z tą rożnicą, że mam średnią 2,52zł. Akcje traktuję jako inwestycję na 10lat. Myślę , że do tego czasu zobaczę 4zł.
Dnia 2018-04-25 o godz. 16:08 ~kaz napisał(a): > Dnia 2018-04-25 o godz. 14:45 ~bohdan napisał(a): > > Kupilem 100 tys. akcji jak byly po 4, teraz sa prawie 50% tansze; jestem zalamany i mysle o samobojstwie > > Dnia 2018-04-25 o godz. 15:55 ~karol napisał(a): > > Ciesz się, że to nie GetBack albo inny bankrut, tutaj są duże szanse na odzyskanie całej kwoty. > > Karol myślisz, że ~bohdan sprzeda akcje TPE po 4zł? > Ile lat minie kiedy kurs wróci powyżej 4zł? 5.....10 lat? > Ja też czekam na 4zł tylko z tą rożnicą, że mam średnią 2,52zł. > Akcje traktuję jako inwestycję na 10lat. Myślę , że do tego czasu zobaczę 4zł.
Po pierwsze nie straciłeś, tylko zamroziłeś na kilka lat. Tauron w przeciwieństwie do większości spółek na GPW ma świetne perspektywy.
No dobra, skoro taki super, za rok otwiera najnowocześniejszą elementy w Polsce i będzie jeszcze więcej zarabiał, to dlaczego jest za 0,25 wartości księgowej, a nie za 25 (czyli na dziś 231 zł) jak mają podobne spółki w USA? Część funduszy po prostu wychodzi z sektora węgla bo inwestorzy sobie nie życzą, więc sprzedają energetykę, mamy dużą podaż i kurs leci. Ale z każdym dniem ilość akcji do wywałki spada, presja podaży również, a jak zacznie rosnąć będzie to gwałtowne. Myślę nad sprzedażą wszystkich akcji w związku z nadchodzącą bessą, ale Taurona (średnia 2.55) raczej nie puszczę, co najwyżej dobiorę jak jeszcze głębinie.
Wiem że to nietechniczne, ale jak nie kupić złota jak ktoś za ćwierć ceny daje?
A przede wszystkim nie załamuj się, bo życie jest piękne, a z takim pakietem Taurona masz spokojną emeryturę. Bo za 10 lat to będzie ponad 20 zł chodziło, tyle że wcześniej może choć nie musi sporo niższe poziomy zaliczyć.
1. Wylej sobie kubeł zimnej wody na leb 2. Zlikwiduj całkowicie rachunek maklerski i NIGDY nie wracaj na giełdę 3. Zajmij się wyłącznie swoją pracą - przecież ładnie zarabiasz , inni muszą przeżyć za kilkaset zł miesięcznie - doceń to
Dnia 2018-04-25 o godz. 14:45 ~bohdan napisał(a): > Kupilem 100 tys. akcji jak byly po 4, teraz sa prawie 50% tansze; jestem zalamany i mysle o samobojstwie
> Masz fantazję w picowaniu ! Ci co potracili siedzą cicho jak mysz pod miotłą !
Dnia 2018-04-25 o godz. 22:01 ~Wer napisał(a): > Dnia 2018-04-25 o godz. 14:45 ~bohdan napisał(a): > > Kupilem 100 tys. akcji jak byly po 4, teraz sa prawie 50% tansze; jestem zalamany i mysle o samobojstwie > > > Masz fantazję w picowaniu ! Ci co potracili siedzą cicho jak mysz pod miotłą !
Kto nie sprzedał ten nie stracił, kto sprzedaje w tych cenach ten jest mądry tyle że "inaczej". Na Amice też płakali 10 lat temu że potracili jak spadła z 50 zł na 3,50 zł. Po 9 latach od dołka na 3,50 zł doszła nawet do ponad 200 zł. To przestroga dla tych, którzy teraz sprzedają tak dobrą fundamentalnie spółkę jaką jest Tauron, po tak żenująco niskiej cenie. Za kilka lat będą wspominać tą cenę, jak to można było tanio kupić Tauron i trzymać, tak jak ja wspominam teraz Amikę.
Przepraszam za wypowiedzi niektórych kolegów, filozofów z Bożej łaski z ich radami za dychę. Oni sobie nie zdają sprawy jak bardzo niewiele może doprowadzić czlowieka do załamania, szczególnie ci, którzy nigdy nie mieli z tym do czynienia. Sytuacja jest poważna i będzie na pewno dobrze, gdy się odezwiesz. Szczerze współczuję. Czasem dobrze jest spróbować zaakceptować sytuację, której nie możemy zmienić.
