• Zakupy Autor: ~JK [91.212.223.*]
    Zrobione myślę że rynek wreszcie doceni normalne spółki z przyszłością a nie wirtualne śmieci .
  • SIEPIA 24gr Autor: ~gpay [82.70.93.*]
    nie odpuszczaja, popyt twardo stoi na 23, 22 i 21gr a lykaja do gory, w tym tygodniu oczekuje wyjscia na 28gr lub wyzej
  • Re: SIEPIA 24gr Autor: ~Piotr [80.53.213.*]
    Wyniki dopiero za miesiąc wiec niecierpliwi oddadzą po dobrych cenach, wystarczy poczekać.
  • Re: SIEPIA 24gr Autor: ~Plusminus [94.254.151.*]
    Albo taniej tak jest na giełdzie. Brak popytu=codziennie niższe ceny.
  • TEST 30gr ? Autor: ~gpay [82.70.93.*]
    widac ze duzo jest tu OBSERWATOROW ktorzy juz decenili spolke i licza na to ze kupia ciagle za grosze. dobrze tez ze czekaja z zakupami kiedy czysciciel goli amatorow po 23-24gr. jak juz kurs zacznie rosnac to OBSERWATORZY tzw ULICA zaczna panikowac czy juz pora kupowac czy nie bo okaze sie ze dalej nie wsiedli. zakupia wtedy oczywiscie papier ale nie po 30gr tylko po min 40-50gr = ok. 100% wyzej niz dzis.
    wyniki na tej spolce raczej nie powinny sie pogorszyc, FF bardzo maly z tego ok 4 mln sztuk jest juz WYBRANE z rynku a to oznacza ze nie ma za bardzo kto sypac towarem. wyniki z kwartalu na kwartal powinny byc coraz lepsze, rosna obroty, sygnal kupna potwierdzony KURSEM i OBROTEM wiec stekacze marzacy o 15gr czy 18gr powinni raczej skupic sie na zakupach po obecnych cenach bo innaczej zaplaca znowu DROZEJ.
    powolny marsz w kierunku 30gr, potem test 38gr a potem winda w okolice 60.
  • ZAMKNIECIE książkowe - 26 gr Autor: ~gpay [82.70.93.*]
    ladnie ich wygrzali po 23-24gr i zamkneli na maxie kursu, dzis pewnie powtorka akumulacji i zamkniecie wysoko chyba ze od rana zaczna lykac to co jest po 26-27gr bo strach zajrzy w oczy ze nie zdaza wsiasc do odjezdzajacego PENDOLINO !!!
  • Re: ZAMKNIECIE książkowe - 26 gr Autor: ~marek [93.159.159.*]
    Na umowe ktoś sprzedal 500 k głownemu akcjonariuszowi.
    Cos mozna z tego wnioskować Chcą kupić wszystkie akcje?
  • Re: ZAMKNIECIE książkowe - 26 gr Autor: ~Bob [83.27.235.*]
    Wydaje się że główny chce przekroczyć 90% i zrobi wezwanie:( jedyny ratunek to wycofać wszystkie zlecenia i kupić jedna akcje za 50gr lub wyżej wtedy będzie musiał płacić więcej. Ale kto wycofa ? Ludzie nie myślą i nie chcą więcej zarobić.
  • Re: Zakupy Autor: ~ds [188.146.96.*]
    gdyby faktycznie chcieli wycofać spółke z giełdy to wezwanie byłoby teraz po minimum 19 gr bo taka jest średnia z 6 miesięcy.
    Czyli kupować można max po 21 gr, zostanie wtedy 1 gr zysku na akcji (nie uwzględniając podatku od dywidendy czyli realnie trochę mniej). Przy kupnie po 22gr i swiadomości wezwania po 19 wychodzimy na zero (minus podatek)

