• Dlaczego od wielu sesji obroty są po kilka tysięcy złotych ? Autor: ~Rewers [91.220.103.*]
    zęby mnie bolą od oglądania transakcji po kilka, kilkadziesiąt sztuk akcji, a szczególnie pod koniec sesji, gdy sprawni inaczej upychają po kilkanaście sztuk akcji....gdzie normalni inwestorzy ? Dlaczego duzi gracze siedzą okrakiem na tej spółce i jedynie machają nogami...Wg mnie spółka z braku obrotów na gpw nie jest obecnie inwestycyjną.
  • Re: Dlaczego od wielu sesji obroty są po kilka tysięcy złotych ? Autor: ~gutek [195.47.203.*]
    Obroty na tej spólce to śmiech na sali. Nie wiem o co chodzi?

• Re: Dlaczego od wielu sesji obroty są po kilka tysięcy złotych ? Autor: ~Rewers [91.220.103.*]
    nie tylko obroty na gpw kuleją, ale również forumowicze ...wygląda mi to na wyczekiwanie, że ludzie zaczną się bać (tylko czego ?) i z tego powodu zaczną wywalać papier, nawet przy kursie 6 zł i mniej nakręcając spirale paniki, ale to tylko moje domysły
  • Re: Dlaczego od wielu sesji obroty są po kilka tysięcy złotych ? Autor: ~haL [193.142.122.*]
    taki urok Ambry. nieważny kurs i obroty ważne że dywidenda jest co roku solidna a i długoterminowo kierunek tez jest jasny.
  • Re: Dlaczego od wielu sesji obroty są po kilka tysięcy złotych ? Autor: ~Rewers [91.220.103.*]
    Od paru miesięcy wygląda mi to na trend boczny, co jest nietypowe dla tej spółki - czyżby to koniec wzrostów i spółka odbija od sufitu ? Na gpw nie ma rzeczy oczywistych i trudno mi się zgodzić, że pewnym są dalsze wzrosty jej kursu. Brak normalnych obrotów utrudnia, a wręcz uniemożliwia analizę techniczną tego waloru.
  • Re: Dlaczego od wielu sesji obroty są po kilka tysięcy złotych ? Autor: ~haL [193.142.122.*]
    Nie ma czegoś takiego jak Analiza Techniczna. AT to synonim wróżenia z fusów, numerologii itp.
    Dowód - dane dotyczące kursów spółek są dostępne dla każdego. Napisanie programu postępującego wg "AT" nie sprawia trudności żadnemu programiście (w końcu są to dane liczbowe). Żaden taki program nie wykazuje zwrotu większego niż losowy.
    Analiza techniczna pozwala nie tylko na analizę, ale również na syntezę ogromnej ilości informacji - każdy inwestor dokonuje analizy technicznej nawet nie zdając sobie z tego sprawy - choć różni inwestorzy na różnym poziomie intelektualnym operują przy jej wykonywaniu - nie rozumiesz analizy tech., więc dla własnego samopoczucia negujesz jej istnienie - tzw. mechanizm wyparcia (psychologia). Błędnie zakładasz, że jedynie analiza techniczna wspomaga inwestowanie, a dochodzi również analiza finansowa, mechanizmy psychologiczne i możliwość natknięcia się na pospolitych złodziei, którzy zarządzając spółką działają na szkodę inwestorów, albo ich okłamują i wtedy żadna analiza nie uchroni inwestora przed stratami.
    Popatrz na twoje dotychczasowe sukcesy na GPW i sam sobie odpowiedz na pytanie czy AT która stosujesz działa w okresie długoletnim.
    Chciałbyś się kłócić z tuzami (https://strefainwestorow.pl/artykuly/20170929/czy-analiza-techniczna-działa) ...chyba nie ma sensu.
    AT działa na zasadzie horoskopów - ogólnikowo bez konkretów - wszystko pasuje jak czeka się wystarczająco długo. Wyznawcy AT wypierają porażki i pamiętają tylko sukcesy (przypadkowe) - znany machizm psychologiczny ...tak tak psychologia jest tu istotna.
    A tak na marginesie ...w epoce "big data" komputery nie maja problemu z analizą informacji i robią to lepiej od człowieka.
    Zadanie domowe. Ściągnij sobie notowania jakiejś spółki. Nie rób wykresu z całości tylko odcinek na którym będziesz bazował robiąc swoją AT. Potem zweryfikuj zwoje analizy odkrywając dalszą część wykresu - ważne ustal ramy czasowe dla spełnienia się twoich przepowiedni ...bo bez tego wcześniej czy później następuje zmiana w założonym kierunku.
    miało rosnąć :)))), ale przestało i jak widać na obrazku ktoś dzisiaj upchał kolanem te swoje 5000 akcji, bo z trendu bocznego robi się odwrócenie trendu wzrostowego (przynajmniej w perspektywie 6 miesięcy) - jutro będzie ciąg dalszy tej mikro ucieczki z rynku
    wiele osób niedawno obkupiło się po 6 zł, więc są ponad 100 % do przodu i jak widać u niektórych strach jest silniejszy od chciwości i wieją z kapitałem
[x]
AMBRA -0,82% 19,34 2025-10-17 17:02:32
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.