Nie jestem twoim kolegą od pralek. Podałem tylko przykład jak można zeszmacic bardzo dobrą fundamentalne spółkę i jak mocno można do niej zniechęcić drobnych inwestorów. Nastepnie debrać od nich tanie akcje z bezcen, by w kolejnych latach wywindować kurs tej samej niechcianej "niby" kiedyś spółki z 3.50 zl do ponad 200 zl. Podałem tylko przykład jak można stracić na giełdzie zaufanie do spółk, mimo że nic zlego się w niej nie dzieje, przez ruchy chciwych spekulantów zerujacych właśnie na takich ludziach jak założyciel tego wątku. Mogę Tobie tylko napisać (to do założyciela tego watku) nie przejmuj się obecnym spadkiem kursu, masz bardzo dobrą i bardzo tania spółkę, nie sprzedawaj, trzymaj, zapomnij że masz jakiekolwiek akcje, wyjedź ponownie na 6 lat do Niemiec.Jak wrócisz i zobaczysz na swój rachunek to będziesz bardzo mocno pozytywnie zaskoczony .Przyklad Amiki z przed 10 lat można porównać do Taurona obecnie, z tą różnicą, że Tauron uważam za jeszcze lepsza fundamentalne spółkę od Amiki i jeszcze bardziej bezpieczną inwestycję.
A co ma wspólnego Amica z tauronem, oprócz tego, że są notowane w tym samym miejscu.
Równie dobrze mógłbyś pisać o petrolinvescie, govenie, ziemniakach....
Pralki....wymyślił gość ze sposobem myślenia przedszkolaka.
Taurona możesz co najwyżej porównać z Energa, PGE itp
Rozum przedszkolaka to Ty masz eskimos. Nie porównuje spółek, tylko zachowanie się kursów w długim terminie. To że coś jest na samym dnie, nie koniecznie oznacza że jest źle do zainwestowania na długi termin
Kolego tylko weź pod uwagę, że kurs rósł bo były pieniądze na giełdzie typu ofe i zagraniczni inwestorzy. Politycy zrabowali z ofe miliardy przez to osłabili giełdę teraz jeszcze ucieka zagraniczny kapitał, nic dziwnego, że firmy wycofują się z giełdy bo obroty kiepskie i prowizje dla nich śmieszne. Twoja Amica przy dzisiejszym kapitale i warunkach na giełdzie nie podskoczyła by więcej niż 50 zł (ale miała to szczęście, że trafiła w moment gdzie ofe miały pieniądze). Dzisiaj pomimo, że Polska gospodarka ma się świetnie giełda tego nie odzwierciedla bo nie ma inwestorów, którzy zainwestowali by własne pieniądze na dłużej w kraju gdzie rząd zmienia zdanie i kradnie pieniądze dla bankruta ZUS a następny rozdaje licząc, że przyrost naturalny uratuje ZUS. Do tego śmieszne dywidendy, które po opodatkowaniu nawet nie wyrównują inflacji. GPW nie ma czym przyciągnąć kapitał. Podsumowując i cytując klasyka niejakiego poldka as-dur Na górze utworzyła się formacja "uczciwego polityka" na dole zaś mamy linię obrony "cnotliwej prostytutki" obie formacje stawiają silny opór by zejść na złą drogę przez co stwarzają szanse dla koneserów łowienia leszczy, którzy mając trochę więcej waluty będą obijać kursy tak by polityk i prostytutka też z tego coś mieli. Czas to i tak zweryfikuje czy za 20 czy za 50 lat w końcu albo giełda umrze bo inni przeskoczą na Giełdy konkurencji albo stanie się coś niebywałego i setki miliardów złotówek zaleją akcje wynosząc na wyżyny najgorszych bankrutów. A nam leszczom pozostają marzenia o bogactwie i luksusach.