Osobiście uważam, że wezwania i wycofania nie będzie. Gdyby chcieli to zrobić to prawa do dywidendy ustaliliby na jesień po zakończonym wezwaniu albo w ogóle nie byłoby dywidendy w tym roku.
  • Re: Zakupy Autor: ~Xplus [80.53.213.*]
    Niekoniecznie 19gr to średnia... może na ten moment. Z każdym dniem będzie rosła a wezwania nie da się tak z dnia na dzień zrobić. Za dwa miesiące średnia będzie powyżej 20gr, nawet po odcięciu...(patrz wykres) i zostaje w kieszenie dywidenda więc jest o co walczyć. Po odcięciu będzie się opłacać zebrać wszytko z rynku 2gr wyżej.
    zrobiłem symulację z założeniem ze do końca lipca utrzyma się kurs 21 gr i wtedy już średnia będzie 20gr. Kolejny miesiąc notowań w okolicach 21gr to wzrost średniej do 21.
    W każdym razie wizja wezwania nie pozwoli tu odjechać wyżej niż te 23-24 gr przez 3 miesiące (taki jest maksymalny termin)

"Aby główni akcjonariusze spółki notowanej na giełdzie mogli zastosować przymusowy wykup akcji, muszą być spełnione następujące warunki:
    • mogą go ogłosić akcjonariusze posiadający łącznie co najmniej 90% liczby głosów w spółce,
    • muszą to zrobić w terminie do trzech miesięcy od osiągnięcia tego progu,
    • muszą zadeklarować chęć odkupienia naraz wszystkich pozostałych akcji
    oraz nie mogą się wycofać z raz już ogłoszonego wezwania."
    mamy raczej pewne bujanie się w okolicy 21 gr w najbliższym czasie. nie powinno być ani mniej ani wiecej.
    Ja mam średnią kupna 22 więc uwzględniając dywidendę i potencjalne wezwanie po 19 wyjdę na zero.
    Dopiero jak za 3 miesiące się okaże ze nie ma wezwania można liczyć na ruch w górę.
    heh, z ta sprzedażą po 20gr to ktoś się nie popisał :)
  • Re: Zakupy Autor: ~Złodziej2 [188.146.202.*]
    Mam takie pytanie Co sie stanie z moimi akcjami zakładając hipotetycznie że jest wezwanie a ja nie sprzedam swoich akcji Wiem że nie sprzedam ich na rynku Gpw ale czy mogę liczyć na coroczna dywidende
  • Re: Zakupy Autor: ~henio [80.53.213.*]
    Jak będą mieć 90% to wezwanie staje się przymusowe i nie ma możliwości się sprzeciwić na to. Jedno jest pewne czy będzie czy nie i ta się na tym wyjdzie na plus.
    zależy po ile ktos kupował. jak brał po 25 albo wyżej to raczej będzie w plecy jeżeli zrobią przymusowe wezwanie.
    jedno mi tu nie bardzo pasuje. Po co robiliby taka dużą dywidendę przed wycofaniem spółki? to się kupy nie trzyma
    To tylko hipoteza. Jak by chcieli zwiększyć do 90% to by to zrobili wcześniej i masz racje przed dywidendą. Czysta kasa by została w kieszeni.
    Tak, to prawda, ale zakupy powyżej 22-23 przez najbliższe 3 miesiące to spore ryzyko.
    No i ktos wessał mój pakiet 205k.
    odmroziłem kapitał bez zysku, bez straty
    będę z ciekawością śledził co tu się wydarzy.
    powodzenia :)
    Nie tylko ten pakiet wessał.
    no widzę i jestem trochę zaskoczony. technicznie wyglada teraz ładnie, ale ktos kto to wessał nie boi sie wezwania?
    Może ma akcje po 15-18 kiedy był ogromy wolumen więc pewnie ma duży zapas. Utrzyma powyżej 25gr i będzie zarobiony i do tego 3 gr dywidendy.
    ale co mu da utrzymanie. wezwanie może się pojawić nawet dziś i obowiązuje kurs 19 gr i nie ma zmiłuj się.
    no nic, obserwuję rozwój wydarzeń z ciekawością. :)
    " Cena zaoferowana w wezwaniu nie może być dowolnie niska. Zgodnie z art. 79 Ustawy cena w wezwaniu nie może być niższa (w uproszczeniu) niż:

1. średnia giełdowa za ostatnie 6 miesięcy,
    2. średnia giełdowa za ostatnie 3 miesiące,
    najwyższa cena, jaką wzywający zapłacił za akcje w okresie ostatnich 12 miesięcy (o ile coś w tym okresie kupował)."

