Po regulacji MiFID która weszła w styczniu 2018 - domy maklerskie nie są w łatwej sytuacji więc tego typu REKOMENDACJI z domów maklerskich będzie coraz więcej.Należy unikać rekomendacji domów maklerskich niepowiązanych z bankami ,określanych mianem tzw.niezależnych.Z tego co się interesowałem to domy maklerskie w wyniku regulacji MiFID będą musiały wydać kilka milionów rocznie więcej,a to dla tych niezależnych oznacza ,że znikną niedługo z rynku.Domy maklerskie z bankami dadzą sobie radę bo za regulacje ,systemy informatyczne zapłaci bank.Te mniejsze mogą grać nieczysto ,żeby ratować swoją skórę. Rekomendacja, akcje zamiast po 1,60 latają po 4,50 można się przyłączyć ,albo stać z boku.Taki rodzaj ruletki .Oczywiście każdy decyduje sam.
To żeś wysmarował....., goście z PDM wyliczyli wartość projektów badawczych, podzielili przez ilość akcji i wyszedł im właściwy kurs, co złego zrobili? Moim skromnym zdaniem i tak wyliczyli kilka razy mniej. Przecież każdy rozsądny wie że branża badań biotechnologicznych jest kapitałochłonna, odo momentu rozpoczęcia badań, testów do wprowadzenia leków na rynek mija często dobrych kilka lat, często również firmy odsprzedają swoje patenty innym podmiotom zainteresowanym, taki to jest biznes. To nie apteka ani sklep co by mieli stabilne przychody i zyski kwartał w kwartał.
Spółki technologiczne mają to do siebie ze wzrastają lub spadają. Wszystko zależy od wiadomości (kogoś kto chce sprzedać).Vide Brestol czy jak mu tamSpada a jak podadzą wiadomość że s przedali kilka urządzeń to góra. Radzę uważać przy 0,70,
Rekomendcja PDM jest napisana na zlecenie GLG. W Polsce jest dostępna oferta z tego co wiem czterech tego typu produktów (analiz na zlecenie). Vestor, East Value Research, PDM i Edison. Vestor i PDM to polskie "niezależne" jak to nazwałeś domy maklerskie. EVR działa na prawie niemieckim, a Edison to międzynardowy research house -z ich usług w PL korzysta chyba wyłącznie Selvita. Każdy kto czyta te raporty powinien być świadomy, że nie jest to niezależny research. Ale nadal na domu maklerskim ciążą regulacje i zasady, których złamanie może ich słono kosztować. Musi być wysokie quality i nie może być naganiania bez podstaw, bo KNF szybko zapuka. Nie wspominając o nazwisku analityka, który też nie chce się pewnie sfrajerzyć. Akurat ten raport jest na naprawdę wysokim poziomie. Widać, że się przyłożyli, w odróżnieniu np od EVR, które potrafi wydać straszne szmiry. Vestor to w Polsce wysoka półka. Edison na Polskę za wysoka. Ja mam nadzieję, że dostęp do takich produktów będzie coraz większy, bo na razie to biznes analityczny się zwija i już teraz większość spółek nie ma szans na niezależne pokrycie. Czyli inwestorzy - my - mamy do wyboru albo brak opracowań analitycznych albo opracowania komercyjne. Z dwojga złego wolę to drugie. Po to mam głowę żeby ocenić wiarygodność raportu