Nie daj się spekulantom naciągnąć. Poczekaj rok jak otworzą Jaworzno i będzie obietnica wypłaty dywidendy. Wtedy na pewno się karta odwróci a my pójdziemy na wódkę i będziemy się dobrze bawić. Na razie rób swoje zarabiaj kasę, spotykaj się z przyjaciółmi i myśl pozytywnie. Pozdrawiam
Trochę podskoczyło, więc człowiek chyba żyje, w każdym razie nie odpowiedział jak chce to zrobić, oby tylko mu to nie wyszło tak, jak inwestowanie na giełdzie. Nie ma czegoś takiego w bessie jak wartość wewnętrzna spółki, czyli inaczej analiza fundamentalna. Jak Indiana napisał cena do wartości księgowej jest na tak niskim poziomie, że zaprzecza to zdrowemu rozsądkowi. Istnieje tylko i wyłącznie prawo podaży i popytu Wyckoffa, a resztę to sobie możecie Panowie w buty włożyć. Ja jako jedyny z was, nie podtrzymywałem faceta na duchu, ba napisałem, że jak zamierza to zrobić, to aby skutecznie. Powiem szczerze. Ja facetowi nie wierzę ! Po prostu, zwyczajnie was wkręcił i teraz sobie siedzi i czyta, co też mu poradzicie. Nie wierzę, bo nie mogę pojąć, że osobnik mający w spodniach to i owo, pieniądze zarobione ciężką pracą i wyrzeczeniami, wrzuca na giełdę w ogóle nic o niej nie wiedząc, nie mając bladego pojęcia jak to działa. Kupuje 100 tysięcy akcji za kupę kasy i nawet nie stawia zlecenia Stop Loss. Panowie, to nieprawda, nie może być czegoś takiego. Taka głupota nie występuje w przyrodzie. Nie wiem, ale ja w takiej sytuacji bym wybrał P99 a nie PPK
bohdan: To tylko jest kasa za kase życia nie kupisz .Dzisiaj masz połowę ale niżej juz nie spadnie i zaczniesz odrabiać . Ja też straciłem z dwa merole i nie załamuję sie tylko czekam . Jak masz za co zyc to potraktuj to jak lokate , zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj ile odrabiasz .Na JSW mialem takie lanie ze strach pomyśleć , kupiłem średnio po 65 pln i dalej spadało az do 8,5 pln i co miałem robić ? czekałem az 5 lat i jeszcze zarobiłem , nie wolno się poddawać .
Nie znasz tematu.
Nieporozumienie polega na tym, że mógł to być głupi żart.
Jest też możliwość, że jednak nie...
Osobiście nie chciałbym, żeby te 5% prawdopodobieństwa, że opisał rzeczywiście swoje emocje i zamiary , okazały się prawdziwe.
Na ogół nuedoszlych samobójców nie powinno się ignorować czy wysmiewac, w ten sposob nikomu nie pomożesz, jedyne co pokażesz to to jakim bufonem jesteś.
Chcesz moc powiedzieć: a co, nie miałem racji.
Dnia 2018-04-27 o godz. 15:30 ~JohnDeere napisał(a): > Dnia 2018-04-25 o godz. 14:45 ~bohdan napisał(a): > > Kupilem 100 tys. akcji jak byly po 4, teraz sa prawie 50% tansze; jestem zalamany i mysle o samobojstwie > > głowa do góry zakop a sprzedasz po 6 zł za 2 lata
Masz na myśli że nie ma 6 zł po dwóch latach ,ale można teraz dokupić i zakopać na dwa lata i i tak znowu za dwa lata aż przyjdzie renta a wtedy wypłata .
Dnia 2020-03-05 o godz. 19:10 ~Ghan napisał(a): > Masz na myśli że nie ma 6 zł po dwóch latach ,ale można teraz dokupić i zakopać na dwa lata i i tak znowu za dwa lata aż przyjdzie renta a wtedy wypłata .
Jeśli tak jest w co wątpię, to przecież chłop nie ma wyboru. Musi zostawić to co mu zostało, ale proponowałbym zupełnie na giełdę nie zaglądać i to przez kilka miesięcy. Przestać się interesować co się dzieję. Giełdy nie ma giełdę zamknęli. W domu zakazać używać słowa "giełda" "rynek kapitałowy", "umoczony", przetrącony" itp.
Jeśli tak jest w co wątpię, to i tak ma szczęście w nieszczęściu, że to spółka, której bankructwo trudno sobie wyobrazić. Nie mniej jednak, trzeba mieć nerwy jak ze stali, gdy dookoła wszystko się wali. Mam tylko nadzieję, że jak przyjdzie co do czego, to podejmiecie prawidłową decyzję.