Więc wychodzi że nawet na dzień dzisiejszy cena nie może być niższa niż 20gr, bo po tyle kupowali więc sprzedaż po 22gr jest nieopłacalna na dzień dzisiejszy.
    fakt
  • Re: Zakupy Autor: ~Himalaista [94.254.146.*]
    Odcieli ładnie od akcji.
  • Re: Zakupy Autor: ~gpay [88.98.217.*]
    jezeli dojdzie do wezwania i ktos zabierze akcje to wcale nie musisz ich sprzedawac bo nikt fizycznie cie do tego nie zmusi. bedziesz wlascicielem na papierze a najlepsze jest to ze jakby glowy akcjonariusz potem chcial sprzedac firme to musi ciebie pytac o zgode nawet jakbys mial 1 akcje a to tzw. ZLOTA AKCJA bo mozesz ja wycenic wysoko i w takim przypadku zazadac np. 200 tys zl za jedna sztuke wiedzac ze masz wlasciciela w reku. Dywidenda tak samo byc ci przyslugiwala.

LADNIE wyczyscili lamusiarstwo.
    Przy wczesniejszych zakupach ok 4mln sztuk zostalo zebrane, tuz przed ogloszeniem dywidendy ok 100 tys sztuk, dzis 500 tys sztuk. Kwestia tego jaka byla rotacja w ciagu ostatnich paru sesji bo te ok 4 mln to mysle ze jakis fundusz wzial pod dywidende ktora teraz dostanie. Ich zakupy byly srednio w przedziale 22-28 gr. oczekiwalbym dalszego zbierania bo akcji w obrocie coraz mniej wiec latwiej powinno byc o bicie rekordow na kursie.
  • KIERUNEK WYBICIA GÓRĄ = 67 gr - 1 zł ? Autor: ~ulica [195.50.110.*]
    Przy regularnych i stałych zyskach generowanych rok w rok spółka wyceniana po 32 gr jest BARDZO TANIA.

Stawiam że wzrośnie jakieś 150% jeszcze w 2019.

Czyściciel toruj drogę bo możliwa dywidenda przed nami za 2018 r. Ciekawe czy cos skapnie ? 4gr ? 

POPYT jawny:

3 083 - 0,3200
    20 000 - 0,2860
    3 900 - 0,2840
    36 521 - 0,2800
    20 000 - 0,2700

PODAŻ jawna - do zgarnięcia 95k bez większego wzrostu ceny:

0,3480 - 10 000
    0,3500 - 10 000
    0,3600 - 75 498
    0,4500 - 1 000
    0,4700 - 10 000

Obstawiam że wyczyszczą arkusz do ok 60 gr niebawem, dziś wzięli prawie 100k papieru, tu też do wzięcia 100 tys a potem pusto na podaży więc szybko moze byc 60gr jak i 1 zł.

TREND WZROSTOWY potwierdzony OBROTEM i WYBICIEM GÓRĄ !!!

https://stooq.com/q/?s=xpl&c=10y&t=c&a=lg&b=0

• Opublikowano przy kursie: 0,13 zł , zmiana od tamtej pory: 1 438,46% Autor: ~microFunder [51.148.3.*]
    Opublikowano przy kursie:  0,13 zł , zmiana od tamtej pory: 1 438,46%
[x]
XPLUS 1,60% 2,54 2025-10-01 15:53:32
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.